Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Pas altid på reglerne om arbejdsudleje

Pas altid på reglerne om arbejdsudleje
Bech-Bruun logo
Mange landbrug og plantager køber på et tidspunkt ydelser, fx håndværksydelser, fra udenlandske virksomheder. Det er langt fra alle danske købere af den type ydelser, der har gjort sig klart, at der kan være skattemæssige konsekvenser for køberen af at få leveret tjenesteydelser fra en udenlandsk leverandør. En ny dom fra Vestre Landsret er i den sammenhæng vigtig.

Danmark har indført regler om såkaldt ”arbejdsudleje”, som har til formål at sikre, at en udenlandsk lønmodtager, der udfører arbejde i Danmark, også betaler skat af sin løn her. Uden reglerne om arbejdsudleje ville en udenlandsk lønmodtager kunne undgå dansk skat af sin løn for arbejde i Danmark ved at lade sig blive stillet til rådighed af en udenlandsk arbejdsgiver, der ikke var etableret i Danmark. Det forhindrer kildeskattelovens regler om arbejdsudleje på den måde, at der lægges skat på indkomst ved at være stilet til rådighed for at udføre arbejde for en virksomhed her i landet, når arbejdet udgør en integreret del af virksomheden.


Skatten er en ”flad skat” på 30 procent af bruttoindtægten, hvor der bliver tale om A-indkomst. Det betyder også, at virksomheden, som køber ydelsen, er forpligtet til at indeholde og indbetale skat på indkomsten.


Det springende punkt er, hvornår ”arbejdet udgør en integreret del af virksomheden”. Overfor dette begreb står almindelige entrepriseydelser, da det ikke er tanken, at reglerne om arbejdsudleje skal føre til, at en virksomhed, der fx får udført almindelige håndværkerydelser fra udlandet, skal indeholde skat af betalingen for disse ydelser.


Der har været en længere række afgørelser om spørgsmålet. Og ud fra afgørelserne kan det siges, at det bl.a. vil blive tillagt betydning, hvem der har retten til at instruere den fysiske person om, på hvilken måde arbejdet skal udføres, men også, om man kan ”udskille” den ydelse, der leveres af den udenlandske virksomhed, fra den danske købers øvrige virksomhed og om den udenlandske virksomhed bærer det økonomiske ansvar for resultatet af den ydelse, der sælges.


Entreprise eller arbejdsudleje?

I en netop offentliggjort sag fra Vestre Landsret (den findes offentliggjort under ”SKM 2021.76 VLR”) havde landsretten anledning til at tage stilling til, om arbejde med ”okulation, nakning, plantning og potning af roser”, som var udført af et udenlandsk firma for et dansk firma, skulle anses som en entreprise, eller om der er tale om arbejdsudleje. Hovedspørgsmålet i sagen var, om arbejdet var tilstrækkeligt udskilt fra det danske firmas virksomhed.


Landsretten nåede frem til, at der var tale om arbejdsudleje.


Man lagde dog i første omgang til grund, at okulation, nakning, plantning og potning af roser er delprocesser, der efter deres art og karakter kan udskilles og afgrænses fra den øvrige produktion af roser. Men var processerne så rent faktisk udskilt fra den øvrige produktion? Her svarede landsretten ”nej” og lagde vægt på følgende:


Den danske virksomheds egne ansatte udførte faktisk, samtidigt med den udenlandske virksomheds ansatte, visse af arbejdsopgaverne med okulation m.v.


Kontrakterne mellem den danske og den udenlandske virksomhed indeholdt ikke oplysninger om omfanget af de arbejdsopgaver, som den udenlandske virksomhed skulle udføre, hvornår arbejdsopgaverne skulle være udført eller om, hvem der bar den økonomiske risiko for arbejdsopgaverne. Kontrakterne indeholdt til gengæld en specifik angivelse af, at den udenlandske virksomhed skulle betale forsikring for “workers” og at den ugentlige arbejdstid var 40 timer.


Herefter sagde Landsretten på baggrund af en konkret vurdering, at det - også under hensyn til den udenlandske virksomheds meget begrænsede økonomiske ansvar for mangelfuldt arbejde - ikke kunne anses for godtgjort, at den udenlandske virksomheds ydelser var tilstrækkeligt udskilt af den danske virksomhed.


Bech-Bruuns kommentar

Landsrettens dom viser, at man som dansk virksomhed skal være yderst påpasselig, hvis man vil indgå aftale om tjenesteydelser med en udenlandsk virksomhed, som indebærer, at der vil komme udenlandsk arbejdskraft ind på virksomheden. Hvis de danske ansatte udfører samme type arbejde, eller hvis den udenlandske virksomhed ikke har en resultatforpligtelse, vil den danske virksomhed let risikere at hænge på de udenlandske ansattes danske skat.


Den danske virksomhed bør både sikre sig gennem en ordentligt udformet kontrakt og gennem den praktiske udførelse af arbejdet, hvis dele af virksomhedens drift outsources.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artiklen er forfattet af:
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Juridiske kandidater er i høj kurs
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Juridiske kandidater er i høj kurs
Mange virksomheder oplever, at det er svært at tiltrække kompetent juridisk arbejdskraft. Men det behøver det ikke nødvendigvis være - Hvordan kommer vi ind på i denne video hvor vi fortæller om vores erfaringer med markedet og giver gode råd til hvordan du får fat i de rigtige kandidater.
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Mange virksomheder er ikke opmærksomme på at udvide force majeure-begrebet i deres kontrakter og flere anvender begrebet helt forkert. Bliv klogere på hvornår noget er en force majeure-begivenhed og hvornår du kan benytte en force majeure-klausul ved manglende leveringer.
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Nye regler fra EU om platformsarbejde
Nye regler fra EU om platformsarbejde
11/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Regeringens lovprogram 2024/2025
Regeringens lovprogram 2024/2025
14/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Dom om opsigelse efter 120-dages-reglen
Dom om opsigelse efter 120-dages-reglen
19/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Lagerbeskatning af finansielle kryptoaktiver
Lagerbeskatning af finansielle kryptoaktiver
21/11/2024
Skatte- og afgiftsret
Ingen forskelsbehandling ombord på flyveren
Ingen forskelsbehandling ombord på flyveren
18/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Beskyttelse af forretningshemmeligheder og anvendelsen af NDA’er
Beskyttelse af forretningshemmeligheder og anvendelsen af NDA’er
18/11/2024
Kontraktret, Øvrige, Immaterialret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du at udgive materiale?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted