Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Danmark åbner døren for Den Europæiske Anklagemyndighed

Kromann Reumert
15/06/2022
Danmark åbner døren for Den Europæiske Anklagemyndighed
Kromann Reumert logo
Folketinget har den 9. juni 2022 givet danske myndigheder adgang til udvidet samarbejde med Den Europæiske Anklagemyndighed, som herefter får mulighed for at få foretaget ransagninger hos virksomheder i Danmark i forbindelse med eksempelvis bestikkelsessager, som vedrører EU-midler. Samarbejdet lovfæstes i retsplejelovens § 107 a, der dermed lapper det hul, det danske retsforbehold har givet i forhold til sager om blandt andet EU-svig.

Den Europæiske Anklagemyndighed

Den Europæiske Anklagemyndighed, forkortet EPPO, som står for European Public Prosecutor's Office, blev oprettet ved forordning af 12. oktober 2017 om gennemførelse af et forstærket samarbejde om oprettelse af Den Europæiske Anklagemyndighed ("EPPO-forordningen"). EPPO's opgave består i - på selvstændigt grundlag og uafhængigt af de enkelte medlemsstater - at efterforske og føre straffesager om økonomisk kriminalitet i forhold til EU-budgettet, det vil sige sager om svig, korruption, hvidvask og momssvig ("EU-svig"). EPPO er som følge heraf en helt unik EU-muskelhund, som det er relevant at forholde sig til for operatører, som er involveret i EU-projekter eller aktiviteter, hvor der indgår EU-finansiering. På EU-plan samarbejder EPPO med Eurojust, OLAF og Europol.


EPPO-forordningen kan tilgås her.


Retsforbeholdet og bestemmelsen i retsplejelovens § 107 a

EPPO trådte i funktion den 1. juni 2021 og omfatter pt. 22 af EU-medlemslandene, men ikke Danmark, som på grund af retsforholdet ikke indgår eller har sæde i EPPO. Juridisk betyder det, at danske myndigheder alene kan samarbejde med EPPO på grundlag af almindelige principper for samarbejde i grænseoverskridende straffesager ("Retshjælp"). Når retsplejelovens § 107 a i denne henseende har været nødvendig og forventet, skyldes det, at de almindelige regler for Retshjælp er skrevet med stater, og ikke en institution som EPPO, for øje. Indførelsen af retsplejelovens § 107 a lapper dermed hullet og muliggør fremadrettet, at EPPO kan kræve Retshjælp fra danske myndigheder, ligesom danske myndigheder kan kræve Retshjælp fra EPPO.  


Læs mere om det vedtagne lovforslag her.


Den praktiske betydning af den nye samarbejdskanal

Nyeste offentliggjorte oplysninger vedrørende EPPO's aktiviteter tyder på, at EPPO forvalter sit mandat aktivt. Ifølge EPPO's årsrapport for 2021 har EPPO i de første 7 måneder af sin levetid modtaget 2.832 anmeldelser fra medlemslandene og igangsat 576 undersøgelser med estimeret økonomisk skadevirkning for EU-budgettet i størrelsesordenen 5,4 milliarder euro. Omkring 25% af sagerne er grænseoverskridende. Det fremgår af årsrapporten, at der er registreret sager i alle nordiske EU-lande (fire i Finland, fire i Sverige og to i Danmark). Der er dermed ingen grund til at tro, at EPPO ikke også i en nær fremtid vil udnytte den adgang til danske myndigheder, som retsplejelovens § 107 a, giver mulighed for.


Rent praktisk vil et sådant samarbejde foregå på den måde, at EPPO anmoder danske myndigheder om at udføre bestemte former for efterforskning, eksempelvis en ransagning. Ransagningen vil blive gennemført af dansk politi, men processen vil utvivlsomt blive forsøgt tilpasset et EPPO-format. Erfaringerne hermed er, at undersøgelserne ofte omfatter alle aktører involveret i sagerne. Der vil dermed ofte være tale om større sager.


EPPO's årsrapport for 2021 kan tilgås her.


Vores rådgivning

Hos Kromann Reumert arbejder vi indgående med erhvervsstrafferet på alle niveauer, heriblandt sager vedrørende EU-svig og andre former for grænseoverskridende økonomisk kriminalitet. Vi bistår løbende i interne undersøgelser og har stor erfaring med retssager og retshjælpssager vedrørende svig, korruption og hvidvask.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artiklen er forfattet af:
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Mange virksomheder er ikke opmærksomme på at udvide force majeure-begrebet i deres kontrakter og flere anvender begrebet helt forkert. Bliv klogere på hvornår noget er en force majeure-begivenhed og hvornår du kan benytte en force majeure-klausul ved manglende leveringer.
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Har du styr på din eksportkontrol, når du eksporterer varer til udlandet?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Har du styr på din eksportkontrol, når du eksporterer varer til udlandet?
Eksporterer din virksomhed varer til udlandet? Så er den formentligt underlagt reglerne om eksportkontrol. Annelise Lykke Schmidt, specialist i Trade Compliance, kommer i ovenstående video nærmere ind på reglerne relateret til eksportkontrol.
Artikler, der kunne være relevante for dig
ESG-rapportering
ESG-rapportering
12/04/2024
Finansiering og bankret, Compliance, EU-ret
Retningslinjer for bæredygtige aftaler i landbrugssektoren vedtaget
Retningslinjer for bæredygtige aftaler i landbrugssektoren vedtaget
15/04/2024
Konkurrenceret, E-handel og markedsføring, EU-ret
Flere ansatte indberetter om virksomhedens interne forhold til Den Nationale Whistleblowerordning
Flere ansatte indberetter om virksomhedens interne forhold til Den Nationale Whistleblowerordning
11/04/2024
Compliance, Ansættelses- og arbejdsret
Opsigtsvækkende dom fra EMD pålægger stater et menneskeretligt ansvar for klimaforandringer
Opsigtsvækkende dom fra EMD pålægger stater et menneskeretligt ansvar for klimaforandringer
12/04/2024
Miljøret, EU-ret
Tre år med investeringsscreeningsloven
Tre år med investeringsscreeningsloven
23/04/2024
Compliance, Internationale retsforhold, EU-ret
Man må konsultere, før man agerer
Man må konsultere, før man agerer
23/04/2024
EU-ret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted