Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Aalborg- og Hjørring Kommune frifundet i principiel sag om virksomhedsoverdragelse i forbindelse med hjemmeplejeleverandørs konkurs

TVC Advokatfirma
03/12/2018
Aalborg- og Hjørring Kommune frifundet i principiel sag om virksomhedsoverdragelse i forbindelse med hjemmeplejeleverandørs konkurs

Vestre Landsret har i dag (23. nov 2018) frifundet Aalborg- og Hjørring Kommune i en principiel sag om virksomhedsoverdragelse af ansatte fra det konkursramte selskab Kærkommen ApS. Dommen viser, at der i sager, hvor aktiviteten primært baserer sig på arbejdskraft, vil blive lagt særligt vægt på antallet af overdragne ”hoveder”.
Kort om sagen


Sagen vedrørte, om Lønmodtagernes Garantifond var berettiget til at afslå dækning af lønkrav fra en række tidligere medarbejdere ansat ved Kærkommen ApS med den begrundelse, at der var sket en virksomhedsoverdragelse til Aalborg- og Hjørring Kommune.

Baggrunden herfor var, at begge kommuner havde overtaget hjemmeplejeopgaven for henholdsvis ca. 900 og 600 borgere i forbindelse med Kærkommen ApS’ konkurs.

Det afgørende spørgsmål for landsretten var herefter, om Kærkommen ApS’ Aalborg afdeling og Hjørring afdeling måtte anses for virksomhedsoverdraget i forbindelse med, at kommunerne overtog plejeforpligtelsen efter Kærkommen ApS’ konkurs.


Landsrettens begrundelse og resultat


Landsretten bemærkede, at EU-domstolens praksis tilsiger, at der ved afgørelsen om, hvorvidt der er sket virksomhedsoverdragelse, skal tages hensyn til alle faktiske omstændigheder omkring den pågældende overførsel.

Landsretten fandt dertil, at hvis sagen vedrører en aktivitet, der i det væsentlige er baseret på arbejdskraft, herunder hjemmeplejeaktiviteter, kan der foreligge en virksomhedsoverdragelse, hvis den overtagende virksomhed ikke blot har videreført den økonomiske aktivitet, men tillige har overtaget en efter antal og kvalifikationer betydelig del af arbejdsstyrken.

Landsretten bemærkerede i den forbindelse, at det var Lønmodtagernes Garantifond, der havde bevisbyrden for dette. Ifølge Lønmodtagernes Garantifond, havde Aalborg Kommune ansat 36 ud af 79 ansatte svarende til 46 %, mens Hjørring Kommune ansatte 28 ud af 71 ansatte svarende til 39 %. I begge tilfælde blev der overført mindre end halvdelen af de ansatte fra Kærkommen ApS.

Et nyt og principielt spørgsmål i sagen var i den forbindelse, om der udover antallet af overførte ansatte kunne lægges særlig vægt på den andel, som de overtagne medarbejdere udgjorde i timer. Landsretten vurderede, at der ikke var grundlag for at tillægge dette synspunkt særlig vægt.

Landsretten fremhævede dertil, at der ikke blev ansat ledere eller planlæggere, og at begge kommuner tillige ansatte et ikke ubetydeligt antal personer, som ikke havde været ansat i Kærkommen ApS

Landsretten fandt det dermed ikke bevist, at hverken Aalborg- eller Hjørring Kommune havde overtaget en efter antal og kvalifikationer betydelig del af arbejdsstyrken hos Kærkommen ApS. Der var derfor ikke grundlag for at statuere en de facto virksomhedsoverdragelse.

Både Aalborg- og Hjørring Kommune blev derfor frifundet.


TVC Advokatfirma bemærker


Dommen illustrerer, hvad der tillægges vægt i sager om virksomhedsoverdragelse, når der er tale om en aktivitet, der primært er baseret på arbejdskraft.

Det kan af Landsrettens præmisser udledes, at der i denne type sager særligt vil blive lagt vægt på antallet af overdragne ”hoveder”. Der kan derimod som udgangspunkt ikke lægges særlig vægt på den andel, som de overtagne medarbejdere udgjorde i timer.

TVC Advokatfirma vurderer, at dette er udtryk for, at der som hovedregel skal ske en overdragelse af mere end halvdelen af de ansatte, hvis der er tale om aktiviteter, der i det væsentlige er baseret på arbejdskraft.

TVC Advokatfirma førte sagen for Hjørring Kommune.


TVC Advokatfirma anbefaler


TVC Advokatfirma anbefaler altid, at man får kvalificeret rådgivning og vejledning, hvis man er i tvivl om gældende ret på området.

Vil du vide mere om dommen, er du velkommen til at kontakte advokat Jørgen Lykkegård, der førte sagen i landsretten.

 

 


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
International arbejdskraft - klare anbefalinger
International arbejdskraft - klare anbefalinger
01/07/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Kommune var for langsom
Kommune var for langsom
21/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret, Forsikring og erstatning
Skat og brug af udenlandsk arbejdskraft
Skat og brug af udenlandsk arbejdskraft
21/06/2024
Skatte- og afgiftsret, Ansættelses- og arbejdsret
Nye regler for udenlandsk arbejdskraft vedtaget
Nye regler for udenlandsk arbejdskraft vedtaget
24/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Ny regulering af demokratiske virksomheder
Ny regulering af demokratiske virksomheder
03/07/2024
Selskabsret, Øvrige
Bæredygtighedsrapportering – husk dialogen med medarbejderne!
Bæredygtighedsrapportering – husk dialogen med medarbejderne!
03/07/2024
Selskabsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted