Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Skærpet regulering af miljømarkedsføring: Nye regler og anbefalinger

TVC Advokatfirma
05/12/2024
Skærpet regulering af miljømarkedsføring: Nye regler og anbefalinger
TVC Advokatfirma logo
Kravene til grøn markedsføring skærpes endnu engang i forbindelse med nyt EU-direktiv og nye anbefalinger fra Forbrugerombudsmanden.

Empowering Consumers-direktivet: Forbud mod klimaneutralitet i markedsføring

Med vedtagelsen af det nye EU-direktiv, "Empowering Consumers Directive", den 17. januar 2024, har EU styrket forbrugerbeskyttelsen mod vildledende markedsføring og greenwashing. Direktivet, som trådte i kraft den 26. marts 2024, ændrer kravene i forbrugerrettighedsdirektivet og direktivet om urimelig handelspraksis med det formål at gøre grøn markedsføring mere gennemsigtig.


Et af de mest markante elementer er forbuddet mod brug af udsagn om klimaneutralitet baseret på klimakompensation, såsom "klimaneutral" og "CO2-kompenseret". Ifølge direktivet kan sådanne udsagn vildlede forbrugerne til at tro, at et produkt er miljøneutralt, når neutraliteten reelt kun skyldes investeringer i klimaprojekter uden for produkternes værdikæde.


Direktivet fastsætter, at medlemsstaterne skal implementere reglerne senest den 27. september 2026, men allerede nu er Forbrugerombudsmanden begyndt at håndhæve forbuddet som en del af det danske vildledningsforbud i markedsføringsloven.


Forbrugerombudsmandens nye anbefalinger om miljømarkedsføring

Som opfølgning på de nye EU-krav og virksomheders stigende anvendelse af grønne udsagn i deres markedsføring, offentliggjorde Forbrugerombudsmanden den 24. oktober 2024 nye anbefalinger til virksomheders miljømarkedsføring. Disse anbefalinger erstatter den tidligere kvikguide og bygger videre på den eksisterende vejledning, som fortsat gælder sideløbende. Forbrugerombudsmandens opdateringer fokuserer særligt på ansvar for markedsføring, brug af udsagnet bæredygtighed og klimakompensation.


Ansvar for markedsføringen

Udgangspunktet for, hvem der er ansvar for markedsføring er, at det er den virksomhed, som markedsfører sig, der er ansvarlig for, at markedsføringsloven overholdes, og som derfor vil kunne straffes med bøde ved overtrædelse af vildledningsforbuddene i markedsføringslovens §§ 5, 6 og 20.


I de nye anbefalinger anføres det dog, at både producenten og forhandleren hver især kan gøres ansvarlig for markedsføringen i situationer, hvor forhandleren burde have sikre sig, at producentens markedsføring er korrekt eller efterspurgt dokumentation herfor.


Derudover kan også reklamebureauer og andre samarbejdspartnere, der bidrager til udarbejdelsen af markedsføringen, holdes medansvarlige, hvis de har haft viden om eller burde have indset, at markedsføringen er vildledende.


Det betyder, at alle aktører, der deltager i udformningen og udbredelsen af miljøbudskaber, skal udvise særlig agtpågivenhed og sikre, at udsagnene er dokumenterede og i overensstemmelse med markedsføringsloven. Dette gælder særligt, hvis den pågældende selvstændigt gentager eller understreger de grønne udsagn i sin egen markedsføring.


Udsagn om bæredygtighed

Anvendelsen af bæredygtighedsudsagn har særligt været et fokuspunkt for Forbrugerombudsmanden i de nye anbefalinger.


Det er vanskeligt at kalde et produkt m.v. bæredygtigt uden at vildlede. Forbrugerombudsmanden anbefaler derfor, at virksomheder ikke benytter udsagn om bæredygtighed i deres markedsføring. Forbrugerombudsmanden tilføjer, at virksomheder i stedet kan benytte specifikke udtryk som "tilstræber bæredygtighed" eller ”laver bæredygtighedstiltag”. Dette forudsætter dog henholdsvis, at virksomheden har en konkret plan for, hvordan den vil opnå at blive bæredygtig, hvilket skal verificeres af en uafhængig instans, eller virksomheden oplyser, hvilke tiltag den konkret har lavet.


Det følger desuden af anbefalingerne, at virksomheder gerne må beskrive deres arbejde med bæredygtighed under en fane på sin hjemmeside. Denne fane kan lovligt kaldes ‘Bæredygtighed’ eller lignende, så længe den indeholder beskrivelser af, hvordan virksomheden arbejder hen imod bæredygtighed, eller beskrivelser af virksomhedens bæredygtighedsinitiativer.


Klimakompensation

Som nævnt ovenfor indfører det nye EU-direktiv et forbud mod klimaneutralitet baseret på klimakompensation. Dette har Forbrugerombudsmanden ligeledes taget stilling til.


Forbrugerombudsmanden opfodrer generelt virksomheder, som markedsfører sig med klimaudsagn baseret på klimakompensationsordninger, til at droppe generelle udsagn og i stedet beskrive, hvad de konkret gør for at kompensere for deres CO2-udledning. Forbrugerombudsmanden begrunder dette med, at det i praksis er svært at dokumentere klimaeffekten af klimaprojekter.


Når de nye regler træder i kraft den 27. september 2026, vil det under alle omstændigheder være ulovligt, hvis den erhvervsdrivende hævder på basis af kompensation for drivhusgasemissioner, at et produkt har en neutral, reduceret eller positiv indvirkning på miljøet.


Nye tilføjelser til markedsføringsloven

Ændringerne i direktivet om urimelig handelspraksis, som gælder fra september 2026, vil medføre tilføjelser i markedsføringslovens bilag 1, der oplister markedsføring, som altid er vildledende.


Tilføjelser til bilag 1, der oplister markedsføring, som altid er vildledende:


  • Bæredygtighedsmærker uden certificering eller offentlig godkendelse.
  • Generiske miljøanprisninger uden dokumenteret miljøeffekt.
  • Udsagn om hele produktet eller virksomheden, når miljøfordele kun gælder specifikke dele.
  • Klimaneutralitet baseret på klimakompensation.

Forbrugerombudsmanden forventer at opdatere vejledningen og anbefalingerne, når ændringerne træder i kraft den 27. september 2026.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Eksterne investorer - Hvor, hvornår og hvordan?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Eksterne investorer - Hvor, hvornår og hvordan?
Mange iværksætter overvejer før eller siden om de skal have eksterne investorer ind. Hvad skal man gøre sig af overvejelser inden man vælger at tage investorer ind i sin virksomhed?
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Salling Group politianmeldt for ulovlig fremvisning af tobaksprodukter
Salling Group politianmeldt for ulovlig fremvisning af tobaksprodukter
06/01/2025
E-handel og markedsføring
BMW Danmark får bøde på 3 millioner kroner for vildledende miljøpåstande
BMW Danmark får bøde på 3 millioner kroner for vildledende miljøpåstande
07/01/2025
E-handel og markedsføring
Anpartsselskaber får nye finansieringsmuligheder og lavere kapitalkrav
Anpartsselskaber får nye finansieringsmuligheder og lavere kapitalkrav
07/01/2025
Selskabsret, Øvrige
Har din virksomhed tjek på de nye tilgængelighedskrav til produkter og tjenester?
Har din virksomhed tjek på de nye tilgængelighedskrav til produkter og tjenester?
22/01/2025
EU-ret, Immaterialret, Øvrige, E-handel og markedsføring
Intern dokumentation var tilstrækkelig
Intern dokumentation var tilstrækkelig
22/01/2025
Transportret, Forsikring og erstatning, Øvrige
Miljøpåstande under lup: De nyeste anbefalinger
Miljøpåstande under lup: De nyeste anbefalinger
24/01/2025
E-handel og markedsføring
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du at udgive materiale?
2025 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted