Lagerbeskatning af finansielle kryptoaktiver
Den 23. oktober 2024 fremlagde Skattelovrådet en længe ventet rapport om deres anbefalinger til den fremadrettede beskatning af gevinst og tab ved handel med finansielle kryptoaktiver. I rapporten behandler Skattelovrådet en lang række elementer vedrørende finansielle kryptoaktiver og fremlægger bl.a. deres anbefaler til, hvordan finansielle kryptoaktiver hhv. defineres, beskattes og fradragsberettiges under dansk ret.
Nedenfor gennemgår vi en række af de overordnede elementer i Skattelovrådets rapport.
Hvad er finansielle kryptoaktiver?
I dag er finansielle kryptoaktiver ikke entydigt defineret i dansk ret. Derfor kommer Skattelovrådet nu med et forslag til en definition. Rådet foreslår, at finansielle kryptoaktiver defineres som "en digital gengivelse af en værdi eller af en rettighed, som kan overføres og lagres elektronisk ved hjælp af distributed ledger-teknologi eller lignende teknologi, og som kan anvendes til betalings- eller investeringsformål".
Den foreslåede definition er bl.a. udarbejdet på baggrund af international regulering, herunder DAC8, CARF og MiCA.
Hvordan er den nuværende beskatning?
I dag beskattes finansielle kryptoaktiver efter skattelovgivningens almindelige regler, hvilket betyder, at der skal foretages en konkret vurdering af det enkelte finansielle kryptoaktivs skattemæssige kvalifikation. Udgangspunktet er dog ofte, at privatpersoner, der handler med f.eks. Bitcoin, beskattes efter statsskattelovens regler om spekulation eller næringsvirksomhed.
Under den nuværende beskatning er der en asymmetri mellem beskatningen af finansielle kryptoaktiver og retten til fradrag for tab, da privatpersoner som udgangspunkt ikke kan fradrage tab på finansielle kryptoaktiver i gevinster (om end der som udgangspunkt er adgang til ligningsmæssigt fradrag).
Hvad anbefaler Skattelovrådet?
Skattelovrådet anbefaler samlet set, at finansielle kryptoaktiver fremover omfattes af samme regelsæt som finansielle kontrakter. Dermed anbefaler rådet, at finansielle kryptoaktiver lagerbeskattes efter reglerne i kursgevinstloven om finansielle kontrakter. I dag er visse finansielle kryptoaktiver allerede underlagt beskatning som finansielle kontrakter.
Skattelovrådets anbefalinger indebærer ligeledes, at der for privatpersoner indføres én samlet opgørelse over gevinst og tab på finansielle kryptoaktiver og finansielle kontrakter. Dermed udvides det nuværende kildeartsbegrænsede tabsfradrag på finansielle kontrakter til at omfatte finansielle kryptoaktiver. Uudnyttede tab vil kunne fremføres til fradrag i gevinster på finansielle kryptoaktiver i fremtidige indkomstår.
For at mindske den potentielle likviditetsmæssige byrde som naturligt er forbundet med lagerbeskatning, foreslår Skattelovrådet yderligere to initiativer, hvoraf alene er initiativ 1 anbefales:
Initiativ 1 - udskydelse af opgørelsesperioden ved store værdifald
Skattelovrådet anbefaler, at ultimotidspunktet for lageropgørelsen (31. december i det relevante indkomstår) kan udskydes til 31. januar i det efterfølgende indkomstår, såfremt den samlede beholdning af finansielle kryptoaktiver er faldet mere end 25 % i perioden fra den 31. december i det relevante indkomstår til 31. januar i det efterfølgende indkomstår. Forslaget gælder alene privatpersoner. Skattelovrådet illustrerer forslaget med følgende figur:
Selvom forslaget alt andet lige mindsker den likviditetsmæssige byrde, bør det overvejes nøje, om forslaget giver anledning til væsentlige administrative udfordringer sammenholdt med den relativt korte frist, hvormed ultimotidspunktet udskydes.
Initiativ 2 - henstandsordning
Skattelovrådet overvejer ydermere, at effekten af et pludseligt værdifald efter skæringsdatoen (31. december i det relevante indkomstår) kan afbødes gennem en henstandsordning, således at en urealiseret gevinst alligevel først beskattes på realisationstidspunktet. Skattelovrådet illustrerer forslaget med følgende figur:
Hvornår finder de nye regler anvendelse?
Det forventes, at Skatteministeren fremsætter et lovforslag om beskatningen af finansielle kryptoaktiver i begyndelsen af 2025. Skatteministeriet oplyser, at udarbejdelsen af lovforslaget vil ske med inddragelse af Skattelovrådets anbefalinger.
I samme tidsrum forventes Skatteministeren at fremsætte et andet lovforslag, der skal pålægge udbydere af finansielle kryptoaktivtjenester at indberette oplysninger om deres kunders transaktioner med finansielle kryptoaktiver. Formålet med lovforslaget er bl.a. oplysningsudveksling EU-landene imellem.
Skattelovrådets anbefaler, at reglerne tidligst får virkning fra 1. januar 2026.
Læs Skattelovrådets rapport her.