Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Må man udelukke en tilbudsgiver fra et offentligt udbud?

Kromann Reumert
07/02/2015
Må man udelukke en tilbudsgiver fra et offentligt udbud?
Det er en stigende tendens, at ordregivere af udbud udelukker tilbudsgivere, der er blevet dømt for at overtræde konkurrencereglerne. Nu har EU-Domstolen taget stilling til, om det er i overensstemmelse med EU-retten.

EU-Domstolens dom i sag C-470/13 af 18. december 2014 - Generali-Providencia Biztosító Zrt mod Közbeszerzési Hatóság Közbeszerzési Döntőbizottság

Helt konkret har EU-Domstolen taget stilling til, om udbudsdirektivet art. 45, stk. 2 om udelukkelse ved offentlige udbud også omfatter konkurrenceovertrædelser. Domstolen fandt frem til, at ordregiver af offentlige udbud kan udelukke en tilbudsgiver, såfremt denne har overtrådt konkurrencereglerne.

Udbudsdirektivets artikel 45 bestemmer i stk. 2 følgende: "Fra deltagelse i en udbudsprocedure kan udelukkes enhver økonomisk aktør: [...] c) som ved en retskraftig dom ifølge landets retsforskrifter er dømt for en strafbar handling, der rejser tvivl om den pågældendes faglige hæderlighed"

Domstolen fastslog sin tidligere praksis om, at bestemmelsen skal fortolkes som omfattende; "[...]enhver culpøs adfærd, der har indvirkning på den pågældende operatørs faglige troværdighed, og ikke kun overtrædelser af de fagetiske normer for det erhverv, som denne operatør tilhører i snævreste forstand [...]."

Domstolen bekræftede herefter, at brud på konkurrencereglerne var omfattet. På denne baggrund er det i overensstemmelse med EU-retten at udelukke en tilbudsgiver fra et offentligt udbud, hvis der er blevet fastslået brud på konkurrencereglerne ved endelig dom.

Det er vigtigt at bemærke, at art. 45, stk. 2 i direktivet indeholder de valgfrie udelukkelsesgrunde. Offentlige ordregivere er derfor ikke forpligtede til at inddrage en overtrædelse af konkurrencereglerne i deres bedømmelse.

Når dommen alligevel får høj relevans, er det fordi der ses en stigende tendens til, at ordregivere udelukker tilbudsgivere, der er blevet dømt for at overtræde konkurrencereglerne.

Læs EU-Domstolens dom her.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Kan du påvirke udbudsmaterialet fra det offentlige?
Kan man som privat tilbudsgiver påvirke udbudsmaterialet fra det offentlige? Det kommer Anja Piening, specialist i udbudsret, nærmere ind på i ovenstående video.
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2022 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted