Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Arbejdsgiver var ikke erstatningsansvarlig for medarbejderens skade ved firmaets julefrokost

Bird & Bird
14/12/2018
243
Arbejdsgiver var ikke erstatningsansvarlig for medarbejderens skade ved firmaets julefrokost
Bird & Bird logo
Vestre Landsret afsagde den 28. maj 2018 dom i en sag om arbejdsgiverens erstatningsansvar for en skade, som medarbejderen pådrog sig på dansegulvet under afholdelse af firmaets julefrokost.


Kort om sagen


A var ansat hos en virksomhed, B, og deltog i den forbindelse i virksomhedens julefrokost. Julefrokosten blev afholdt i virksomhedens lokaler. I området, hvor julefrokosten blev afholdt, var der klinkegulv, og B var bekendt med, at gulvet kunne blive glat, når det blev vådt. Under en dans gled A og faldt, hvorved hun beskadigede sin venstre albue så volds0mt, at Arbejdsskadestyrelsen tilkendte A en méngrad på 5 %.

A anlagde herefter sag mod B med påstand om, at B var erstatningsansvarlig for den skade, som A pådrog sig under julefrokosten.


Landsrettens afgørelse


Parterne var enige i opgørelsen af A's krav og den medicinske årsagssammenhæng mellem faldet og den skade, A pådrog sig. Dommen vedrørte derfor alene spørgsmålet om, hvorvidt B havde pådraget sig et erstatningsansvar ved at have handlet uforsvarligt.

Landsretten lagde til grund, at A faldt, mens hun dansede, fordi gulvet på det sted, hvor hun dansede, var glat, da der var spildt drikkevarer. Det var endvidere oplyst, at gulvet tidligere under julefrokosten var blevet vasket med en gulvmaskine, fordi der var spildt drikkevarer.

Landsretten lagde også til grund, at gulvet ikke i almindelighed var glat, når det ikke var vådt, hvorfor det på grund af gulvets generelle beskaffenhed og under hensyn til, at det var første gang, B afholdt firmafest i det område, ikke var uforsvarligt at tillade, at julefrokosten blev afholdt i det område. Landsretten anførte også, at der ikke var grundlag for at fastslå, at B havde handlet uforsvarligt, idet gulvet blev vasket, da de ansvarlige for festen blev opmærksomme på, at der var blevet spildt drikkevarer herpå.

Endelige bemærkede landsretten, at det forhold, at nogle festdeltagere spilder drikkevarer på gulvet, ikke i sig selv medfører, at de pågældende handler uforsvarligt. Der er af denne grund derfor heller ikke grundlag for at pålægge B erstatningsansvar på grund af medarbejdernes ansvarspådragende handlinger efter Danske Lov 3-19-2, som er en bestemmelse, hvorefter en arbejdsgiver hæfter for det erstatningsansvar en ansat måtte pådrage sig i forbindelse med arbejdet.

B blev på det grundlag frifundet.


Bird & Birds kommentarer


Af dommen kan udledes, at arbejdsgivere har en generel pligt til at sikre, at julefrokoster og andre firmafester afholdes på sikkerhedsmæssig forsvarlig vis. Tager arbejdsgiveren sine forholdsregler og gør, hvad der rimeligt kan forventes for at undgå ulykker, vil arbejdsgiveren som udgangspunkt, men efter omstændighederne, heller ikke kunne blive pålagt et eventuelt erstatningsansvar.

Det kan endvidere udledes, at arbejdsgivere efter omstændighederne tillige kan komme til at hæfte for sine medarbejderes ansvarspådragende adfærd til julefrokoster og andre firmaarrangementer. I den konkrete sag havde medarbejderne dog ikke handlet ansvarspådragende, hvorfor arbejdsgiveren ikke kunne pålægges ansvar.

 

  
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Bird & Bird logo
København
Sundkrogsgade 21
2100 København Ø
72 24 12 12
72 24 12 13
denmark@twobirds.com

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Fejlkalkulation af entreprise - ansvarsfraskrivelse
Fejlkalkulation af entreprise - ansvarsfraskrivelse
07/09/2020
Fast ejendom og entreprise, Forsikring og erstatning
COVID-19: Forsikringsdækning for driftstab?
COVID-19: Forsikringsdækning for driftstab?
26/08/2020
Forsikring og erstatning
Kommune vinder retssag ved Østre Landsret om erstatning for lang sagsbehandlingstid
Kommune vinder retssag ved Østre Landsret om erstatning for lang sagsbehandlingstid
25/08/2020
Forsikring og erstatning, Offentlig ret
Kaskoforsikring dækkede forlis af båd
Kaskoforsikring dækkede forlis af båd
28/05/2020
Forsikring og erstatning
Bech-Bruun vinder principiel sag om selvforsikring for DSB i alle tre instanser
Bech-Bruun vinder principiel sag om selvforsikring for DSB i alle tre instanser
04/05/2020
Forsikring og erstatning
COVID-19 – Kompensation på vej til de små selvstændige og nu også freelancere
COVID-19 – Kompensation på vej til de små selvstændige og nu også freelancere
20/03/2020
Forsikring og erstatning
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
Følg Jurainfo.dk på:
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted