Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Krav om stjålne cigaretter var ikke forældet

Krav om stjålne cigaretter var ikke forældet
IUNO logo
Da en skadevoldende transportør gik konkurs, indtrådte den skadelidte ladningsejer i kravet mod transportørens forsikringsselskab. Forsikringsselskabet mente, at kravet var forældet, og det gav både Sø- og Handelsretten og Landsretten medhold i. Højesteret kom i stedet frem til, at forældelsesfristen var suspenderet.

I en sag om erstatning for tyveri af cigaretter under transport opstod et spørgsmål om forældelse, som Højesteret skulle tage stilling til. Både Sø- og Handelsretten, og Landsretten havde vurderet, at kravet var forældet.


Transportøren anmeldte skaden over for deres forsikringsselskab, men gik konkurs. Ladningsejeren rettede derfor et direkte krav om erstatning mod forsikringsselskabet.


Forsikringsselskabet mente, at ladningsejerens krav var forældet, da der blev lagt sag an mere end tre år efter skaden indtraf. Ladningsejeren var uenig og mente, at forældelsesfristen blev suspenderet, da transportøren anmeldte skaden til forsikringsselskabet. Da transportøren gik konkurs, indtrådte ladningsejeren i transportørens krav over for forsikringsselskabet, og forældelsesfristen måtte derfor også være suspenderet i forhold til ladningsejeren.


Ladningsejeren henviste til forsikringsaftalelovens § 95, stk. 2, hvorefter at en skadelidt indtræder i sikredes ret imod selskabet, hvis skadelidtes krav er omfattet af sikredes konkurs. Ladningsejeren mente, at denne bestemmelse måtte betyde, at ladningsejeren også var omfattet af transportørens suspension af forældelsesfristen. Da forsikringsselskabet aldrig havde afvist kravet, var denne suspension stadig gældende.


Forsikringsselskabet mente ikke, at ordlyden i forsikringsaftaleloven § 95, stk. 2, gav mulighed for, at ladningsejeren også kunne indtræde i den konkursramte transportørs anmeldelse af skaden til forsikringsselskabet. Både Sø- og Handelsretten, og Landsretten gav forsikringsselskabet medhold i, at transportørens anmeldelse til forsikringsselskabet ikke havde betydning for ladningsejerens krav.


Forældelsesfristen var suspenderet

Højesteret kom frem til, at transportøren havde anmeldt skaden til forsikringsselskabet og havde derfor afbrudt forældelsesfristen af det krav. Efter transportørens konkurs var ladningsejeren indtrådt i kravet efter forsikringsaftalelovens § 95, stk. 2, og derfor var ladningsejeren også indtrådt i den forældelsesretlige virkning af anmeldelsen. Derfor var kravet ikke forældet og Højesteret omstødte Sø- og Handelsrettens, og Landsrettens afgørelser.


IUNO mener

Sagen afgør endeligt et spørgsmål der har været omstridt, ikke mindst i denne sag, om hvor langt indtrædelsen i skadevolders krav mod sin ansvarsforsikring rækker. Efter dommen i to instanser var der nok en formodning for at, at den skadelidte ikke indtrådte i spørgsmål om forældelse mellem skadevolderen og ansvarsforsikringen. Dommen medfører, at skadelidte kan have sager, der ikke er fulgt op, fordi de er blevet anset for forældelse, og at ansvarsforsikringer kan have afsluttede sager, der faktisk kan blive genåbnet, hvis de aldrig har afvist kravet. IUNO anbefaler at gennemgå ”skufferne” for at se, om det kan være tilfældet.


[Højesterets dom af 24. februar 2022i sagen BS-28670/2021-HJR]

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Skift af forsikringsselskab - Dét skal du være opmærksom på
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Skift af forsikringsselskab - Dét skal du være opmærksom på
Mange virksomheder eller privatpersoner oplever at skulle skifte forsikringsselskab, hvilket der kan være mange gode grunde til. I forbindelse med et skift af forsikringsselskab er der dog visse ting man skal holde sig for øje.
Artikler, der kunne være relevante for dig
De danske NIS2- og CER-love træder i kraft 1. januar 2025
De danske NIS2- og CER-love træder i kraft 1. januar 2025
02/04/2024
Compliance, Energi og forsyning, Transportret
Refusion via rejsebureau
Refusion via rejsebureau
11/04/2024
Øvrige, Transportret
Supplysejlads er omfattet af tonnageskatteloven
Supplysejlads er omfattet af tonnageskatteloven
19/04/2024
Transportret, Skatte- og afgiftsret
Bevisbyrden for betaling
Bevisbyrden for betaling
06/05/2024
Transportret, Øvrige
Overtrædelse af GDPR: Erstatning for ikke-økonomisk skade
Overtrædelse af GDPR: Erstatning for ikke-økonomisk skade
06/05/2024
Persondata, Forsikring og erstatning
Kan selskabet skadesløsholde ledelsen?
Kan selskabet skadesløsholde ledelsen?
23/05/2024
Selskabsret, Forsikring og erstatning
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted