Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Vanvidskørsel – hvordan er du som arbejdsgiver stillet, hvis en firmabil konfiskeres efter reglerne om vanvidskørsel ?

Vanvidskørsel – hvordan er du som arbejdsgiver stillet, hvis en firmabil konfiskeres efter reglerne om vanvidskørsel ?
WTC advokaterne logo
I marts 2021, altså for mere end 2 år siden, trådte de nye regler om vanvidskørsel i kraft. Reglerne indebærer blandt andet, at politiet kan beslaglægge vanvidsbilisters køretøjer og dette uanset ejerforhold. Næsten 2.000 køretøjer er siden lovens ikrafttræden blevet beslaglagt. Men hvad betyder reglerne om vanvidskørsel egentlig for dig som arbejdsgiver, når du stiller en firmabil til rådighed for dine medarbejdere?

I denne artikel vil vi give dig svar på følgende:


  • Kan en medarbejder holdes erstatningsansvarlig, hvis en firmabil overladt til medarbejderen konfiskeres efter reglerne om vanvidskørsel?
  • Kan du som arbejdsgiver på forhånd indgå aftale med din medarbejder omkring erstatningsansvar ved eventuel konfiskation af firmabil som følge af medarbejderens vanvidskørsel?
  • Kan du bortvise eller opsige en medarbejder, hvis en firmabil konfiskeres efter medarbejderens vanvidskørsel?
  • Hvordan beskytter du som arbejdsgiver bedst de firmabiler, du stiller til rådighed for dine medarbejdere?

Kan en medarbejder holdes erstatningsansvarlig, hvis en firmabil overladt til medarbejderen konfiskeres efter reglerne om vanvidskørsel?

Medarbejdere er som led i deres ansættelsesforhold underlagt et erstatningsansvar for skader forvoldt på arbejdsgivers ting. Almindeligvis kan medarbejdere dog ikke holdes ansvarlig for skader forvoldt på arbejdsgivers ting, hvis genstandene er forsikrede, medmindre der er tale om skader forvoldt ved forsæt eller grov uagtsomhed.


Hvis du som arbejdsgiver har stillet en firmabil til rådighed for medarbejderen, og firmabilen konfiskeres efter reglerne for vanvidskørsel, vil medarbejderen som udgangspunkt være erstatningsansvarlig over for dig, for det tab der forvoldes herved. Dette fordi, der ikke kan tegnes forsikring for tab ved konfiskation efter reglerne om vanvidskørsel.


Konkrete omstændigheder kan medføre en nedsættelse af erstatningsansvaret. Men når du påføres tab i form af konfiskation på grund af medarbejderens vanvidskørsel, vil der umiddelbart ikke være noget hensyn at tage til medarbejderen, som vil kunne nedsætte dennes erstatningsansvar.


Kan du som arbejdsgiver på forhånd indgå aftale med dine medarbejdere om erstatningsopgøret ved medarbejderens vanvidskørsel?

Medarbejderens erstatningsansvar over for arbejdsgiver er reguleret nærmere i erstatningsansvarsloven og er ufravigelige.


De almindelige erstatningsretlige regler gælder, uanset om reglerne er specificeret i ansættelseskontrakten, tillæg/allonge eller slet ikke.


En på forhånd indgået aftale med medarbejderen, som holder sig inden for de almindelige erstatningsretlige regler, må anses for at være gyldig, allerede fordi samme resultat vil følge af de almindelige erstatningsregler.


En aftale, der går videre, end hvad der følger af almindelige erstatningsretlige regler, vil dog ikke være gyldig.


Kan du bortvise eller opsige en medarbejder, hvis en firmabil konfiskeres efter medarbejderens vanvidskørsel?

Dette spørgsmål kan ikke besvares generelt, men vil afhænge af den helt konkrete situation.


Hvis en medarbejder bliver dømt for vanvidskørsel, men firmabilen ikke konfiskeres, vil der formentlig ikke være grundlag for at opsige eller bortvise medarbejderen. Medmindre medarbejderens kørsel må anses for at have stor betydning for medarbejderens arbejde og virksomheden.


Hvis medarbejderens arbejde, eller en væsentlig del heraf, foregår i bil, vil en opsigelse eller bortvisning formentlig være rimelig. Dette er afhængig af de konkrete omstændigheder, herunder fordi kørekortet mistes ved vanvidskørsel.


Hvis en firmabil konfiskeres, må medarbejderen som udgangspunkt kunne bortvises uden yderligere varsel. Dette er fordi, at selve konfiskationen af din ejendom må anses for en væsentlig tilsidesættelse af arbejdsgivers interesser og den loyalitetsforpligtelse, som påhviler medarbejderen.


Hvordan beskytter du dig som arbejdsgiver bedst mod konfiskation af firmabiler efter reglerne om vanvidskørsel?

For bedst muligt at undgå at der køres vanvidskørsel i virksomhedens/selskabets biler, anbefaler vi, at de nye regler om vanvidskørsel og konfiskation indskærpes overfor medarbejderne. Det er vigtigt at præcisere, hvordan du som arbejdsgiver forventer at medarbejderne skal forholde sig, når de kører i en firmabil, som du stiller til rådighed. Desuden bør de økonomiske og ansættelsesretlige konsekvenser for medarbejderne klargøres, hvis en firmabil, som du stiller til rådighed, konfiskeres i henhold til reglerne om vanvidskørsel.


Det bør indskærpes, at dette gælder uanset, om du selv ejer bilen, om du har leaset bilen eller om du af andre grunde har bilen i din varetægt. Det bør desuden indskærpes, at det tillige gælder, hvis medarbejderen overlader bilen til uvedkommende f.eks. et familiemedlem eller en ven.


Vi anbefaler, at du udarbejder et tillæg til ansættelseskontrakten, som medarbejderen skal underskrive.  Ved at sikre dig dokumentation for, at medarbejderne udtrykkeligt er blevet gjort bekendt hermed og skriftligt har bekræftet dette, styrker du din position for det tilfælde, at en firmabil konfiskeres efter reglerne om vanvidskørsel.


Du kan med fordel også indarbejde afsnit herom i evt. personalehåndbog.


Derudover bør du som arbejdsgiver sikre dig, at medarbejderen har et kørekort, såfremt medarbejderens arbejde eller en væsentlig del heraf foregår i bil. Vi anbefaler derfor, at det tillige indskrives i tillægget/allongen, at medarbejderen er forpligtet til at orientere dig, hvis medarbejderen måtte miste sit kørekort. Uanset om dette skyldes vanvidskørsel eller andre færdselslovovertrædelser.


Vi bistår gerne med udarbejdelse af tillæg til eksisterende ansættelseskontrakter og/eller nye ansættelseskontrakter samt afsnit herom, som med fordel kan indarbejdes i evt. personalehåndbog.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Mange virksomheder er ikke opmærksomme på at udvide force majeure-begrebet i deres kontrakter og flere anvender begrebet helt forkert. Bliv klogere på hvornår noget er en force majeure-begivenhed og hvornår du kan benytte en force majeure-klausul ved manglende leveringer.
Skift af forsikringsselskab - Dét skal du være opmærksom på
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Skift af forsikringsselskab - Dét skal du være opmærksom på
Mange virksomheder eller privatpersoner oplever at skulle skifte forsikringsselskab, hvilket der kan være mange gode grunde til. I forbindelse med et skift af forsikringsselskab er der dog visse ting man skal holde sig for øje.
Juridiske kandidater er i høj kurs
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Juridiske kandidater er i høj kurs
Mange virksomheder oplever, at det er svært at tiltrække kompetent juridisk arbejdskraft. Men det behøver det ikke nødvendigvis være - Hvordan kommer vi ind på i denne video hvor vi fortæller om vores erfaringer med markedet og giver gode råd til hvordan du får fat i de rigtige kandidater.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Ekstra orlov til tvillingeforældre og lempeligere regler for udenlandsk arbejdskraft
Ekstra orlov til tvillingeforældre og lempeligere regler for udenlandsk arbejdskraft
12/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Refusion via rejsebureau
Refusion via rejsebureau
11/04/2024
Øvrige, Transportret
PTSD-ramt politibetjent fik ret i Højesteret
PTSD-ramt politibetjent fik ret i Højesteret
16/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Aktieoptionernes akilleshæl
Aktieoptionernes akilleshæl
19/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
EUs nye AI-forordning (AI Act) vedtages snart
EUs nye AI-forordning (AI Act) vedtages snart
26/04/2024
EU-ret, IT- og telekommunikation, Øvrige
Hvordan håndterer du dine medarbejderes brug af kunstig intelligens (AI)?
Hvordan håndterer du dine medarbejderes brug af kunstig intelligens (AI)?
26/04/2024
Persondata, Immaterialret, Øvrige
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted