Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Tørklædeforbud på arbejdspladsen var lovligt

Tørklædeforbud på arbejdspladsen var lovligt
IUNO logo
Virksomheder kan kræve, at medarbejdere ikke bærer religiøse symboler på arbejdspladsen. Det er konklusionen, efter EU-Domstolen i to forskellige sager tog stilling til, om to medarbejdere kunne nægte at tage deres hovedtørklæder af. Fælles for begge sager var, at virksomhederne havde neutralitetspolitikker på plads, og at medarbejderne, der ville bære symbolerne, havde kundekontakt.

EU-Domstolen har for nyligt taget stilling til, om to forskellige virksomheder kunne kræve, at deres medarbejdere fjernede hovedtørklæder, som de bar på grund af deres muslimske tro.


Den første sag handlede om en medarbejder, der var ansat som salgskonsulent og kassedame. Hun havde i en periode båret hovedtørklæde på arbejdspladsen, men blev flyttet til en anden afdeling, da hun efter anmodning fra virksomheden afviste at tage hovedtørklædet af. Efter en kort periode i den nye stilling, blev hun på ny bedt af virksomheden om at fjerne sit hovedtørklæde, hvilket hun igen afviste. Hun blev herefter hjemsendt og fik besked om, at hun næste gang skulle møde på arbejdspladsen uden tydelige symboler, der udtrykte religiøs, politisk eller ideologisk overbevisning. Virksomhedens politik var indført, fordi der flere gange var opstået konflikter mellem medarbejderne på grund af de forskellige religioner og kulturer, der var i virksomheden.


Den anden sag handlede om en omsorgsmedhjælper, der var ansat i en daginstitution. Efter omkring to års ansættelse, begyndte hun at bære hovedtørklæde. Kort efter, påbegyndte hun sin forældreorlov. Nogle måneder før det var planlagt, at medarbejderen skulle vende tilbage fra forældreorlov, vedtog virksomheden imidlertid en neutralitetspolitik, hvorefter det var forbudt for alle medarbejdere med kontakt til børn og forældre at vise ethvert religiøst, politisk eller ideologisk symbol på arbejdspladsen. Hensynet var at sikre, at børnene kunne udvikle sig frit med hensyn hertil. Medarbejderen vendte dog tilbage fra forældreorlov iført sit hovedtørklæde og blev derfor midlertidigt suspenderet, da hun nægtede at fjerne det. Da hun få dage efter vendte tilbage igen iført hovedtørklædet, modtog hun en advarsel og blev igen midlertidigt suspenderet.


Begge medarbejdere anlagde herefter sager, der til sidst endte ved EU-Domstolen. EU-Domstolen skulle herefter tage stilling til, om neutralitetspolitikkerne udgjorde forskelsbehandling i forhold til medarbejdernes tro, når de efter deres religion fulgte de bestemte beklædningsregler.

Kundekontakt og ligebehandling spillede en afgørende rolle

En neutralitetspolitik, der forbyder alle religiøse symboler, såsom hovedbeklædning, kan være lovlig. Det forudsætter dog, at den opfylder en række krav, hvis der ikke skal være tale om ulovlig forskelsbehandling.


EU-Domstolen udtalte sig generelt i sin afgørelse, men understregede blandt andet, at en lovlig politik eksempelvis forudsætter et behov for at udvise neutralitet over for kunder eller andre, og at politikken samtidig er begrænset til det strengt nødvendige. For at være lovlig bør en politik også gælde lige for alle medarbejdere. I sagen om omsorgsmedarbejderen bemærkede EU-Domstolen i den forbindelse, at en anden kvindelig medarbejder i samme periode, var blevet bedt om at tage et kors i en halskæde af. Det styrkede, at virksomhedens politik behandlede medarbejderne ens.


På baggrund af EU-Domstolens afgørelse, var det herefter op til de nationale domstolene at vurdere, om virksomhedernes politikker udgjorde forskelsbehandling af medarbejderne eller ej.


IUNO mener

Virksomheder kan på visse betingelser lovligt forbyde religiøse symboler på arbejdspladsen. EU-Domstolen bekræfter nemlig med sine seneste afgørelser den opfattelse, der har været siden den såkaldte ”Føtex-sag” i 2005. Sagen dengang handlede også om en kvindelig medarbejder der bar hovedtørklæde, som blev opsagt, fordi Føtex ville fremstå religiøst neutralt over for virksomhedens kunder. Sagen kom til Højesteret, som fastslog, at opsigelsen var lovlig.


IUNO anbefaler, at virksomheder sætter sig godt ind i kravene, hvis de gerne vil have en neutralitetspolitik, der forbyder religiøse symboler på arbejdspladsen. Virksomheder bør i den forbindelse grundigt overveje, om der er tale om et reelt behov og sørge for, at politikken er objektivt begrundet. Er det ikke tilfældet, kan der være tale om ulovlig forskelsbehandling. IUNO anbefaler derfor, at virksomheder får foretaget en konkret vurdering af sine beklædningspolitikker, såkaldte ”dress codes”, og søger juridisk hjælp, hvis den er i tvivl.


[EU-Domstolens dom i sag C-804/18 og C-341/19 af 15. juli 2021]

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Google nægter tredjepartsadgang til Android Auto: Muligt misbrug af dominerende stilling
Google nægter tredjepartsadgang til Android Auto: Muligt misbrug af dominerende stilling
11/11/2024
Konkurrenceret, EU-ret
Nye regler fra EU om platformsarbejde
Nye regler fra EU om platformsarbejde
11/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Nyt sanktionsregime i EU mod hybride trusler fra Rusland
Nyt sanktionsregime i EU mod hybride trusler fra Rusland
06/11/2024
Compliance, EU-ret
Regeringens lovprogram 2024/2025
Regeringens lovprogram 2024/2025
14/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Dom om opsigelse efter 120-dages-reglen
Dom om opsigelse efter 120-dages-reglen
19/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Ingen forskelsbehandling ombord på flyveren
Ingen forskelsbehandling ombord på flyveren
18/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du at udgive materiale?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted