Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Nyt lovforslag skal fremme udbredelsen af ladestandere og dermed elbiler

Nyt lovforslag skal fremme udbredelsen af ladestandere og dermed elbiler
Bech Bruun logo
Den 8. juli 2021 sendte Transportministeriet et nyt udkast til lovforslag om infrastruktur for alternative drivmidler til transport i høring. Lovforslaget giver – når vedtaget – endelig kommuner og regioner en reel mulighed for at fremme opstillingen af ladestandere.

Lovforslaget udløber af rapporterne fra kommissionen om grøn omstilling og implementerer samtidigt AFI-direktivet. Derudover understøtter det ambitionen i aftalen om grøn omstilling om at fremme udbredelsen af brugen af elbiler.


I dag kan kommuner give tilladelse til opstilling af ladestandere på offentligt vejareal, jf. vejlovens § 80. Her er der alene tale om en tilladelse til råden over vejareal. Kommuner og regioner skal dertil naturligvis overholde reglerne i byggeloven om etablering og forberedelse af ladestandere.


Kommuner og regioner kan anlægge og drive ladestandere til eget forbrug. Kommuner og regioner formodes at kunne sælge eventuel overkapacitet til markedspris. Der er derudover ikke hjemmel, hverken i de nedskrevne eller uskrevne regler til, at kommuner eller regioner kan etablere og drive ladestandere på kommercielle vilkår.


Med lovforslaget får kommuner og regioner nu:


  • Hjemmel til at tildele et privat firma ret til at virke som operatør af ladepladser på arealer, som det offentlige har råden over. Det kan være vejarealer, matrikulerede arealer ejet eller lejet af kommunen – men også for ladestandere på rent private arealer, hvis de er etableret med offentligt tilskud, fx i boligforeninger.
  • Hjemmel til at etablere og drive ladestandere til eget forbrug lovfæstes.
  • Hjemmel til at etablere, men ikke drive, ladestandere til eget og offentligt forbrug. I så fald skal etableringen finansieres af ladeoperatøren.
  • Hjemmel til at benytte overskud på tildeling af ret til at være ladeoperatør til andre tildelinger fremadrettet.
  • Hjemmel til at yde tilskud til etablering af ladestandere på ikke umiddelbart økonomisk attraktive steder for operatørerne.
  • Hjemmel til at sælge overkapacitet lovfæstes.

Hvis ladestanderen er etableret på offentlige arealer eller med tilskud fra det offentlige, skal operatøren give adgang til roaming. Dette betyder, at brugerne af ladestanderen kan oplade bilen ved enhver ladestander på offentlige arealer. På den måde sikres det, at brugerne af elbiler opnår en bedre adgang til et samlet netværk af ladepladser, ligesom at opladningen derved kan sikres gennemført til rimelige priser. Der er hjemmel til at udstede strafpålagte regler ved manglende overholdelse.


Lovforslaget indeholder en del udbudsmæssige betragtninger, der vil blive uddybet senere i underliggende regler. Hovedformålet er dog, at tildelingen skal ske på baggrund af et udbud og på markedsvilkår.


Lovforslaget er sendt i høring med frist for høringssvar den 16. august 2021, og lovgivningen forventes at træde i kraft pr. 1. januar 2022. Loven vil skulle evalueres efter 2 år.


Udkastet til lovforslaget om infrastruktur for alternative drivmidler til transport kan læses her.


 

Bech-Bruuns kommentar

Grundlæggende er det fantastisk, at kommuner og regioner endelig får mulighed for at kunne bidrage til den grønne omstilling, som længe har været et stort politisk ønske. Det giver en lang række muligheder i både byplanlægningen og i den trafikale planlægning.


Der er dog stadig på nuværende tidspunkt mange uafklarede elementer i lovforslaget, der – formentligt af samme grund – indeholder mange hjemler til ministeren til at udstede underliggende regler.


Vi må håbe, at de mange bekendtgørelser udstedes hurtigt, og at de i fremtiden kommer til at skabe en mere klar retsstilling for kommuner og regioner. På den måde bliver det også nemmere at udbrede ladestanderne og dermed elbiler.


Det vil dog være kærkomment, hvis Transportministeriet ved samme lejlighed vil genbesøge reglerne hjemlet i byggeloven om ladestandere, som trænger til præcisering. Foreløbigt et meget spændende forslag. Intentionerne er på plads – nu ser vi frem til implementeringen.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Der kan særligt være en fordel ved at handle ejendomme inden den 1. januar 2024. Det kommer vi bl.a. nærmere ind på i denne episode.
Juridiske kandidater er i høj kurs
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Juridiske kandidater er i høj kurs
Mange virksomheder oplever, at det er svært at tiltrække kompetent juridisk arbejdskraft. Men det behøver det ikke nødvendigvis være - Hvordan kommer vi ind på i denne video hvor vi fortæller om vores erfaringer med markedet og giver gode råd til hvordan du får fat i de rigtige kandidater.
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Høring om ændring af kontantreglen: 1.000-kronesedlen kan afvises
Høring om ændring af kontantreglen: 1.000-kronesedlen kan afvises
21/03/2024
Øvrige
Online shopping - kan virksomheden sætte ind overfor misbrug af forbrugernes returrettigheder?
Online shopping - kan virksomheden sætte ind overfor misbrug af forbrugernes returrettigheder?
27/03/2024
E-handel og markedsføring, Øvrige
Hvornår er en advokatundersøgelse relevant?
Hvornår er en advokatundersøgelse relevant?
10/04/2024
Øvrige, Compliance
Ansvaret for cybersikkerhed ligger hos ledelsen
Ansvaret for cybersikkerhed ligger hos ledelsen
08/04/2024
Persondata, Compliance, Øvrige
Den europæiske mediefrihedslov – en ny beskyttelse af pressefrihed og journalister i EU
Den europæiske mediefrihedslov – en ny beskyttelse af pressefrihed og journalister i EU
09/04/2024
EU-ret, Øvrige, Medieret
Refusion via rejsebureau
Refusion via rejsebureau
11/04/2024
Øvrige, Transportret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted