Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Beskatning af værdi af fri bolig med bopælspligt

Beskatning af værdi af fri bolig med bopælspligt
TVC Advokatfirma logo
Beskatning af værdi af fri helårsbolig sker som udgangspunkt efter skematiske satser fastsat i ligningsloven, men i nogle tilfælde skal beskatningen i stedet fastsættes som markedslejen som følge af en bopælspligt på ejendommen.

En hovedaktionær, som modtager udbytte fra sit selskab i form af, at der stilles en helårsbolig til rådighed, skal medregne værdien af godet ved opgørelsen af den personlige indkomst. Selve værdiansættelsen af fri bolig følger af skematiske satser i ligningsloven, men i nogle tilfælde finder den skematiske værdiansættelsesregel ikke anvendelse. Det gælder f.eks., hvis der er tale om en lovgivningsmæssig bopælspligt, f.eks. i henhold til landbrugslovens regler. En bopælspligt, der er baseret på en aftale, kontrakt eller lignende, er således ikke nok til, at undtagelsesbestemmelsen finder anvendelse.


I en nyligt afgjort sag fra Landsskatteretten – offentliggjort som SKM2022.211 LSR – fastslog Landsskatteretten, at de skematiske regler ikke skulle anvendes ved beskatningen af værdi af fri bolig. Landsskatteretten henviste til, at der var bopælspligt på ejendommen, ligesom betingelsen om, at klageren var lovgivningsmæssigt forhindret i at overtage ejendommen, var opfyldt.

Værdiansættelsen for klageren skulle derfor ikke foretages efter de skematiske satser, men fastsættes som markedslejen som følge af bopælspligten.


Det ses ofte, at skattemyndighederne har en meget restriktiv tilgangsvinkel til beskatning af værdi af fri helårsbolig og derfor som udgangspunkt anvender de meget negative regler om skematisk beskatning fremfor reglerne om markedslejen. Såfremt det kan godtgøres, at der er en bopælspligt på ejendommen – som det var tilfældet i ovennævnte sag fra Landsskatteretten – vil markedslejen imidlertid skulle anvendes.


Har du brug for hjælp?

Såfremt du måtte blive involveret i en skattesag, der drejer sig om værdi af fri helårsbolig, og du ønsker en uforpligtende vurdering af denne, er du altid meget velkommen til at kontakte os


Hos Skatteafdelingen i TVC Advokatfirma har vi i vidt omfang adgang til de positive, utrykte afgørelser, der kan være afgørende for udfaldet af en klagesag.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted