Kaffetørst endte i fald: arbejdsskade under hjemmearbejde
Under Covid-19 blev en medarbejder hjemsendt og skulle arbejde hjemmefra. Virksomheden havde ikke sagt, hvordan hendes hjemmearbejdsplads skulle indrettes.
En dag faldt medarbejderen og kom til skade, da hun gik ud for at lave kaffe i sit køkken. Det var uklart, om hun var snublet over sine egne ben eller faldet over en kasse. Kassen var ikke relateret til hendes arbejde og havde stået på gulvet i cirka et år.
Ankestyrelsen mente, at faldet havde en privat karakter, da kassen ikke blev brugt til medarbejderens arbejde. Men Landsretten kom frem til, at faldet var en arbejdsskade, uanset om medarbejderen faldt over kassen eller sine egne ben. Det var blandt andet fordi, at kassen ikke var placeret i strid med virksomhedens instrukser, og at den ikke tidligere havde givet problemer.
IUNO mener
Sagen viser, at fald i hjemmet kan være en arbejdsskade, også selv om medarbejderen har rejst sig og bevæget sig væk fra sin arbejdsplads i hjemmet. Det gælder for eksempel, hvis de falder på vej ud for at hente en kaffe i køkkenet.
Hvis skaden sker på en fridag, kan det være anderledes. Det her vi et eksempel på her, hvor det ikke var en arbejdsskade, da en medarbejder faldt på trappen, mens hun flyttede sin hjemmearbejdsplads på sin fridag.
IUNO anbefaler, at virksomheder og forsikringsselskaber sørger for, at medarbejdere får klare instrukser om indretning af deres hjemmearbejdsplads. Medarbejderne bør også underskrive en tro- og loveerklæring på, at deres hjemmearbejdsplads er indrettet i overensstemmelse med arbejdsmiljølovgivningen. Ellers kan de risikere at blive ansvarlige for skaden og betale erstatning og godtgørelse.
Dommen er anket til Højesteret, og vi følger udviklingen tæt.
[Østre Landsrets afgørelse af 28. juni 2024 i sag BS-34507/2023-OLR]