Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Post-Brexit – Hvad med retssagerne?

Post-Brexit – Hvad med retssagerne?
Bech Bruun logo
Juleaftensdag 2020 indgik EU og Storbritannien en længe ventet handels- og samarbejdsaftale. Aftalen er dog hovedsageligt begrænset til handel med varer og samarbejde ved straffesager. En lang række områder står derfor stadig i kø til en afklaring om et eventuelt fremtidigt samarbejde med EU - dette gælder også området for behandlingen af civile retssager. Nedenfor har vi opsummeret seneste nyt.

EU og Storbritannien indgik en længe ventet handels- og samarbejdsaftale kort forinden Storbritanniens endelige udtræden af EU den 31. december 2020. Aftalen blev indgået den 24. december og dækker dele af handelsområdet, herunder handel med varer, told, transport og fiskeri samt samarbejde ved straffesager.


Der er fortsat en lang række områder omfattet af EU-regulering, som ikke er blevet medtaget ved denne handels- og samarbejdsaftale. Iblandt disse er den fremadrettede håndtering af civile retssager. Disse vil derfor nu være reguleret af britisk lov.


Vi har tidligere beskrevet konsekvenserne af et ”Hard Brexit” og særligt betydningen heraf for anlæggelsen af retssager fremadrettet. Det kan du læse mere om her.  Udtrædelsesaftalens ophør ved årsskiftet betyder, at retssager, der er eller forventes anlagt efter den 31. december 2020, påvirkes af Brexit.


Hvor skal sagen anlægges?

EU og Storbritanniens aftalte overgangsperiode udløb den 31. december 2020 og indebar, at Bruxelles I-forordningen – bedre kendt som Domsforordningen - fandt anvendelse på domstolsbehandling af tvister, der involverer et grænseoverskridende element indtil årsskiftet.


Som følge af overgangsperiodens udløb finder Domsforordningen ikke længere anvendelse. Spørgsmål om værneting for fremtidige retssager skal ifølge de britiske myndigheder nu følge national ret, dvs. britisk ret.


I foråret 2020 anmodede Storbritannien om at tiltræde Lugano-konventionen, der i det væsentlige svarer til Domsforordningen. Storbritannien afventer fortsat godkendelse fra konventionens medlemslande, og den finder derfor for nu ikke anvendelse.


Værnetingsaftaler og voldgiftsklausuler

Det er ikke vores forventning, at der vil komme betydelige ændringer på området for værnetingsaftaler, da spørgsmål om værneting samt anerkendelse og fuldbyrdelse af retsafgørelser kan håndteres ved at indgå en værnetingsaftale. Det er derfor særligt relevant at være opmærksom på at sikre sig sådanne aftaler i både eksisterende og fremtidige aftaleforhold.


For så vidt angår vedtagelsen af værneting ved de almindelige britiske domstole, har Storbritannien tidligere meldt ud, at de på selvstændigt grundlag forventede at tiltræde Haagerværnetingsaftalekonventionen. Konventionen er fra årsskiftet blevet implementeret i national ret. Det betyder derfor, at værnetingsaftaler, der peger på de almindelige domstole, også vil blive opretholdt af domstolene i Storbritannien.


Voldgiftsklausuler forbliver ligeledes upåvirket af Brexit. Forudsat voldgiftsklausulens gyldighed, vil anerkendelse og fuldbyrdelse af voldgiftskendelser følge af internationale konventioner og dermed uafhængigt af det nu tidligere britiske medlemskab.


Ændringerne på området er for overblikkets skyld oplistet i skemaet, som du kan finde her.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Mange virksomheder er ikke opmærksomme på at udvide force majeure-begrebet i deres kontrakter og flere anvender begrebet helt forkert. Bliv klogere på hvornår noget er en force majeure-begivenhed og hvornår du kan benytte en force majeure-klausul ved manglende leveringer.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Procuritas og tidligere managing partner frifundet i Gram Equipment-sagen
Procuritas og tidligere managing partner frifundet i Gram Equipment-sagen
16/11/2023
Selskabsret, M&A, Retssager og voldgift
FLSmidth A/S frifundet for krav på 347 mio. kr.
FLSmidth A/S frifundet for krav på 347 mio. kr.
21/11/2023
Retssager og voldgift, Forsikring og erstatning
Irmapigen sejrer i Sø- og Handelsretten
Irmapigen sejrer i Sø- og Handelsretten
13/12/2023
Konfliktløsning, Immaterialret, Retssager og voldgift
Når syn og skøn går i tomgang
Når syn og skøn går i tomgang
02/01/2024
Fast ejendom og entreprise, Retssager og voldgift
Lovforslag om ændring af eksportkontrolloven i høring
Lovforslag om ændring af eksportkontrolloven i høring
19/03/2024
Compliance, Internationale retsforhold, EU-ret
Tre år med investeringsscreeningsloven
Tre år med investeringsscreeningsloven
23/04/2024
Compliance, Internationale retsforhold, EU-ret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted