Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Er fast pris altid fast pris – eller?

Er fast pris altid fast pris – eller?
Focus Advokater logo
Det er et tilbagevendende tvistepunkt i entrepriseretten, hvorvidt en afgivet tilbudspris også er en fast pris. Særligt i de seneste år med prisstigninger på byggematerialer har dette været genstand for en lang række tvister og diskussioner, trods det faktum at der i AB 18 er tilkommet nye bestemmelser, som netop skal tage højde for dette. Voldgiftsretten har nu i en nyere kendelse behandlet spørgsmålet om, hvorvidt en aftalt pris i en fastpriskontrakt også var en fast pris eller ej.

Indeksregulering og godtgørelse for materialeprisstigninger i AB 18

Det følger af udgangspunktet i AB 18 § 34, at entreprisesummen er fast for den del af arbejdet, der udføres inden for de første 12 måneder fra tilbudsdagen. Dette er også kaldet fastprisperioden. I fastprisperioden er det altså som udgangspunkt ikke muligt at indeksregulere entreprisesummen.


Efter udløbet af fastprisperioden, reguleres prisen på baggrund af det bygge- eller anlægsomkostningsindeks, der er aftalt mellem parterne. I tilfælde af, at parterne ikke har aftalt et indeks, reguleres prisen ud fra det indeks, der er mest relevant for arbejdet.


Det er selvfølgelig også muligt mellem parterne at aftale, at entreprisesummen skal være fast i hele entrepriseperioden, dvs. også efter udløbet af fastprisperioden, men det er ikke udgangspunktet efter AB.


Udgangspunktet om fastprisperioden i § 34 modificeres imidlertid, når der er tale om ekstraordinære prisstigninger på materialer i AB18, og disse tilkommer i fastprisperioden.


Efter AB 18 § 35, stk. 2, kan der ydes en godtgørelse til entreprenøren, hvis der er sket en ekstraordinær prisstigning på det materiale, som indgår i arbejdet i fastprisperioden. Entreprenørens godtgørelse er dog betinget af syv krav:


  1. Prissætningen skal være indtrådt efter tilbudsdagen, og inden en aftalt indeksregulering er trådt i kraft.
  2. Prisstigningen skal være generelt forekommende (hvilket ikke sjældent volder entreprenører bevismæssige udfordringer).
  3. Prisstigningen skal fremgå af officielt prismateriale eller kunne dokumenteres på anden måde. Når disse betingelser er opfyldt, skal der ydes godtgørelse til entreprenøren.
  4. Prisstigningen skal vedrøre et materiale, som ”i færdig form eller på sædvanlig måde” indgår i arbejdet. Også denne betingelse volder tit udfordringer i praksis.
  5. Prisstigningen skal overstige 10 % af prisen på det pågældende materiale på tilbudsdagen. Værd at bemærke er dog, at der også tillægges 0,5 % til de 10 % for hver hele måned, der er gået mellem tilbudsdagen og indkøbstidspunktet. De første 10 % (plus eventuelle tillagte halve procenter) er således entreprenørens egen risiko.
  6. Summen skal af de beregnede reguleringsbeløb udgøre mindst 0,5 % af entreprisesummen og
  7. Endelig må prisstigningen ikke også kunne godtgøres som et statsligt indgreb.

Ligesom det er tilfældet ved indeksreguleringen i § 34, er det entreprenøren der skal kunne dokumentere, at betingelserne i § 35 i AB18 er opfyldt.


Voldgiftsrettens kendelse af 4. marts 2024

(TBB2024.692)


Som nævnt tidligere kan udgangspunktet i AB18 om regulering af entreprisesummen fraviges ved aftale. Dette har også været tilfældet i en for nyligt afsagt kendelse fra voldgiftsretten.


I sagen var der opstået en tvist mellem en hovedentreprenør og en bygherre om bl.a. retten til godtgørelse for ekstraordinære prisstigninger på materialer i henhold til AB18 § 35, stk. 2. Parterne indgik i starten af februar 2021 en entrepriseaftale, og entreprisesummen blev aftalt til at udgøre kr. 7.177.410 ekskl. moms.


Ud over entrepriseaftalen var et sæt fællesbetingelser gældende, som var udarbejdet af bygherrens moderselskab. Af fællesbetingelserne fremgik det blandt andet under ”tilføjelser og fravigelser til AB18 om § 35, stk. 2”, at arbejdet skulle udføres til fast pris, og at der ikke kunne foretages indeksregulering af kontraktsummen. Det fremgik således udtrykkeligt, at bestemmelsen var en fravigelse af AB18 § 34, til trods for at formuleringen var indsat under § 35, stk. 2.


Efter arbejdet var iværksat, krævede hovedentreprenøren yderligere betaling på kr. 330.876 ekskl. moms., som følge af prisstigninger på noget af det anvendte materiale. Dette afviste bygherren med henvisning til de aftalte fællesbetingelser, hvorefter parterne gik i voldgift.


Voldgiftsretten bemærkede indledningsvist, at aftalens bestemmelse om ”fast pris”, udelukkende var en fravigelse af AB18 § 34 om indeksregulering af entreprisesummen. Det omtvistede beløb var dog et udtryk for en godtgørelse for ekstraordinære prisstigninger på materialer, hvilket reguleres af § 35, stk. 2.


På baggrund af den indgåede aftale, lagde voldgiftsretten til grund, at fællesbetingelserne var formuleret på en uklar måde, idet bestemmelsen stod i et afsnit med overskriften ”om tilføjelser og fravigelser af AB18 om § 35, stk. 2”, men samtidigt udtrykkeligt henviste til § 34 i AB18 og i øvrigt stemte overens med indholdet af § 34.


Denne tvivl om formuleringen måtte komme bygherren til skade, idet fællesbetingelserne var udarbejdet af bygherrens moderselskab.


Hovedentreprenøren var derfor ikke afskåret fra at rejse krav om godtgørelse for ekstraordinære prisstigninger på materialer efter § 35, stk. 2 i AB18, selvom det var aftalt mellem parterne, at arbejdet skulle udføres til fast pris. ”Fast pris” var således ikke fast pris i ordenes egentlige forstand.


Hovedentreprenøren endte dog ikke med at få tilkendt godtgørelsen i henhold til § 35, stk. 2, da hovedentreprenøren ikke opfyldte betingelserne herfor.


Focus Advokater anbefaler

Voldgiftsrettens kendelse i sagen viser, at en aftale om ”fast pris” ikke er ensbetydende med, at aftalen kan opretholdes uden undtagelser. Der er dog ikke noget til hinder for, at parterne kan aftale en fast pris. Det kræver imidlertid, at det fremgår udtrykkeligt og klart i aftalen, at aftalen om fast pris indbefatter, at der hverken kan ske indeksregulering iht. AB § 34 eller godtgørelse for materialeprisstigninger iht. § 35.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Focus Advokater logo
Odense
Cortex Park Vest 3
5230 Odense M
63 14 20 20
mail@focus-advokater
Kolding
Toldbodgade 10, 4
6000 Kolding
Svendborg
Havnepladsen 3 A
5700 Svendborg
København
Amaliegade 40 B, 2
1256 København K
Hamborg
Grimm 8
D-20457 Hamburg
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Der kan særligt være en fordel ved at handle ejendomme inden den 1. januar 2024. Det kommer vi bl.a. nærmere ind på i denne episode.
Erhvervslejekontrakter - Her er de typiske fejl du skal være opmærksom på
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Erhvervslejekontrakter - Her er de typiske fejl du skal være opmærksom på
Hvad skal du være opmærksom på ved erhvervslejekontrakter. Det kommer advokat, Kristina Meier Risbjerg, ind på her.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Landsretten har afgjort tvist mellem Power og DBU om Powers reklamekampagne
Landsretten har afgjort tvist mellem Power og DBU om Powers reklamekampagne
13/06/2024
Immaterialret, Konfliktløsning, Retssager og voldgift
Skelforretning: Hvor går skellet mellem din og naboens ejendom?
Skelforretning: Hvor går skellet mellem din og naboens ejendom?
21/06/2024
Fast ejendom og entreprise, Øvrige
Ny Højesterets dom om sammenligningslejemål i småhusejendomme
Ny Højesterets dom om sammenligningslejemål i småhusejendomme
20/06/2024
Lejeret, Fast ejendom og entreprise
Nye regler om generationsskifte – væsentlige ændringer i reglerne for generationsskifte i ejendomsbranchen
Nye regler om generationsskifte – væsentlige ændringer i reglerne for generationsskifte i ejendomsbranchen
24/06/2024
Fast ejendom og entreprise, Skatte- og afgiftsret
Afgørelse om parcelhusreglens anvendelse ved rådighed over to boliger
Afgørelse om parcelhusreglens anvendelse ved rådighed over to boliger
03/07/2024
Skatte- og afgiftsret, Fast ejendom og entreprise
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen udsender ny redegørelse om realkreditlån
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen udsender ny redegørelse om realkreditlån
08/07/2024
Fast ejendom og entreprise, Øvrige, Finansiering og bankret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted