Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Miljøstyrelsen påbegynder forberedelserne til udvidet producentansvar for erhvervsemballage

Kromann Reumert
24/05/2023
Miljøstyrelsen påbegynder forberedelserne til udvidet producentansvar for erhvervsemballage
Kromann Reumert logo
Den 1. januar 2025 træder nye regler om udvidet producentansvar for erhvervsemballage i kraft. Det indebærer, at virksomheder, der markedsfører produkter med emballage, bliver pålagt et ansvar for emballagens bortskaffelse og genanvendelse, når den bliver til affald. Vi dykker ned i reglerne.

Indførelsen af udvidet producentansvar for erhvervsemballage blev vedtaget af et bredt politisk flertal den 30. august 2022. Aftalen fastlægger de overordnede rammer og målsætninger for producentansvaret, men en lang række spørgsmål angående den konkrete udformning af ordningen udestår fortsat. Det arbejde tager Miljøstyrelsen i begyndelsen af maj 2023 fat på med opstart af udvalget for økonomisk kompensation i relation til erhvervsemballageaffald. Læs mere (mst.dk).


Udvalget er etableret for at udarbejde en anbefaling til Miljøstyrelsen for beregningsmetoden til fastlæggelse af den økonomiske kompensation for indsamling, afsætning og behandling af emballageaffald, som udgør det væsentligste aspekt af det udvidede producentansvar på emballageområdet. Udtalelsen skal efter planen foreligge senest den 30. november 2023.


Det ligger fast, at det nuværende konkurrenceudsatte marked for erhvervsaffald bliver beholdt, således at det fortsat er private aktører, der forestår de forskellige aspekter af håndteringen af affald fra affaldsproducerende virksomheder. Det udvidede producentansvar for erhvervsemballageaffald indebærer således, at producenterne skal afholde de affaldsproducerende virksomheders nødvendige omkostninger til indsamling, afsætning og behandling af emballageaffald.


Det vil i praksis ske ved, at producenterne gennem godkendte kollektive ordninger betaler kompensation til de private affaldsindsamlere, der håndterer affald på vegne af de affaldsproducerende virksomheder. Det er således beregningsmodellen for denne kompensation, som udvalget skal udarbejde anbefaling til.


Formålet med det udvidede producentansvar på området for erhvervsemballage er at skabe incitament hos producenterne til at reducere mængden af emballage for at nå det ambitiøse EU-mål om en generel emballagereduktion på 65 % allerede i 2025. Det er derfor en kompleks opgave, som udvalget har fået stillet. Beregningsmodellen, som udvalget skal præsentere til november, skal nemlig tage højde for adskillige parametre. Disse omfatter ikke blot mængden af emballage anvendt af den enkelte producent, men tillige i hvor høj grad emballagen er udformet med genanvendelighed for øje, samt hvor stor en procentdel af emballagen der består af genanvendt materiale.


Det er hensigten, at beregningsmodellen skal sikre, at producenter, der er dedikerede til emballagereduktion og til innovativt emballagedesign eller returløsninger, der fordrer genanvendelse, kommer til at betale markant mindre for affaldshåndtering, end de producenter der markedsfører emballage, som skal forbrændes.  


Reglerne om udvidet producentansvar på emballageområdet udspringer af nye krav i EU’s affaldsrammedirektiv samt emballagedirektiv, der gør producentansvar for emballage obligatorisk. Et sådant generelt producentansvar for emballage findes allerede i en række andre EU-lande, men altså endnu ikke i Danmark.


Hos Kromann Reumert rådgiver vi om alle aspekter af produktrelateret lovgivning, herunder udvidet producentansvar. Vi følger derfor udviklingen tæt, så vi kan hjælpe din virksomhed med at opfylde sine forpligtelser og navigere i de udfordringer og muligheder, der følger med udviklingen af en cirkulær økonomi.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Eksterne investorer - Hvor, hvornår og hvordan?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Eksterne investorer - Hvor, hvornår og hvordan?
Mange iværksætter overvejer før eller siden om de skal have eksterne investorer ind. Hvad skal man gøre sig af overvejelser inden man vælger at tage investorer ind i sin virksomhed?
Har du styr på din eksportkontrol, når du eksporterer varer til udlandet?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Har du styr på din eksportkontrol, når du eksporterer varer til udlandet?
Eksporterer din virksomhed varer til udlandet? Så er den formentligt underlagt reglerne om eksportkontrol. Annelise Lykke Schmidt, specialist i Trade Compliance, kommer i ovenstående video nærmere ind på reglerne relateret til eksportkontrol.
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Mange virksomheder er ikke opmærksomme på at udvide force majeure-begrebet i deres kontrakter og flere anvender begrebet helt forkert. Bliv klogere på hvornår noget er en force majeure-begivenhed og hvornår du kan benytte en force majeure-klausul ved manglende leveringer.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Hvornår er en advokatundersøgelse relevant?
Hvornår er en advokatundersøgelse relevant?
10/04/2024
Øvrige, Compliance
Irmapigen sejrede i Sø- og Handelsretten
Irmapigen sejrede i Sø- og Handelsretten
09/04/2024
Immaterialret, E-handel og markedsføring
ESG-rapportering
ESG-rapportering
12/04/2024
Finansiering og bankret, Compliance, EU-ret
Retningslinjer for bæredygtige aftaler i landbrugssektoren vedtaget
Retningslinjer for bæredygtige aftaler i landbrugssektoren vedtaget
15/04/2024
Konkurrenceret, E-handel og markedsføring, EU-ret
Flere ansatte indberetter om virksomhedens interne forhold til Den Nationale Whistleblowerordning
Flere ansatte indberetter om virksomhedens interne forhold til Den Nationale Whistleblowerordning
11/04/2024
Compliance, Ansættelses- og arbejdsret
Refusion via rejsebureau
Refusion via rejsebureau
11/04/2024
Øvrige, Transportret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted