Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Er salg af software omfattet af reglerne om handelsagenter?

Er salg af software omfattet af reglerne om handelsagenter?
Bird & Bird logo
I en nylig sag (C-410/19) nåede EU-domstolen frem til at online levering af software på en tidsubegrænset licens er omfattet af begrebet ”varer” i EU-direktivet om handelsagenter (86/653).

Sagens faktum

Sagen vedrørte en tvist om en aftale mellem Computer Associates (CA) og en virksomhed kaldet The Software Incubator (TSI). CA udbyder bl.a. software til automatisering af udrulning og styring af applikationer. Levering af softwaren sker via en licens, som kan være begrænset eller tidsubegrænset. Ifølge aftalen skulle TSI markedsføre og sælge CA’s software på CA’s vegne.

Da CA i 2013 opsagde aftalen, rejste TSI et erstatningskrav ved en engelsk domstol i henhold til reglerne i den engelske implementering af handelsdirektivet (Statutory Instruments 1993/3053). CA gjorde under sagen gældende, at aftalen ikke var omfattet af handelsagentreglerne, da der ikke var tale om ”salg eller køb af varer”, som disse regler gælder for.


Som følge heraf stillede den engelske Supreme Court to præjudicielle spørgsmål til EU-domstolen.


De præjudicielle spørgsmål

Sagens spørgsmål var


1) om en kopi af software leveret online kan udgøre en ”vare” i handelsagentdirektivets forstand, og


2) om software omfattet af en tidsubegrænset licens udgør ”salg af varer”, jf. artikel 1, stk. 2 i handelsagentdirektivet.


Spørgsmålene blev af EU-domstolen behandlet under ét.


Afgørelsen EU-domstolen konstaterede indledningsvis, at der er behov for en ensartet fortolkning af begrebet ”varer” i handelsagentdirektivet for at sikre ensartet anvendelse af EU-retten i medlemsstaterne.


Det følger af EU-domstolens praksis, at ”varer” defineres som ”(…) produkter, hvis værdi kan måles i penge, og som i sig selv kan være genstand for kommerciel transaktion”.


EU-domstolen fastslog, at denne definition også omfatter software som i den pågældende sag, da den har forretningsmæssig værdi og kan være genstand for kommerciel transaktion. Dette gælder, uanset om softwaren leveres fysisk eller via internettet.


I forhold til begrebet ”salg” henviste domstolen til sagen C-128/11, hvor det fastslås, at salg af en kopi af et computerprogram og indgåelse af en dertil knyttet tidsubegrænset licensaftale, er et udeleligt hele, idet salget af kopien i sig selv ikke har nogen værdi uden licensen.


I afgørelsen lagde EU-domstolen yderligere vægt på, at man ved at udelukke salg af software på denne måde fra handelsagentdirektivets anvendelsesområde ville bringe den effektive virkning af direktivets beskyttelse i fare.


På den baggrund fastslog domstolen at artikel 1, stk. 2 i direktivet, må fortolkes således, at det omfatter ”elektronisk levering af computersoftware til en kunde mod betaling af en pris, når leveringen ledsages af tildelingen af en tidsubegrænset licens til brug af softwaren.”


Bird & Bird’s kommentarer

Det kan på baggrund af dommen fra EU-domstolen konkluderes, at agentaftaler vedrørende onlinesalg af standardsoftware er omfattet af handelsagentreglerne, hvis de sælges på en tidsubegrænset licens, idet der i så fald er tale om ”salg eller køb af varer”.


Dommens resultat forekommer åbenbart rigtigt, da det ikke kan være afgørende for reglernes anvendelighed, om softwaren leveres fysisk på en usb-nøgle eller et andet fysisk medie - hvor ingen vil være i tvivl om, at der er tale om salg af en ”vare” – eller om salg og levering af selvsamme software sker via internettet.


Konsekvensen er, at agenten i sådanne tilfælde er beskyttet af handelsagentlovens beskyttelsespræceptive regler om bl.a. opsigelsesvarsler og goodwill kompensation ved agentaftalens ophør.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Mange virksomheder er ikke opmærksomme på at udvide force majeure-begrebet i deres kontrakter og flere anvender begrebet helt forkert. Bliv klogere på hvornår noget er en force majeure-begivenhed og hvornår du kan benytte en force majeure-klausul ved manglende leveringer.
Husk din ejeraftale - Selskabslovens regler er ikke nok
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Husk din ejeraftale - Selskabslovens regler er ikke nok
Hvorfor er det så vigtigt at have en ejeraftale mellem ejerne af små og mellemstore virksomheder? Fordi fordi Selskabsloven ikke tager stilling til mange af de helt væsentlige forhold, som typisk opstår mellem ejerne. Bliv klogere i denne episode og få gode input til hvordan du kommer i gang samt hvad en ejeraftalen skal indeholde.
Bruger du Contract Management strategisk?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Bruger du Contract Management strategisk?
Hvordan bruger du contract management strategisk i din forretning? Hvorfor er det vigtigt, når vi oplever globale pandemier og den verserende krig i Europa?
Artikler, der kunne være relevante for dig
Hvad betyder vedtagelsen af "Listing Act" for udstedere af gældsinstrumenter og kapitalandele?
Hvad betyder vedtagelsen af "Listing Act" for udstedere af gældsinstrumenter og kapitalandele?
29/10/2024
EU-ret, Udbud
FIDIC Yellow Book i vedvarende energiprojekter
FIDIC Yellow Book i vedvarende energiprojekter
29/10/2024
EU-ret, Fast ejendom og entreprise, Energi og forsyning
Produktsikkerhedsforordningen
Produktsikkerhedsforordningen
31/10/2024
EU-ret, Forsikring og erstatning
Google nægter tredjepartsadgang til Android Auto: Muligt misbrug af dominerende stilling
Google nægter tredjepartsadgang til Android Auto: Muligt misbrug af dominerende stilling
11/11/2024
Konkurrenceret, EU-ret
Nyt sanktionsregime i EU mod hybride trusler fra Rusland
Nyt sanktionsregime i EU mod hybride trusler fra Rusland
06/11/2024
Compliance, EU-ret
Beskyttelse af forretningshemmeligheder og anvendelsen af NDA’er
Beskyttelse af forretningshemmeligheder og anvendelsen af NDA’er
18/11/2024
Kontraktret, Øvrige, Immaterialret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du at udgive materiale?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted