Østre Landsret stadfæster vigtig dom om skade på medicin under transport
Sagen drejer sig om en international køletransport af medicin. På grund af fejl ved køletrailerens temperatursensor blev luften i traileren nedkølet til under frysepunktet i en kortere periode. Vareejeren var derfor nødt til at kassere medicinen, da markedsføringstilladelsen var overtrådt på grund af temperaturafvigelsen, og man ikke kunne være sikker på, at nedkølingen var betydningsløs. Vareforsikringen erstattede skaden og retssagen handlede om regreskravet mod fragtføreren og det leasingselskab, som havde leveret den defekte trailer.
Landsretten var enig med Sø- og Handelsretten i, at nedkølingen havde gjort lægemidlerne usælgelige, og at det var nok til, at de var totalskadede. Retten var også enig i, at fragtføreren havde handlet groft uagtsomt, så retten til at begrænse efter CMR-loven var fortabt. Dette skyldtes flere kritisable forhold, der måtte ses i lyset af, at fragtføreren som professionel kendte til de nøje krav om temperaturregulering under transport. Kort tid inden da havde der været et lignende problem, og fragtføreren kendte derfor til risikoen for frostskader. Han var blevet informeret om fejlmontage af temperaturfølere i trailere uden at reagere. Fragtføreren havde ignoreret elektroniske alarmer på traileren og kvalitetsprocedurer blev tilsidesat samtidig med, at han havde forsømt at underrette varerejeren.
Leasingfirmaet havde et ansvar som mellemhandler efter de ulovfæstede regler om produktansvar, fordi der var begået fejl ved installationen af temperaturføleren på traileren.
Imellem de ansvarlige måtte fragtføreren på grund af en gyldig ansvarsfraskrivelse i leasingkontrakten bære hele tabet.
IUNO mener
IUNO mener den stribe af fejl fragtføreren begik måtte føre til grov uagtsomhed. IUNO anbefaler, at muligheden for at gøre produktansvar gældende mod tredjeparter bør overvejes oftere.Vognmænd, der leaser trailere, bør også gennemgå deres kontrakter og gøre sig klart, om de er i risiko for at bære et tab, der opstår fordi det leasede materiel er defekt. Og så er det interessant, at Østre Landsret bekræfter, at lægemidler kan være juridisk beskadigede i den forstand, at de er usælgelige, selvom det ikke kan opklares, om de rent faktisk har taget skade som følge af en temperatur uregelmæssighed. Hensynet til patienterne slår igennem.
[Østre Landsret har stadfæstet Sø -og Handelsrettens dom af 22. april 2020 (Sag BS-18510/2020-OLR – FED 2020.40)]