Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
JURIDISKE NYHEDER

Persondata

Seneste nyheder inden for Persondata

Farvet samtykke til cookies kan være ulovlig nudging
IUNO logo
Farvet samtykke til cookies kan være ulovlig nudging
Virksomheder har i vidt omfang mulighed for at være kreative med farver og design, når der bliver udarbejdet samtykkeløsninger for cookies på hjemmesider og lignende. Men friheden har grænser – det har Datatilsynet understreget i en ny sag. Grænsen går, når brugeren eksempelvis på grund af farvevalg bliver ”skubbet” i retning af et valg, fordi det undergraver brugerens rettigheder.
I går
Persondata, E-handel og markedsføring
Joe Bidens dekret om overførsel af personoplysninger til USA – et afgørende gennembrud eller en kortsigtet, uholdbar løsning?
Bird & Bird logo
Joe Bidens dekret om overførsel af personoplysninger til USA – et afgørende gennembrud eller en kortsigtet, uholdbar løsning?
Som det nok er gået op for de fleste, der beskæftiger sig med GDPR, udstedte den amerikanske præsident, Joe Biden, i starten af oktober 2022 et dekret om overførsel af personoplysninger fra EU til USA. EU-Kommissionen skal nu udarbejde et udkast til afgørelse om tilstrækkelighed og dernæst iværksætte vedtagelsesproceduren.
24/11/2022
Persondata
Overtrædelse af persondatareglerne kan også være en overtrædelse af konkurrencereglerne
Focus Advokater logo
Overtrædelse af persondatareglerne kan også være en overtrædelse af konkurrencereglerne
I en verserende sag for EU-Domstolen mellem Meta Platforms, der står bag Facebook, og de tyske konkurrencemyndigheder, har EU-Domstolens generaladvokat A. Rantos, rådet EU-Domstolen til at fastslå, at konkurrencemyndigheder ved bedømmelse af konkurrenceretlige overtrædelser, kan tage hensyn til om der sker en overtrædelse af persondatareglerne.
24/11/2022
Konkurrenceret, EU-ret, Persondata
Lever din virksomheds samtykkeløsning op til reglerne?
TVC Advokatfirma logo
Lever din virksomheds samtykkeløsning op til reglerne?
Datatilsynet udtaler i en afgørelse fra oktober 2022 alvorlig kritik af JP/Politikkens samtykkeløsning. Afgørelsen er afsagt i forbindelse med et tilsyn, hvor Datatilsynet har fokuseret på behandling af personoplysninger om hjemmesidebesøgende og er den seneste i en række af afgørelser om emnet.
17/11/2022
Persondata, E-handel og markedsføring
Hvad der er ulovligt offline, skal også være ulovligt online
Kromann Reumert logo
Hvad der er ulovligt offline, skal også være ulovligt online
EU har længe barslet med lovgivning, der skulle tøjle "big tech" - men en del af den lovgivning, som nu endeligt er vedtaget, regulerer også meget andet end Google, Facebook og Apple. EU's Digital Services Act får både betydning for en række specifikke tjenester og for markedsføring på internettet generelt.
04/11/2022
E-handel og markedsføring, Persondata, Øvrige
Standard Contractual Clauses - husk fristen den 27. december 2022
Kromann Reumert logo
Standard Contractual Clauses - husk fristen den 27. december 2022
De tidligere SCC'ere kan ikke lovligt danne grundlag for overførsler fra 27. december 2022.
03/11/2022
Persondata
Kritik og påbud af virksomheds databehandling på ”nej tak-liste”
IUNO logo
Kritik og påbud af virksomheds databehandling på ”nej tak-liste”
Datatilsynet iværksatte en undersøgelse af hvordan en markedsføringsvirksomhed behandlede personoplysninger ved udbud af internetkonkurrencer og tilknyttede spørgeskemaer. Tilsynet mundede ud i flere bemærkninger til behandling af oplysninger i markedsføringsøje med, navnlig i forhold til hvordan oplysningerne blev opbevaret.
28/10/2022
Persondata, E-handel og markedsføring
GDPR og markedsføring – ny afgørelse fra Datatilsynet
Bech Bruun logo
GDPR og markedsføring – ny afgørelse fra Datatilsynet
Datatilsynet har i en ny afgørelse kastet lys over behandling af personoplysninger i forbindelse med markedsføring og internetkonkurrencer. I afgørelsen forholder Datatilsynet sig blandt andet til kravene for indhentelse af et samtykke med henblik på markedsføring, videregivelse af personoplysninger uden et samtykke til brug for markedsføring, og muligheden for at opbevare en ”nej-tak” liste.
27/10/2022
E-handel og markedsføring, Persondata
Advokatundersøgelse kritiseret af Datatilsynet
IUNO logo
Advokatundersøgelse kritiseret af Datatilsynet
Et politisk parti iværksatte en undersøgelse efter beskyldninger om seksuelle krænkelser begået af et folketingsmedlem blev fremsat i pressen. Sagen endte hos Datatilsynet, fordi medlemmet mente at undersøgelsen var i strid med databeskyttelsesreglerne. Ifølge Datatilsynet var den eneste fejl, at der ikke var blevet givet tilstrækkelige oplysninger til de involverede. Derfor udløste undersøgelsen ”kun” kritik.
17/10/2022
Persondata, Compliance
Hvor går grænsen for den registreredes ret til indsigt?
TVC Advokatfirma logo
Hvor går grænsen for den registreredes ret til indsigt?
I en nylig afgørelse fandt Datatilsynet ikke grundlag for at kritisere håndteringen af klagerens anmodning om indsigt. Afgørelsen behandler rækkevidden af den registreredes ret til indsigt og fastslår i overensstemmelse med tidligere sager, at retten ikke er absolut.
14/10/2022
Persondata
Et skridt tættere på aftale om overførsler af personoplysninger til USA
Kromann Reumert logo
Et skridt tættere på aftale om overførsler af personoplysninger til USA
Fredag den 7. oktober 2022 udstedte USA's præsident Joe Biden et dekret (Executive Order) og tilhørende lovgivning, som skal gennemføre den amerikanske del af den principaftale om overførsel af personoplysninger mellem EU og USA, som blev annonceret i foråret af EU-Kommissionens præsident Ursula von der Leyen og Joe Biden selv. Dermed er vi nu kommet et skridt tættere på en aftale med USA om transatlantiske overførsler af personoplysninger.
12/10/2022
Persondata
Instagram får bøde på 405 millioner euro af irsk datatilsyn
Bird & Bird logo
Instagram får bøde på 405 millioner euro af irsk datatilsyn
Den 15. september 2022 meddelte det irske datatilsyn ”Ireland’s Data Protection Commission” (DPC), at de vil ikende Instagram en bøde på 405 millioner euro, for manglende overholdelse af GDPR’s regler om behandling af børns personoplysninger. Instagram er ejet af moderselskabet Meta Platforms, der også ejer både Facebook og WhatsApp.
06/10/2022
Persondata
Datatilsynet har afgjort at det som udgangspunkt er ulovligt at bruge Google Analytics
Bird & Bird logo
Datatilsynet har afgjort at det som udgangspunkt er ulovligt at bruge Google Analytics
Løsning på vej – Afløser til Privacy Shield?Datatilsynet udtalte i sidste uge, at det efter Datatilsynets opfattelse ikke gennem de nuværende ...
03/10/2022
Persondata, E-handel og markedsføring
Datatilsynet tester virksomheders brug af cloud-løsninger
IUNO logo
Datatilsynet tester virksomheders brug af cloud-løsninger
Datatilsynet har efter en opdateret cloud-vejledning nu indledt tilsyn med to virksomheders brug af skyen. Cloud-løsninger er en nødvendighed for mange virksomheders tekniske løsninger, og er derfor også naturligt et punkt, som kræver særligt fokus efter databeskyttelsesreglerne. Når Datatilsynet udfører kontrol, kan virksomheder som konsekvens blive mødt med en række specifikke spørgsmål til brugen af tjenesterne.
27/09/2022
Persondata
Datatilsynet erklærer brug af Google Analytics ulovlig
Bech Bruun logo
Datatilsynet erklærer brug af Google Analytics ulovlig
På baggrund af en række europæiske afgørelser, senest fra det italienske datatilsyn, har Datatilsynet undersøgt værktøjet Google Analytics med henblik på at vurdere, om værktøjet kan benyttes lovligt i henhold til GDPR.
26/09/2022
Persondata, E-handel og markedsføring
Hackerangreb bliver dyrt for advokatfirma
IUNO logo
Hackerangreb bliver dyrt for advokatfirma
Mere end to år efter et hackerangreb, er et advokatfirma blevet indstillet til bøde af Datatilsynet. Bruddet på datatilsynet betød, at hackerne fik adgang til fortrolige oplysninger om blandt andet virksomhedens klienter. Datatilsynet har politianmeldt virksomheden og samtidig indstillet til en bøde på 500.000 kr. Ifølge Datatilsynet, havde virksomheden ikke den nødvendige sikkerhed til at beskytte sig fra hackerangrebet.
12/09/2022
Persondata
Må skoler og institutioner tage billeder af dine børn uden dit samtykke?
JURA § info logo
Må skoler og institutioner tage billeder af dine børn uden dit samtykke?
Ovenstående spørgsmål er blevet rettet til Datatilsynet af flere, hvorfor Datatilsynet nu kommer med en udtalelse om området.
26/08/2022
Persondata, Øvrige
Datatilsynet udtaler alvorlig kritik af Elgiganten A/S
JURA § info logo
Datatilsynet udtaler alvorlig kritik af Elgiganten A/S
Ved et indbud i en af kædens butikkers varegård, blev der stjålet et returneret fjernsyn, der ikke var nulstillet for kundens personoplysninger, hvilket får Datatilsynet til at rejse alvorlig kritik af Elgigantens behandlingsproces.
26/08/2022
Persondata
Datatilsynet fastholder forbud i Chromebook-sag
JURA § info logo
Datatilsynet fastholder forbud i Chromebook-sag
I den meget omtalte sag om brugen af Google Workspace i Helsingør Kommune fastholder Datatilsynet det forbud, der blev nedlagt i juli, hvorved Kommunen altså ikke må anvende de indkøbte Google Chromebooks i undervisningsøjemed.
22/08/2022
Persondata
Manglende sletning får Datatilsynet til at hive bødeblokken frem for bogforlag
IUNO logo
Manglende sletning får Datatilsynet til at hive bødeblokken frem for bogforlag
Danmarks største forlag gemte hundredtusindvis af medlemmers oplysninger i en passiv database i over et årti efter de havde udmeldt sig. Virksomheden havde hverken procedurer eller retningslinjer på plads for sletning i databasen. Det var en så grundlæggende overtrædelse af databeskyttelsesreglerne, at Datatilsynet politianmeldte virksomheden og indstillede til en bøde på 1 million kr.
17/08/2022
Persondata, Ansættelses- og arbejdsret
Uheldig softwareopdatering gav tusinder af ansatte adgang til jobansøgninger
IUNO logo
Uheldig softwareopdatering gav tusinder af ansatte adgang til jobansøgninger
En softwareopdatering på et universitets HR-system nulstillede systemets rettighedsstyring. Det betød, at alle universitetets tusinder af ansatte pludselig kunne se over 400 jobansøgninger i systemet. Softwareopdateringen var ikke blevet testet før den var taget i brug, og det mente Datatilsynet var for dårligt. Fejlen var et brud på pligten til at sikre et tilstrækkeligt sikkerhedsniveau under databeskyttelsesreglerne.
20/06/2022
Persondata, Ansættelses- og arbejdsret
Nyt katalog over kontraktbestemmelser til styring af samfundskritiske it-systemer
Bird & Bird logo
Nyt katalog over kontraktbestemmelser til styring af samfundskritiske it-systemer
Digitaliseringsstyrelsen offentliggjorde i marts 2022 et katalog over kontraktbestemmelser, som myndigheder med ansvar for samfundskritiske it-systemer skal implementere i nye kontrakter efter ”følg eller forklar”-princippet.
07/06/2022
Kontraktret, IT- og telekommunikation, Øvrige, Compliance, Persondata
Tilsidesat oplysningspligt over for aktionær var brud på databeskyttelsesreglerne
IUNO logo
Tilsidesat oplysningspligt over for aktionær var brud på databeskyttelsesreglerne
Som svar på en meddelelse fra sin bank, indsendte et datasubjekt en indsigtsanmodning til en virksomhed, som han ejede aktier i. Han ville vide hvorfor virksomheden ville have hans personoplysninger. Efter fem måneder svarede virksomheden, at den aldrig havde været omfattet af en oplysningspligt, men forklarede alligevel hvorfor den havde bedt om oplysningerne. Det norske datatilsyn var uenige med den tilgang.
03/06/2022
Persondata, Øvrige, Selskabsret
Fratrådt medarbejders overdrevne indsigtsanmodning kunne godt afvises
IUNO logo
Fratrådt medarbejders overdrevne indsigtsanmodning kunne godt afvises
Databeskyttelsesreglerne giver som udgangspunkt en ret til indsigt i, hvilke oplysninger en dataansvarlig behandler om en selv. Reglerne giver også ret til indsigt i, hvordan oplysningerne bliver behandlet. Men indsigtsretten har en grænse. Det viser en ny afgørelse fra Datatilsynet, hvor en tidligere medarbejder ville have indsigt i al den kommunikation, der overhovedet fandtes om ham.
20/05/2022
Ansættelses- og arbejdsret, Persondata
Viser de 24 nyeste nyheder inden for persondata   |   Vis alle
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2022 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted