Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Selvstændig beskyttet mod forskelsbehandling

Selvstændig beskyttet mod forskelsbehandling
IUNO logo
En polsk virksomhed aflyste og stoppede med at indgå aftaler med en selvstændigt erhvervsdrivende. Det skete efter, at han havde offentliggjort en musikvideo med sin partner, der handlede om at fremme tolerancen over for homoseksuelle. EU-Domstolen fastslog, at selvstændige erhvervsdrivende kan være beskyttet mod forskelsbehandling på grund af seksuel orientering.

En selvstændigt erhvervsdrivende indgik en række kontrakter om levering af ydelser til en polsk tv-kanal over en periode på 7 år. Han redigerede blandt andet udsendelser og lavede trailere for virksomheden. To dage efter, at den selvstændige havde offentliggjort en musikvideo med sin partner om tolerance over for homoseksuelle par, aflyste virksomheden deres aftale, og han blev ikke tilbudt en ny kontrakt.


Han lagde derfor sag an ved de polske domstole, og han krævede erstatning, fordi han var blevet forskelsbehandlet på baggrund af sin seksuelle orientering.


Spørgsmålet for EU-Domstolen var både om selvstændige var beskyttet af reglerne om forskelsbehandling, og om beslutningen om ikke at forlænge kontrakterne var forskelsbehandling på grund af seksuel orientering.


Reelt og stabilt arbejde er afgørende

Selvstændige er under visse betingelser beskyttet af reglerne om forskelsbehandling. Beslutningen om ikke at forlænge kontrakterne var også forskelsbehandling på grund af den selvstændiges seksuelle orientering.


Det afgørende for, om man som selvstændig kan beskyttes mod forskelsbehandling er, at der er tale om arbejde, som bliver udført med en vis stabilitet. Det var tilfældet for den selvstændige i sagen. Han leverede personligt og regelmæssigt arbejde til virksomheden, og det udgjorde stort set hele hans indkomst.


EU-Domstolen mente også, at beslutningen om ikke at forlænge kontrakterne på grund af den selvstændiges seksuelle orientering var beskyttet af forbuddet mod forskelsbehandling. Det var fordi beslutningen svarede til at opsige en medarbejder. Den selvstændige mistede sin indkomst, og var dermed i en sårbar situation, ligesom en opsagt medarbejder ville have været.


IUNO mener

EU-Domstolen har i sagen taget stilling til rækkevidden af beskæftigelsesdirektivet, som er blevet implementeret i de danske regler om forskelsbehandling på arbejdsmarkedet. Sagen betyder, at det fremover kan være ulovligt at forskelsbehandle selvstændige erhvervsdrivende, som virksomheder samarbejder med.  


Reglerne om forskelsbehandling indebærer også et forbud mod forskelsbehandling på grund af for eksempel religion, tro, handicap og alder. På trods af, at sagen handlede om forskelsbehandling på grund af seksuel orientering, vil udfaldet også kunne være det samme i andre sager. Vi har tidligere skrevet om reglerne om forskelsbehandling i forhold til alderskriterier her.


IUNO anbefaler, at virksomheder generelt set ikke diskriminerer nogen, som de samarbejder med. Virksomheder bør fremover være særligt opmærksomme på at det ikke kun er traditionelle ansatte, som er beskyttet mod forskelsbehandling, men at det nu også kan strække sig til konsulenter og andre selvstændige.


[EU-Domstolens dom af 12. januar 2023 i sag C-356/21]

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Google nægter tredjepartsadgang til Android Auto: Muligt misbrug af dominerende stilling
Google nægter tredjepartsadgang til Android Auto: Muligt misbrug af dominerende stilling
11/11/2024
Konkurrenceret, EU-ret
Nye regler fra EU om platformsarbejde
Nye regler fra EU om platformsarbejde
11/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Nyt sanktionsregime i EU mod hybride trusler fra Rusland
Nyt sanktionsregime i EU mod hybride trusler fra Rusland
06/11/2024
Compliance, EU-ret
Regeringens lovprogram 2024/2025
Regeringens lovprogram 2024/2025
14/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Dom om opsigelse efter 120-dages-reglen
Dom om opsigelse efter 120-dages-reglen
19/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Ingen forskelsbehandling ombord på flyveren
Ingen forskelsbehandling ombord på flyveren
18/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du at udgive materiale?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted