Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Miljømærker letter ordregivers dokumentationsbyrde i det bæredygtige indkøb

Bird & Bird
16/12/2021
Miljømærker letter ordregivers dokumentationsbyrde i det bæredygtige indkøb
Bird & Bird logo
Brug af miljømærker i udbud fjerner en stor del af den byrde, der ellers er forbundet med ordregivers vurdering af hvilke produkter eller løsninger, der er de mest bæredygtige i et konkret udbud.

Miljømærker sætter rammen for udbuddet

Ordregivers ret til at anvende miljømærker i udbud er ikke ny som sådan, men blev implementeret i udbudsloven i 2016. Det er blot i de senere år – som med bæredygtighed generelt – at anvendelsen af miljømærker er blevet udbredt i tiltagende grad.


Det er vores vurdering, at ordregivers tiltagende tilbøjelighed til at anvende miljømærker er en god tendens; det fjerner en stor del af byrden forbundet med vurderingen af indleveret dokumentation for tilbudte produkter eller løsningers bæredygtighed og er med til at sætte rammen for udbuddet.


Vi har i en tidligere artikel beskrevet, hvordan ordregiver kan skarpvinkle udbudsprocessen fra start ved brug af bæredygtige egnetheds- og udvælgelseskriterier, se her. En af de vigtigste pointer i den sammenhæng er, at ordregiver skal besidde en god indsigt i det konkrete marked for at ramme det rette spændingsfelt mellem bæredygtige egnetheds- og udvælgelseskriterier.


Miljømærker kan anvendes som enten egnetheds- eller udvælgelseskriterium, det vil sige enten som et ultimativt krav eller som et konkurrenceparameter. Ordregivers markedsindsigt er i valget mellem de to derfor afgørende for, om rammen for udbuddet bliver sat korrekt, eller om den bliver urealistisk stram (eller unødvendigt lempelig). Det er derfor vores anbefaling, at den tvivlsomme ordregiver gennemfører en markedsdialog forud for udbudsprocessen.


Fordelene ved markedsdialogen kan du læse mere om her.


Miljømærkning Danmark viser vejen

Miljømærkning Danmark har ansvaret for Danmarks officielle miljømærker, Svanemærket og EU-Blomsten. Svanemærket og EU-Blomstens særlige styrke er, at de begge er baseret på den internationale standard ISO14024 og derfor udgør ”type 1-miljømærker”.


Vi har i samarbejde med Miljømærkning Danmark netop udgivet en artikel om brugen af miljømærker i udbudsprocessen, nærmere bestemt tre tips til en optimeret brug af miljømærkerne. Artiklen kan læses her.


Essensen af artiklen er, at man som ordregiver roligt kan anvende miljømærker i sine udbud.


Selvom brugen af miljømærker letter en del af byrden ved gennemgang af dokumentation, så fjernes den ikke helt. Ordregiver er fortsat forpligtet til at acceptere anden passende dokumentation i henhold til udbudslovens § 46, stk. 4.


Ordregivers forpligtelse til at acceptere anden passende dokumentation er begrænset

En central begrænsning i ordregivers forpligtelse til at acceptere anden passende dokumentation er 1-times-reglen. Denne vejledende regel slår fast, at ordregiver som udgangspunkt kun er forpligtet til at gennemgå og acceptere anden passende dokumentation, hvis ordregiver maksimalt skal bruge en time på det pr. tilbud, ud over hvad ordregiver skal bruge på at konstatere, om ansøgeren/tilbudsgiveren er i besiddelse af det påkrævede mærke.


1-times-reglen finder alene anvendelse, hvis en ansøger/tilbudsgiver ikke har det påkrævede mærke, selv om det har været muligt at opnå det inden for den gældende frist.


Ordregiver skal have sig for øje, at overholdelse af 1-times-reglen beror på en konkret vurdering i det pågældende udbud. Anvendelse af reglen er udtryk for et skøn, som foretages af ordregiver. Det er derfor vores formodning, at Klagenævnet for Udbud som udgangspunkt vil være tilbageholdende med at tilsidesætte anvendelse af reglen, så længe ordregiver reelt har foretaget et skøn.


Budskabet herfra er derfor: Brug miljømærker i dit udbud. De letter dokumentationsbyrden i det bæredygtige indkøb og sætter rammen for udbuddet, hvis de bliver anvendt korrekt.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artiklen er forfattet af:
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Biodiversitet i udbud. Er grøn det nye sort?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Biodiversitet i udbud. Er grøn det nye sort?
Biodiversitet ligger højt på den politiske agenda og kommer i fremtiden til at blive en større del af offentlige udbud. Hvor meget fylder biodiversitet i dag og på længere sigt? Det kommer vi ind på i denne episode, som er relevant for bøde offentlige ordregivere og private tilbudsgivere.
Kan du påvirke udbudsmaterialet fra det offentlige?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Kan du påvirke udbudsmaterialet fra det offentlige?
Kan man som privat tilbudsgiver påvirke udbudsmaterialet fra det offentlige? Det kommer Anja Piening, specialist i udbudsret, nærmere ind på her.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Region Syddanmarks annullering af udbud udfordret ved klagenævnet
Region Syddanmarks annullering af udbud udfordret ved klagenævnet
11/10/2024
Udbud
Hvad betyder vedtagelsen af "Listing Act" for udstedere af gældsinstrumenter og kapitalandele?
Hvad betyder vedtagelsen af "Listing Act" for udstedere af gældsinstrumenter og kapitalandele?
29/10/2024
EU-ret, Udbud
System- eller brugerfejl? Spørgsmål gik "off-road" på udbudsportalen
System- eller brugerfejl? Spørgsmål gik "off-road" på udbudsportalen
04/11/2024
Udbud
Er en bil bare en bil, når der gennemføres sortimentsudbud?
Er en bil bare en bil, når der gennemføres sortimentsudbud?
14/11/2024
Udbud
1, 2, 3 endelige tilbud - eller hvad?
1, 2, 3 endelige tilbud - eller hvad?
18/11/2024
Udbud
Nye afgørelser fra Klagenævnet for udbud
Nye afgørelser fra Klagenævnet for udbud
19/11/2024
Udbud
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du at udgive materiale?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted