Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Transportør var erstatningsansvarlig for væltet kabeludlægningstårn

Bech Bruun
12/02/2017
Transportør var erstatningsansvarlig for væltet kabeludlægningstårn
Et kabeludlægningstårn væltede i Kalundborg Havn som følge af chaufførens uagtsomhed. Chaufføren var formelt ansat i Kranexpressen, der var hyret af Shipping.dk, men der var uenighed om, hvem af parterne der hæftede for chaufføren. Sø- & Handelsretten har netop afgjort, at Kranexpressen hæftede for skaden, og den et-årige forældelsesfrist i CMR-loven ikke gjaldt.
Det engelske selskab Subsea 7 anmodede det danske selskab Shipping.dk A/S om hjælp til at laste og lodse skibet MV Seven Pacific i Kalundborg Havn. Shipping.dk hyrede Kranexpressen A/S til at hjælpe med opgaven.

Under en lastning af skibet den 15. juli 2012 væltede kabeltårnet og beskadigede skibet, parkerede biler og tårnet selv. Kranen blev ført af en chauffør fra Kranexpressen.

Subsea 7 forlangte erstatning af Shipping.dk, og de to selskaber indgik et forlig.


To problemstillinger


Herefter anlagde Shipping.dk sag mod Kranexpressen for samme beløb, som Shipping.dk havde betalt til Subsea 7.

Sagen indeholdt overordnet to problemstillinger. For det første skulle det afgøres, om Kranexpressen eller Shipping.dk skulle ses som arbejdsgiver for chaufføren og dermed skulle hæfte for chaufførens erstatningspådragende handlinger. For det andet skulle retten også tage stilling til, om Kranexpressens standardbetingelser, som indeholdt en henvisning til CMR-lovens regler gjaldt. CMR-loven indeholder en ét-årig forældelsesfrist, som ville afskære Shipping.dk fra at holde Kranexpressen erstatningsansvarlig, da sagen blev anlagt mere end ét år efter skaden.


Hvem var chaufførens arbejdsgiver?


Kranexpressen og Shipping.dk havde i en længere årrække arbejdet sammen om lastninger og lodsninger. Kranexpressen mente, at de ikke hæftede for deres chaufførs culpøse adfærd i forbindelse med transporten på baggrund af Danske Lov 3-19-2, da Shipping.dk måtte anses som ”husbond” (arbejdsgiver) i Danske Lovs forstand, da chaufføren handlede efter instruktion og under kontrol af Shipping.dk.

Det følger af Danske Lov 3-19-2, at hvis Shipping.dk anses for husbond/arbejdsgiver, så skal Shipping.dk hæfte for chaufførens ansvarspådragende handlinger.

Sø- og Handelsretten slog fast, at chaufføren havde handlet ansvarspådragende ved transporten, da han valgte at udføre opgaven til trods for, at han vidste, den kunne være uforsvarlig.

Retten afgjorde, at chaufføren ikke havde en tilstrækkelig fast tilknytning til Shipping.dk, som derfor ikke havde arbejdsgiveransvaret.   Arbejdsgiveransvaret var Kranexpressens, som hæftede for chaufførens ansvarspådragende handlinger.


Gjaldt forældelsesfristen i standardbetingelserne? 


Dernæst vurderede retten, om Kranexpressens standardbetingelser gjaldt mellem Kra-nexpressen og Shipping.dk, herunder CMR-lovens et-årige forældelsesfrist.

I standardbetingelserne fra Kranexpressen var følgende fremhævet: ”Alle transporter udføres iht. CMR uanset § 1, dvs. bortkommet og beskadiget gods erstattes med max. 8,33SDR pr. kg. Alle løft er forsikret for kr. 1 mio.”. Retten afgjorde, at passagen ud fra en sproglig fortolkning og forklaringerne i sagen alene vedrørte ansvarsbegrænsningen af erstatningskrav og ikke den et-årige forældelsesfrist i CMR-loven.


Kranexpressen var ansvarlig for chaufføren


Samlet set afgjorde Sø- og Handelsretten derfor, (i) at Kranexpressen hæftede for chaufførens ansvarspådragende handling, og (ii) at den et-årige forældelsesfrist i CMR-loven ikke gjaldt mellem Kranexpressen og Shipping.dk.

Dommen kan læses i sin helhed her.






Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Skift af forsikringsselskab - Dét skal du være opmærksom på
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Skift af forsikringsselskab - Dét skal du være opmærksom på
Mange virksomheder eller privatpersoner oplever at skulle skifte forsikringsselskab, hvilket der kan være mange gode grunde til. I forbindelse med et skift af forsikringsselskab er der dog visse ting man skal holde sig for øje.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Finanstilsynet indskærper rådgivningspligt for forsikringsformidlere
Finanstilsynet indskærper rådgivningspligt for forsikringsformidlere
26/02/2024
Forsikring og erstatning, Ansættelses- og arbejdsret
Afbestilte flybilletter resulterede i boardingafvisning
Afbestilte flybilletter resulterede i boardingafvisning
28/02/2024
Forsikring og erstatning
Udsigt til seks timers forsinkelse – ingen kompensation
Udsigt til seks timers forsinkelse – ingen kompensation
21/03/2024
Transportret, EU-ret
De danske NIS2- og CER-love træder i kraft 1. januar 2025
De danske NIS2- og CER-love træder i kraft 1. januar 2025
02/04/2024
Compliance, Energi og forsyning, Transportret
Refusion via rejsebureau
Refusion via rejsebureau
11/04/2024
Øvrige, Transportret
Supplysejlads er omfattet af tonnageskatteloven
Supplysejlads er omfattet af tonnageskatteloven
19/04/2024
Transportret, Skatte- og afgiftsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted