Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Transportør ikke ansvarlig for fransk identitetstyveri

Transportør ikke ansvarlig for fransk identitetstyveri
IUNO logo
Er en transportør ansvarlig for at levere gods til bedragere? Det mente retten ikke, da leveringen skete på grund af anvisninger fra godsets ejer og forhold, som transportøren ikke kunne undgå. Og dermed bestemte retten også, at spørgsmålet falder ind under CMR-loven.

En dansk virksomhed, der sælger kosmetik, indgik en aftale med en fransk varehuskæde om køb af varer. Godset skulle transporteres til Frankrig og da transportøren ankom til det aftalte afleveringssted, lignede det ikke det rigtige sted. Transportøren tog kontakt til sælger, og de tog kontakt til køberen. Køberen oplyste en anden adresse, som sælgeren guidede transportøren hen til.


Transportøren talte med de ansatte på den nye adresse og var i kontakt med sælgeren, og han sendte også billeder af det nye leveringssted. Transportøren udleverede godset til kunden og modtog en kvittering for afleveringen.


Bagefter fandt sælgeren ud af, at de var blevet bedraget, da køberen ikke betalte for godset. Bedragerne havde begået identitetstyveri ved at agere som en ansat fra den franske varehuskæde. Sælgeren mente, at det kunne være undgået, hvis transportøren havde været mere forsigtig og krævede derfor erstatning.


Bedrageriet var dog allerede foregået forud for transporten. Derudover havde transportøren taget alle mulige forholdsregler ved at tage kontakt til ladningsejeren, da det første leveringssted ikke virkede korrekt. Derudover mente transportøren også, at ladningsejeren havde godtaget, at godset blev udleveret på den nye leveringsadresse.


Transportør var ansvarsfri

Sø- og Handelsretten fandt, at godsets bortkomst var sket på grund af bedrageriet, og at dette skete allerede da aftalen blev indgået mellem sælgeren og bedragerne.


Alligevel skulle ansvaret for bortkomsten vurderes efter CMR-loven. Her er en transportør ansvarlig for bortkomst af gods indtil aflevering. Transportøren kan kun blive ansvarsfri hvis transportøren beviser f.eks. at bortkomsten var sket som følge af ladningsejerens anvisninger eller andre forhold, som transportøren ikke kunne undgå.


Da transportøren havde reageret da det første leveringssted virkede mistænksomt og sørgede for at informere sælgeren om udviklingen i forløbet, og da sælgeren accepterede det ny leveringssted, konkluderede retten, at transportøren var berettiget til at følge de anvisninger, han fik. Transportøren kunne heller ikke alene ud fra leveringsstedets udseende og beskaffenhed indse, at der var tale om bedrageriske forhold.


Retten kom derfor frem til, at bortkomsten af godset var sket på baggrund af ladningsejerens anvisninger og forhold, som transportøren ikke kunne undgå. Dermed var transportøren ansvarsfri.

IUNO mener

Sagen viser, at selvom bedrageriet var godt i gang allerede inden godset blev læsset på lastbilen, og der slet ikke kunne leveres til nogen rigtig modtager, regulerer CMR-lovens ansvarsregler transportøren. Dermed er det transportøren, der skal bevise sin ansvarsfrihed. Hvad der skal til for at undgå ansvar afhænger af de konkrete omstændigheder ved leveringen. IUNO anbefaler begge parter – sælgere og transportører – at være meget årvågne med, hvem de sælger til – og hvem de leverer til.


[Sø- og Handelsrettens dom af den 7. juli 2022 i sag BS-43209/2021-SHR]

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Skift af forsikringsselskab - Dét skal du være opmærksom på
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Skift af forsikringsselskab - Dét skal du være opmærksom på
Mange virksomheder eller privatpersoner oplever at skulle skifte forsikringsselskab, hvilket der kan være mange gode grunde til. I forbindelse med et skift af forsikringsselskab er der dog visse ting man skal holde sig for øje.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Ny retspraksis for Danmarks fortolkning af Cabotagereglerne har set dagens lys
Ny retspraksis for Danmarks fortolkning af Cabotagereglerne har set dagens lys
26/09/2023
Transportret
Medarbejder fik ikke erstatning for papkassefald
Medarbejder fik ikke erstatning for papkassefald
06/10/2023
Forsikring og erstatning, Ansættelses- og arbejdsret
Ny dom om LEG3-klausul på All Risk Entrepriseforsikring giver forsikringstager medhold
Ny dom om LEG3-klausul på All Risk Entrepriseforsikring giver forsikringstager medhold
16/10/2023
Forsikring og erstatning
Nyt lovforslag introducerer ny arbejdsskadereform
Nyt lovforslag introducerer ny arbejdsskadereform
21/11/2023
Ansættelses- og arbejdsret, Forsikring og erstatning
FLSmidth A/S frifundet for krav på 347 mio. kr.
FLSmidth A/S frifundet for krav på 347 mio. kr.
21/11/2023
Retssager og voldgift, Forsikring og erstatning
Nye domme fra Højesteret om ophør af tabt arbejdsfortjeneste
Nye domme fra Højesteret om ophør af tabt arbejdsfortjeneste
I går
Ansættelses- og arbejdsret, Forsikring og erstatning
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted