Nye regler skal nedbringe sagsbehandlingstiden af civile retssager
Baggrunden for de nye regler
Behovet for lovændringerne udspringer blandt andet af de lange berammelsestider, der er for retssager. I nogle retskredse kan der gå 1-2 år fra en sag bliver anlagt, til den kan afsluttes med en hovedforhandling.
Forslaget, der nu er vedtaget, indeholder en række forenklinger og effektiviseringer af retsplejeloven, baseret på anbefalinger fra udvalg nedsat af Justitsministeriet, og åbner også for muligheden for at ansætte flere kvalificerede dommere for at reducere sagsbunkerne i både straffe- og civile sager og en hævning af aldersgrænsen for pensionerede dommere til at arbejde længere som tilkaldedommere.
Ændringer der vedrører civile sager
En række af de regler, der gælder for behandlingen af civile sager, tilrettes for at gøre processen mere effektiv. Blandt andet:
- Bliver det muligt, at en part eller et vidne i en civil retssag, når parterne er enige om det, kan afgive forklaring uden at møde for en ret eller et andet godkendt sted, men ved at benytte onlinemøder med kamera.
- Bliver det muligt efter anmodning fra en part at henvise en civil sag til en anden byret af hensyn til sagsbehandlingstiden.
- Derudover følger der en række mindre ændringer, der sammen skal effektivisere domstolenes muligheder for at gennemføre og afslutte sager hurtigere.
- Beløbsgrænsen for anke til landsretten i civile sager uden Procesbevillingsnævnets tilladelse forhøjes fra 20.000 kr. til 50.000 kr.. Det betyder, at færre sager kan indbringes direkte for landsretten.
- Småsagsprocessen (retsplejelovens kapitel 39) omdøbes til ”Den forenklede proces”, og beløbsgrænsen for sager omfattet af kapitel 39 forhøjes fra 50.000 kr. til 100.000 kr. Formålet med “Den forenklede proces” er, at få sager om mindre beløb behandlet effektivt og forudsætningsvist, uden at advokatbistand behøves – og der kan ikke opnås retshjælpsforsikringsdækning til forberedelsen af disse sager som udgangspunkt. Det vil stadig være muligt at løfte komplicerede sager ud af processen, selvom de vedrører mindre beløb.
I boligretssager vil beløbsgrænsen stadig være 50.000 kr. Beløbsgrænsen vurderes i forhold til sagens værdi i henhold til retsafgiftsloven – i boligretssager kan dette være årslejen eller 5 x årslejen afhængigt af, hvad tvisten vedrører. En sag om opsigelse af et lejemål kan således være undtaget for småsagsprocessen, hvis årslejen er højere end 50.000 kr.
Focus Advokater bemærker
Det kan diskuteres, om regelændringerne kompromitterer retssikkerheden for dem, der er parter i en retssag, særligt i forhold til at grænserne for “Den forenklede proces” udvides. Samtidig er det dog væsentligt, at sagsbehandlingstiderne ved domstolene bliver nedbragt, så virksomheder og andre ikke skal vente flere år på at få afgjort en tvist, der kan have stor betydning – både økonomisk som mere principielt for en part. Det er fortsat vigtigt, at behandling af retssager sker på grundlag af kyndig rådgivning for at komme så gnidningsfrit som muligt gennem processen.
Træk på vores ekspertise
Hos Focus Advokater prioriterer vi effektiv og målrettet procesførelse i civile sager. Vores erfaring i procedure og den særlige ekspertise, der er forbundet med at kunne føre sager for domstolene, er vigtige forudsætninger for at kunne rådgive din virksomhed om det forventede udfald af en retssag – og hvordan du kommer videre. Vi arbejder for at gøre en forskel, og ved at godt advokatarbejde, og solidt kendskab til hvordan processen fungerer, enten kan forhindre en konflikt i at brede sig eller bringe konflikten til en hurtigere afslutning. Træk på vores ekspertise, når du får brug for sparring eller rådgivning her indenfor.