Vækst i kommunerne og fortsat beskyttelse af natur og miljø. Det er formålet med en gennemgang af planloven, som Kommunernes Landsforening og regeringen har igangsat.
Miljøministeriet har nedsat et udvalg, der frem mod marts 2015 skal se på, om ændringer af planloven eller ændringer i forvaltningen af loven kan være med til at skabe vækst i kommunerne.
Formålet er at undersøge, om ændringer af loven og af administrativ praksis kan bidrage til kommuners generelle vækst, uden at det går udover beskyttelsen af natur og miljø.
Embedsudvalget nedsættes med fokus på at vurdere:
- Om KL’s eksempelkatalog ”Barrierer for vækst i den fysiske planlægning” giver anledning til, at der foretages ændringer af planloven, naturbeskyttelseslovens regler om strandbeskyttelse, miljøbeskyttelseslovens støjregler eller den nuværende administration af disse regler.
- Om bestemmelser i lokalplaner om æstetik, bygningshøjde og bebyggelsesprocent bør ændres.
- Om kystzone- og strandbeskyttelseslovgivningen er hensigtsmæssigt indrettet.
Baggrund for gennemgangen
Baggrunden for gennemgangen er blandt andet et notat udarbejdet af Kommunernes Landsforening (KL). Notatet kaldet ”Barrierer for vækst i den fysiske planlægning” gennemgår 13 situationer, hvor KL har vurderet, at planloven enten fungerer eller bliver håndhævet uhensigtsmæssigt, herunder:
- Butikker med pladskrævende varegrupper
- Lokalplanpligt
- Begrænsede muligheder for planlægning i kystnærhedszonen
KL vurderer således, at planloven i visse situationer udgør en barriere for, at kommunerne kan igangsætte initiativer, der understøtter vækst og bæredygtighed.
Læs notatet "Barrierer for vækst i den fysiske planlægning" her.
Embedsudvalgets sammensætning
Embedsmandsudvalget nedsættes med Miljøministeriet som formand og med øvrig deltagelse af Finansministeriet, Økonomi- og Indenrigsministeriet, Erhvervs- og Vækstministeriet, Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter samt Kommunernes Landsforening.
Udvalget skal aflevere sine forslag senest den 1. marts 2015.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice
her →