Lovændring vedrørende "buy now, pay later"- finansiering er nu vedtaget
Ændringerne til lov om forbrugslånsvirksomheder og kreditaftaleloven blev første gang sendt i høring den 27. juni 2022, men behandlingen af forslaget måtte udskydes grundet Folketingsvalget, hvorfor lovforslaget blev genfremsat den 15. marts 2023. Læs vores nyhed om det oprindelige lovforslag.
Lovændringerne omfatter både lov om forbrugslånsvirksomhed samt kreditaftaleloven. Ændringerne består i hovedsagen af en udvidelse af de typer af kreditaftaler, der omfattes af lovenes anvendelsesområde.
Virksomheder, der er underlagt lov om forbrugslånsvirksomheder, er blandt andet underlagt Finanstilsynets tilsyn samt lovens regler om tilladelse, kreditværdighedsvurdering, identifikation af målgrupper, ÅOP- og omkostningslofter samt krav til overholdelse af god skik.
Det nye anvendelsesområde
De nye regler indebærer, at lov om forbrugslånsvirksomheder og kreditaftaleloven udvides til at omfatte tredjepartsudbydere af "buy now, pay later"-arrangementer. Dette omfatter den situation, hvor en forbruger i forbindelse med køb en vare eller tjenesteydelse indgår en rente- og omkostningsfri kreditaftale med en tredjepart. Hidtil har sådanne rente- og omkostningsfri kreditaftaler været undtaget fra lov om forbrugslånsvirksomhed og kreditaftalelovens anvendelsesområde.
Erhvervsdrivende kan dog fortsat tilbyde deres kunder rente- og omkostningsfri kreditaftaler uden at blive omfattet af lovenes anvendelsesområder, forudsat at (i) forbrugeren skal betale senest 90 dage efter leveringstidspunktet, og (ii) det ikke er en tredjepart, der yder kreditten.
Lovændringen får således både betydning for tredjepartsudbydere af "buy now, pay later"-arrangementer samt erhvervsdrivende, der tilbyder rente- og omkostningsfri salg på kredit, hvis tilbagebetalingsfristen er længere end 90 dage, da sådan kreditvirksomhed fremover vil være omfattet af lov om forbrugslånsvirksomheder og kreditaftaleloven.
De nye regler indebærer også, at lov om forbrugslånsvirksomheder ikke finder anvendelse på aftaler om betalingskort med udskudt betaling, hvor det samlede transaktionsbeløb debiteres på kortindehavers konto på en bestemt dato senest 50 dage efter transaktionen, uden at der skal betales renter eller omkostninger i forbindelse med den udskudte betaling. Tilsvarende gør sig gældende for så vidt angår kreditaftalelovens anvendelse på aftaler om betalingskort med udskudt betaling, idet kreditaftalelovens § 8, stk. 2, dog fortsat vil finde anvendelse på denne type aftaler.
Endvidere finder lov om forbrugslånsvirksomheder ikke anvendelse på kreditaftaler, hvor kreditten ydes rentefrit og uden andre omkostninger, og hvor virksomheden, der yder kreditten, er omfattet af § 389, stk. 1, nr. 2, i lov om finansiel virksomhed og modtager midler til anvendelse i almenvelgørende eller på anden måde almennyttigt øjemed efter § 8 a, stk. 1, i ligningsloven.
Ikrafttræden og overgangsregler
Lovændringerne træder i kraft den 1. juli 2023.
Derudover indeholder loven en overgangsbestemmelse for virksomheder, som forud for den 1. juli 2023 yder rente- og omkostningsfrie kreditter uden en tilladelse efter lov om forbrugslånsvirksomheder, men som efter lovens ikrafttræden ikke kan drive virksomhed uden en tilladelse. Sådanne virksomheder skal inden den 1. januar 2024 indgive ansøgning om tilladelse til Finanstilsynet. Forudsat at de overholder denne ansøgningsfrist, kan de pågældende virksomheder fortsætte den påbegyndte virksomhed uden tilladelse, indtil Finanstilsynet har truffet afgørelse om, hvorvidt tilladelse kan gives.