Aftaletekst om platformsarbejdere vedtaget
Ifølge aftaleteksten til direktivet, som vi tidligere har udgivet en nyhed om, vil en person, som har et kontraktforhold med en digital platform, og som udfører platformsarbejde via platformen, nu retligt formodes at være i et ansættelsesforhold i de situationer, hvor ”…facts indicating control and direction, according to national law, collective agreements or practice in force in Member States and with consideration to case-law of the Court of Justices, are found”. Den digitale platform vil også formodes altid at være arbejdsgiver.
Det oprindelige forslag til direktiv, som blev fremsat af Kommissionen, hvor der var en formodning for arbejdstagerstatus, hvis arbejdstageren opfyldte to ud af i alt fem betingelser, er altså nu endegyldigt forkastet.
Digitale platforme vil derfor nu skulle bevise, hvis ovennævnte forhold er opfyldt, at der ikke er tale om et ansættelsesforhold med en arbejdstager, men at personen skal kvalificeres som selvstændig erhvervsdrivende.
Derudover er der ligeledes en forpligtelse for medlemsstaterne til at udarbejde retningslinjer til digitale platforme og nationale myndigheder om de nye lovgivningsmæssige forpligtelser.
Ydermere forbyder direktivet, at digitale platforme automatisk monitorerer og behandler samt træffer automatiske afgørelser vedrørende specifikke typer af personoplysninger om platformsarbejderen fx biometriske data eller oplysninger om platformsarbejderens emotionelle eller psykologiske tilstand.
Automatiserede afgørelser skal ligeledes underkastes tilsyn og vurdering af en fysisk person, og platformsarbejderen får ret til at tilgå og få forklaret eventuelle afgørelser om personen.
Bech-Bruuns kommentarer
Direktivet skal nu formelt udarbejdes på alle officielle sprog samt behandles og endeligt vedtages i Rådet og til sidst endeligt godkendes af Europa-Parlamentet. Hvis direktivforslaget vedtages, vil medlemsstaterne have en frist på to år til at implementere direktivet i national ret.