Investeringsscreening er et hot topic: Grønland varsler egen investeringsscreeningslov
Investeringsscreening på vej i Grønland
Den 21. februar offentliggjorde Grønlands regering (Naalakkersuisut) Grønlands udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitiske strategi for 2024-2033 ved navn "Grønland i Verden - Intet om os, uden os". Strategien er den første af sin slags siden 2011 og har været undervejs i flere år. Strategien er udtryk for et grønlandsk udsyn og ønske om en mere selvstændig rolle i samarbejdet med omverdenen. Grønland er dog opmærksom på de sikkerhedspolitiske risici, hvilket udtrykkes i Grønlands kommende internationale handelspolitik, som vil medføre implementeringen af et grønlandsk regime for investeringsscreening.
Formålet med loven forventes blandt andet at være at sikre, at ejerskabet og ansvaret for og kontrollen af det grønlandske samfunds grundlæggende kritiske infrastruktur altid ligger i Grønland. Det udspringer af et ønske om at forhindre, at samfundets kritiske infrastruktur ejes af udenlandske aktører, præcis som det er tilfældet med andre landes investeringsscreeningsregler.
Vores bemærkninger
Netop investeringsscreening har tidligere givet anledning til drøftelser mellem Danmark og Grønland. Det skyldes, at der er delt kompetence på området, idet udenrigs-, forsvars- og sikkerhedspolitik er et dansk rigsanliggende, mens handel og erhverv er et hjemtaget grønlandsk selvstyreanliggende. Det er også baggrunden for, at den danske investeringsscreeningslov ikke er gældende i Grønland. Det nærmere indhold af den grønlandske investeringsscreeningslov kendes endnu ikke, men det er ret sikkert, at en grønlandsk investeringsscreeningslov vil blive vedtaget, da den fremlagte udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitiske strategi er underskrevet af fire ud af fem partier i det grønlandske parlament (Inatsisartut). Vi følger nøje med i udviklingen for også at kunne yde den bedste rådgivning om potentielle investeringer i Grønland.
Øget kontrol med kritisk teknologi og kritisk infrastruktur på vej til Danmark
I den danske regerings lovprogram for folketingsåret 2023-2024 har erhvervsministeren varslet en ændring af både eksportkontrolloven og investeringsscreeningsloven. Lovforslaget, der var varslet til at blive fremsat i februar, har til formål at øge kontrollen med kritisk teknologi og kritisk infrastruktur, hvor man ønsker at øge kontrollen af offentlige udbud og forskningssamarbejder.
Vores bemærkninger
Med disse ændringer sigter regeringen mod en mere omfattende og detaljeret tilgang til at vurdere og kontrollere udenlandske investeringer og eksport, som potentielt kan påvirke nationale sikkerhedsinteresser. Afhængigt af lovforslaget vil sådanne ændringer kunne have betydning både for offentlige udbud og forskningssamarbejder relateret til kritisk teknologi og kritisk infrastruktur. Vi følger nøje med i udviklingen, idet det i forvejen kan være vanskeligt for udenlandske investorer at vurdere, hvornår målvirksomhedens aktiviteter anses for at være omfattet af begreberne "kritisk teknologi" og "kritisk infrastruktur". Lovforslaget bliver dog næppe fremsat i februar som varslet, da det endnu ikke er blevet sendt i høring.
Evaluering af investeringsscreeningsloven skulle gerne være rundt om hjørnet
I forbindelse med vedtagelsen af investeringsscreeningsloven i 2021 varslede regeringen en evaluering af loven. I 2024 ser vi således frem til både arbejdet med og offentliggørelsen af en sådan evaluering. Denne rapport forventes blandt andet at indeholde en overordnet beskrivelse af loven, herunder især lovens formål og anvendelsesområde, en statistisk analyse af udviklingen i sager, fordelt på blandt andet sagstyper, sektorer og lande, samt synspunkter fra relevante interessenter og den generelle udvikling på området i andre lande.
Den kommende evaluering vil forventeligt danne baggrund for overvejelser om, hvorvidt der eventuelt er behov for at præcisere eller ændre reglerne, herunder også i lyset af Europa-Kommissionens varsling af en række nye tiltag inden for screening af udenlandske investeringer i EU. Læs vores nyhed om den kommende udvidelse af FDI-forordningen.
Vores bemærkninger
Vi forventer, at man med den kommende evaluering vil opnå en dybdegående forståelse af lovens effektivitet og anvendelsesområde siden dens implementering. Evalueringen forventes at kaste lys over, hvordan loven har fungeret i praksis, herunder dens indvirkning på investeringsstrømmene til Danmark. Resultaterne af evalueringen kan være afgørende for at vurdere, om der er behov for at justere eller præcisere lovgivningen og tilsynet hermed for at adressere eventuelle mangler eller nye sikkerhedsmæssige udfordringer.
Læs Grønlands udenrigs- sikkerheds- og forsvarspolitiske strategi for 2024-2033.
Læs regeringens lovprogram for folketingsåret 2023-2024.