Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Medarbejder fik ikke erstatning for papkassefald

Medarbejder fik ikke erstatning for papkassefald
IUNO logo
En medarbejder faldt, mens hun sparkede siderne ud på en papkasse. Efter det, skiftede virksomheden til en helt ny arbejdsmetode. Medarbejderne skulle ikke længere sparke til papkasser. Virksomheden erkendte, at der var risici forbundet med den gamle metode. Men den var ikke ansvarlig for medarbejderens fald.

En medarbejder arbejdede i en vindmølleproduktion og kom til skade ved at miste balancen i en tom papkasse. Hun var i gang med at sparke siderne ud på kassen for at gøre den flad. Det var en normal arbejdsmetode at stille sig i papkassen og sparke siderne ud på den, og hun havde gjort sådan hver eller hver anden dag i de otte år, hun havde arbejdet i virksomheden. Papkassen var omkring 2,5-3 meter lang og cirka 1 meter bred. Efter faldet krævede hun erstatning og godtgørelse af virksomheden på næsten 1,5 million kroner.


Der var aldrig før sket ulykker med papkasserne, og ingen af medarbejderne opfattede metoden som farlig. Efter medarbejderens fald valgte virksomheden alligevel at ændre arbejdsmetoden. Den vurderede, at metoden kunne indebære risici. Men den ville ikke betale erstatning eller godtgørelse til hende.


Arbejdsmetode blev først ændret efter faldet

Retten lagde vægt på, at arbejdet med papkasserne var en rutinemæssig og ukompliceret opgave, der ikke fremstod farlig. Det var en arbejdsmetode alle brugte, og som ikke tidligere havde skabt ulykker. Derudover var medarbejderen erfaren i arbejdsmetoden. Det var derfor ikke uforsvarligt af virksomheden at lade hende arbejde med papkasserne uden særligt opsyn eller instruktion.


Retten kom derfor frem til, at arbejdsmetoden ikke var så farlig eller indebar så åbenlyse sikkerhedsmæssige risici, at virksomheden var ansvarlig for medarbejderens skade. Det gjorde ikke nogen forskel, at virksomheden efterfølgende ændrede arbejdsmetoden med papkasserne. Fremover skulle papkasserne flades ud af en maskine eller skæres op med en kniv. Medarbejderens skade var bare et tilfældigt uheld. Hun havde derfor ikke krav på erstatning eller godtgørelse fra virksomheden.


IUNO mener

Virksomheder har pligt til at forebygge arbejdsmiljømæssige problemer ved at ændre eller udskifte det, som er farligt, med noget der er ufarligt eller mindre farligt – hvis det er muligt. I den konkrete sag var der risici ved arbejdsmetoden, og derfor blev den ændret. Det kom ikke virksomheden til last, at arbejdsmetoden blev ændret efter ulykken. Men der kan godt opstå situationer, hvor det kan have afgørende betydning, at en metode ændres.


IUNO anbefaler, at virksomheder er opmærksomme på, hvornår og hvordan de ændrer en arbejdsmetode på grund af en ulykke. Det kan få betydning i en senere retssag. For eksempel hvis en virksomhed bortskaffer dele af en maskine, der har været involveret i en arbejdsulykke. I den situation, skal virksomheden huske at sikre bevis, mens det er muligt.


Virksomheder bør også være opmærksomme på, at deres pligt til at instruere og føre tilsyn med medarbejdere i høj grad afhænger af medarbejdernes erfaring. Vi har tidligere skrevet om en sag, her, hvor det også var en erfaren medarbejder, som kom til skade. Heller ikke i den sag, blev virksomheden ansvarlig. Medarbejderen var så erfaren, at det var forsvarligt, at han selv havde stået for at tilrettelægge opgaven uden at modtage instruktion.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
IUNO logo
København
Njalsgade 19C, 3
2300 København S
53 74 27 00
communication@iuno.law
Stockholm
Grev Turegatan 30
114 38 Stockholm
Oslo
Tollbugata 8
0152 Oslo
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Skift af forsikringsselskab - Dét skal du være opmærksom på
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Skift af forsikringsselskab - Dét skal du være opmærksom på
Mange virksomheder eller privatpersoner oplever at skulle skifte forsikringsselskab, hvilket der kan være mange gode grunde til. I forbindelse med et skift af forsikringsselskab er der dog visse ting man skal holde sig for øje.
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Kaffetørst endte i fald: arbejdsskade under hjemmearbejde
Kaffetørst endte i fald: arbejdsskade under hjemmearbejde
04/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret, Forsikring og erstatning
Nye regler fra EU om platformsarbejde
Nye regler fra EU om platformsarbejde
11/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Regeringens lovprogram 2024/2025
Regeringens lovprogram 2024/2025
14/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Dom om opsigelse efter 120-dages-reglen
Dom om opsigelse efter 120-dages-reglen
19/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Ingen forskelsbehandling ombord på flyveren
Ingen forskelsbehandling ombord på flyveren
18/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Hvad gælder, når entreprenøren – og ikke bygherren - tegner byggeskadeforsikringen
Hvad gælder, når entreprenøren – og ikke bygherren - tegner byggeskadeforsikringen
21/11/2024
Fast ejendom og entreprise, Forsikring og erstatning
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du at udgive materiale?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted