Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Aflivning af mink: Panthavers retsstilling ved ekspropriation

Aflivning af mink: Panthavers retsstilling ved ekspropriation
Bech Bruun logo
Hvis det lægges til grund, at kravet om aflivning af mink, og et midlertidigt forbud mod hold af mink, er ekspropriation, har den berørte minkavler krav på fuldstændig erstatning, jf. grundlovens § 73. I de tilfælde, hvor minkavleren har panthavere, vil det naturligvis være yderst relevant for panthaverne, hvorledes retsstillingen er for dem, herunder hvorledes en fuldstændig erstatning udbetales.

Det er i skrivende stund uvist, hvordan reglerne bliver, men i de nugældende ekspropriationsregler er det således, at det er kommissarius, der træffer afgørelse om erstatningens fordeling mellem rettighedshavere og forestår erstatningens udbetaling. For panthavernes vedkommende er prioritetsordenen afgørende. Beløb, der tilkommer en tinglyst panthaver, hvis adresse ikke har kunnet oplyses, kan ikke udbetales uden hans samtykke. I øvrigt kan en erstatning udbetales uden samtykke fra panthaverne, når kommissarius skønner, at ekspropriationsindgrebet i forhold til ejendommens størrelse og værdi er ubetydeligt og ikke indebærer nogen fare for pantesikkerheden. Det fremgår af ekspropriationsprocesloven.


Kommissarius er den person, der leder ekspropriationskommissionerne. Hvis vi får en ”minktaksationskommission”, kommer der formentlig en formand, der får tilsvarende opgaver.


Afgørende om panthaver har partsstatus

Ganske ofte vil panthaverne have en væsentlig interesse i fastsættelsen af ekspropriationserstatningen, og det er nærliggende at overveje panthavernes retsstilling, herunder om panthaverne har partsstatus efter forvaltningsloven. Det vil afhænge af en konkret vurdering i hver enkelt sag. Hvis det er tvivlsomt, om en ekspropriationserstatning vil kunne dække panthavers krav, vil panthaver formentlig have partsstatus.


Problemet er på nuværende tidspunkt, at det er uafklaret, hvorledes erstatningen vil blive fastsat i praksis, og der vil muligvis gå et stykke tid, før der bliver lagt en linje i ”minktaksationskommissionens” praksis. Det betyder, at de fleste panthavere bør interessere sig meget alvorligt for disse sager fra begyndelsen.


Har panthaveren partsstatus, skal panthaverne holdes orienteret om sagens forløb, have mulighed for at komme med kommentarer til erstatningsfastsættelsen, herunder på mødet med minkavleren. Panthaveren kan også, naturligvis afhængig af panthaverens aftale med minkavleren, vælge at repræsentere minkavleren. Det vil sige, at det er panthaverne, der fører ordet for minkavleren med henblik på at sikre minkavleren den rigtige erstatning. Hvis der er flere panthavere, må de naturligvis koordinere håndteringen af sagen.


Man skal være opmærksom på, at det ikke er sædvanligt, at ekspropriationer gennemføres med inddragelse af panthavere, dvs. at man skal gøre en aktiv indsats for at blive involveret. Vi foreslår, at panthaverne, når processen for ekspropriationssagerne er fastlagt, og ”minktaksationskommissionen” er etableret, melder sig på banen overfor kommissionen og anmoder om at blive orienteret om og inddraget i processen.

Artiklen er forfattet af:
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her.
Bech Bruun logo
København
Langelinie Allé 35
2100 København Ø
72 27 00 00
72 27 00 27
info@bechbruun.com
Aarhus
Værkmestergade 2
8000 Aarhus C
New York
412 West 15th Street, 15th
New York 10011
Shanghai
No.1440 Yan'an Middle Road
Suite 2H08, Jing'an District
200040 Shanghai
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Juridiske kandidater er i høj kurs
Mange virksomheder oplever, at det er svært at tiltrække kompetent juridisk arbejdskraft. Men det behøver det ikke nødvendigvis være - Hvordan kommer vi ind på i denne video hvor vi fortæller om vores erfaringer med markedet og giver gode råd til hvordan du får fat i de rigtige kandidater.
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Mange virksomheder er ikke opmærksomme på at udvide force majeure-begrebet i deres kontrakter og flere anvender begrebet helt forkert. Bliv klogere på hvornår noget er en force majeure-begivenhed og hvornår du kan benytte en force majeure-klausul ved manglende leveringer.
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2022 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted