Erhvervsstyrelsen er netop udgivet en ny vejledning, som skal gøre det tydeligere for virksomhederne, hvornår de er forpligtet til at indberette om måltal og politik for kvinder i bestyrelsen.
For to år siden, i april 2013, trådte der nye regler i kraft, som skulle skaffe flere kvinder i landets bestyrelser (se vores tidligere nyhedsbrev fra 2013). Erhvervsstyrelsen har nu lavet en ny vejledning, som skaber klarhed over, hvornår en virksomhed er forpligtet til at fastsætte og rapportere måltal og politikker for den kønsmæssige sammensætning i ledelsen.
Hvilke virksomheder er omfattet af reglerne?
Der er ikke tale om en lovændring, men blot en præcisering af reglerne fra 2013. Det er dermed de samme virksomheder som tidligere, der er omfattet af reglerne. En virksomhed er omfattet, hvis den hører ind under en af følgende tre kategorier:
- Virksomheden er et statsligt aktieselskab
- Virksomheden har ejerandele eller lignende værdipapirer optaget til handel på et reguleret marked i et EU-/EØS-land
- Virksomheden er en såkaldt ”stor virksomhed”
En ”stor virksomhed” er en virksomhed eller erhvervsdrivende fond, som overskrider to af disse kriterier i to på hinanden følgende regnskabsår:
- En balancesum på 143 millioner kroner
- En nettoomsætning på 286 millioner kroner
- Et gennemsnitligt antal heltidsbeskæftigede på 250
Virksomheder, som er omfattet af den finansielle lovgivning, er omfattet af reglerne om måltal og politik, hvis de er børsnoterede eller har en balancesum på 500 millioner kroner.
Ligeledes er en række statslige institutioner omfattet af det tilsvarende regelsæt i ligestillingsloven.
Vejledingens indhold
Vejledningen præciserer en række væsentlige forhold, herunder hvilke virksomheder der er omfattet af reglerne, hvornår der er tale om en ligelig fordeling mellem kvinder og mænd, og hvordan virksomheder opstiller måltal og udarbejder en politik for det underrepræsenterede køn.
Det præciseres for det første, at et moderselskab for en koncern – uanset om selskabet ikke selvstændigt opfylder betingelserne for at blive omfattet af reglerne – kan blive omfattet som følge af koncernens størrelse. Når det skal afgøres, om et moderselskab er en ”stor virksomhed”, skal beregningen ske på koncernniveau, så underliggende datterselskaber inddrages i beregningen.
For det andet præciseres det, at hvis ejerne i et aktieselskab har valgt, at bestyrelsen eksempelvis skal bestå af tre medlemmer, så vil den ligelige fordeling være opfyldt, når bestyrelsen består af en kvinde og to mænd eller omvendt. Der er altså ikke noget selvstændigt krav om, at aktieselskaber skal udvide antallet af bestyrelsesmedlemmer for at leve op til reglerne.
Hvis virksomhedens ejere vælger at udvide bestyrelsen fra tre til fire medlemmer, så er den ligelige fordeling ikke længere opfyldt med en kvinde og tre mænd, og virksomheden er derfor forpligtet til at opstille et måltal for bestyrelsen.
For anpartsselskaber, hvori det øverste ledelsesorgan består af en enkelt person, præciseres det yderligere i vejledningen, at der ikke er krav om, at ledelsesorganet udvides med flere medlemmer.
Hvis en virksomhed har opfyldt sin målsætning, men endnu ikke har opnået ligelig kønsfordeling, præciserer vejledningen, at det øverste ledelsesorgan er forpligtet til at fastsætte et nyt måltal. Er det oprindelige måltal ikke opnået, vil dette kunne opretholdes af virksomheden.
IUNO mener
Den nye vejledning fra Erhvervsstyrelsen giver større klarhed over, hvornår en virksomhed er forpligtet til at fastsætte og rapportere om måltal og politikker for kvinder i ledelsen. Virksomhederne bør derfor være særligt opmærksomme på vejledningen og undersøge, om de er omfattet af reglerne, og om virksomheden lever op til kravene.
IUNO anbefaler, at bestyrelsen fastsætter realistiske måltal, som afspejler sig i virksomhedens branche og dens ambitioner for at sikre en mere lige sammensætning af køn. Selvom måltallene skal være realistiske, er det vigtigt, at de også er ambitiøse.
Læs vejledningen
her