Nye finansieringsmuligheder for solcelleanlæg på erhvervsbygninger

Reglerne om bierne og blomsterne
Biodiversitet bliver i stigende grad integreret i både nationale og internationale reguleringer. Da byudvikling og byggeri har en betydelig indflydelse på globale miljøudfordringer, herunder på bekostning af biodiversitet, er byggebranchen særligt i fokus. EU-Kommissionen offentliggjorde bl.a. i 2020 deres biodiversitetsstrategi for 2030, hvor EU forpligter sig til at sikre, at verdens økosystemer er genoprettede, modstandsdygtige og beskyttede inden 2050. Strategien indebærer konkret et ambitiøst mål om, at Europas biodiversitet skal være på vej mod genopretning inden 2030.
EU's Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er ligeledes en del af strategien for bæredygtig udvikling i EU. CSRD pålægger virksomheder at rapportere nøgletal for bæredygtighed, herunder biodiversitet og økosystemer gennem de 12 standarder i European Sustainability Reporting Standards (ESRS). ESRS E4 handler specifikt om biodiversitet og økosystemer. I 2024 gælder CSRD, som er implementeret i dansk ret, i første omgang kun for børsnoterede virksomheder med flere end 500 ansatte. For børsnoterede og ikke-børsnoterede virksomheder med flere end 250 ansatte gælder kravene fra regnskabsåret 2025, mens børsnoterede virksomheder med færre end 250 ansatte skal efterleve kravene fra regnskabsåret 2026 (dog undtaget mikrovirksomheder). Rapporteringsforpligtelsen bliver med andre ord kun mere udbredt for virksomheder og omfanget af rapporteringerne vil både ramme virksomheder direkte og indirekte.
Også EU-taksonomien har til formål at få virksomheder til at prioritere biodiversiteten. Med vedtagelse af kriterier om "substantial contribution" for de sidste fire miljømål, kunne virksomheder fra 2024 taksere investeringer som bæredygtige, hvis de bidrager væsentligt til biodiversiteten. Særligt for nybyg er biodiversitet relevant, fordi nybyg som aktivitet er omfattet af miljømål 6 (biodiversitet) i EU-taksonomien og de "do no significant harm" kriterier, der hører til og fordrer, at man kan redegøre for, at investeringen/aktiviteten ikke skader biodiversiteten. Ved nybyg slipper man derfor ikke udenom at forholde sig nøje til biodiversitet i taksonomi-kontekst.
De nye regler skal sikre, at virksomheder i både Danmark og EU rapporterer ens om bæredygtighed. Det øger gennemsigtigheden og gør det mere overskueligt for investorer og andre at vurdere en virksomheds bæredygtighedstiltag i forbindelse med investeringer eller samarbejde. Reglerne hjælper også virksomheder med at dokumentere bæredygtige indsatser og undgå greenwashing i forbindelse med markedsføring.
Den gradvise implementering af EU-lovgivningen, sammen med den stigende politiske bevågenhed omkring biodiversitet, betyder, at de regulatoriske krav strammes over tid og forventeligt vokser fremadrettet. Fokus på biodiversitet, implementering af understøttende tiltag mv. vil blive en nødvendig forudsætning for at drive virksomhed ("license-to-operate") og et centralt konkurrenceparameter for udviklere og investorer indenfor ejendomsbranchen. Også her gælder princippet "you snooze you lose".
Hvorfor bør virksomheder fokusere på biodiversitet?
Der er flere gode grunde til, at virksomheder bør fokusere på at fremme biodiversiteten:
Hvordan sikrer man overholdelse af kravene?
For at sikre overholdelse af de gældende krav til biodiversitet, herunder specifikationerne i ESRS E4, skal virksomhederne omfattet af CSRD bl.a. tage følgende skridt:
Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.