Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Ikke arbejdsskade at flytte hjemmearbejdspladsen på sin fridag

Ikke arbejdsskade at flytte hjemmearbejdspladsen på sin fridag
IUNO logo
En medarbejder flyttede rundt på sin hjemmearbejdsplads på sine fridage. Hun kom til skade ved at falde på sin trappe med sit skrivebord. Spørgsmålet var, om det var en arbejdsskade. Retten slog fast, at det ikke var en arbejdsskade, fordi medarbejderen ikke havde informeret eller aftalt det med virksomheden.

En mødebooker arbejdede i en virksomhed, der leverede serviceydelser til borgere i deres hjem. Medarbejderen havde en aftale med virksomheden om, at hun arbejdede fast hjemmefra. Hun boede i en lejlighed med to etager, og hendes hjemmekontor var indrettet i entréen under trappen. Hjemmekontoret var indeklemt og havde ikke nogen vinduer. Når hendes søn kom hjem med venner, blev hun forstyrret i sit arbejde. Der kunne være personoplysninger på hendes skærm, og hun kunne have fortrolige telefonsamtaler.


Af de grunde aftalte medarbejderen med direktøren, at hun skulle have to fridage. Hendes plan var, at hun ville bruge fridagene på at flytte sit hjemmekontor op på 1. sal, men det fortalte hun ikke til direktøren. Hun troede ikke, at det kunne gøres i arbejdstiden. Da hun bar skrivebordet op ad trappen, mistede hun fodfæstet og faldt. Hun slog sit hovedet og blev efterfølgende sygemeldt fra sit arbejde.


Spørgsmålet for retten var, om medarbejderen havde fået en arbejdsskade.

Virksomheden vidste ikke, at medarbejderen flyttede skrivebordet

Retten slog fast, at virksomheden ikke havde nogen retningslinjer eller forventning om, at indretning eller en ændring af hjemmearbejdspladsen skulle ske i fritiden. Medarbejderens fald skete i fritiden, og det var hverken blevet aftalt med virksomheden eller nævnt for virksomheden, at hun ville flytte skrivebordet i løbet af sine fridage. Virksomheden havde derfor ikke nogen indflydelse på flytningen af skrivebordet.


Retten kom også frem til, at virksomheden ikke havde en stor nok interesse i flytningen der gjorde, at skaden var en følge af arbejdet. Der var heller ikke nogen grund til at tro, at arbejdsforholdene på hjemmearbejdspladsen ikke var sikre og sunde. På den baggrund var der ikke tale om en arbejdsskade.

IUNO mener

Sagen viser, at det ikke nødvendigvis er en arbejdsskade, hvis medarbejdere kommer til skade, mens de flytter rundt på deres hjemmearbejdsplads. Det er blandt andet ikke tilfældet, hvis medarbejdere laver om på deres arbejdsplads i fritiden uden at informere eller aftale det med virksomheden inden da. I den konkrete sag havde medarbejderen ikke fortalt om sin plan om at flytte sin hjemmearbejdsplads på sine fridage eller aftalt det med virksomheden. Skaden var derfor ikke en arbejdsskade.


IUNO anbefaler, at virksomheder har en hjemmearbejdspolitik om, hvordan medarbejdere skal arbejde hjemmefra, og hvordan hjemmearbejdspladsen skal indrettes. Det bør stå klart i politikken, hvad medarbejderen skal gøre, hvis de gerne vil ændre eller helt flytte rundt på deres hjemmearbejdsplads. Det bør også stå klart, om det skal ske i arbejdstiden eller ej. Vi har tidligere skrevet om, hvordan skader i forbindelse med hjemmearbejde kunne blive til arbejdsskader, fordi virksomhederne ikke havde stillet tydelige krav til, hvordan medarbejderne skulle arbejde hjemmefra, her.


[Østre Landsrets dom af 28. april 2023 i sag BS-34166/2021-OLR]

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Skift af forsikringsselskab - Dét skal du være opmærksom på
Mange virksomheder eller privatpersoner oplever at skulle skifte forsikringsselskab, hvilket der kan være mange gode grunde til. I forbindelse med et skift af forsikringsselskab er der dog visse ting man skal holde sig for øje.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Advarsler til nybagt far var chikane
Advarsler til nybagt far var chikane
06/06/2023
Ansættelses- og arbejdsret
Ny ansættelsesbevislov fra 1. juli 2023
Ny ansættelsesbevislov fra 1. juli 2023
08/06/2023
Ansættelses- og arbejdsret
Hvor mange relæer var skadet?
Hvor mange relæer var skadet?
07/06/2023
Transportret, Forsikring og erstatning
Nye særlige regler for udstationerede lønmodtagere gælder pr. 1. juli 2023
Nye særlige regler for udstationerede lønmodtagere gælder pr. 1. juli 2023
13/06/2023
Ansættelses- og arbejdsret
Vanvidskørsel – hvordan er du som arbejdsgiver stillet, hvis en firmabil konfiskeres efter reglerne om vanvidskørsel ?
Vanvidskørsel – hvordan er du som arbejdsgiver stillet, hvis en firmabil konfiskeres efter reglerne om vanvidskørsel ?
14/06/2023
Ansættelses- og arbejdsret, Øvrige, Forsikring og erstatning
Medarbejdere måtte vinke farvel til fastholdelsesbonus
Medarbejdere måtte vinke farvel til fastholdelsesbonus
14/06/2023
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted