Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Yderligere sanktioner fra EU mod Rusland

Kromann Reumert
03/03/2022
Yderligere sanktioner fra EU mod Rusland
Kromann Reumert logo
Over de seneste dage har EU vedtaget yderligere sanktioner mod Rusland. Sanktionerne omfatter bl.a. eksklusion af syv russiske banker fra SWIFT, et forbud mod transaktioner med den russiske centralbank samt yderligere indefrysninger.

EU har i dag vedtaget sanktioner, der udelukker syv navngivne russiske banker fra det internationale betalingssystem SWIFT. Det drejer sig om bankerne:


  • Bank Otkritie
  • Novikombank
  • Promsvyazbank
  • Bank Rossiya
  • Sovcombank
  • VNESHECONOMBANK (VEB)
  • VTB BANK’

De store banker Sberbank og Gazprombank er således ikke omfattet af udelukkelsen på nuværende tidspunkt. Udelukkelsen får effekt den 12. marts 2022, hvorefter det ikke vil være muligt at sende og modtage betalinger til disse banker via SWIFT.


Sanktionerne vedtaget i dag onsdag den 2. marts omfatter desuden et forbud mod investeringer, bidrag og anden form for deltagelse i projekter, der er medfinansieret af den russiske fond for direkte investeringer. Endelig indeholder de et forbud mod salg, levering og overførsler af euro-sedler til Rusland og russiske personer og selskaber. Disse forbud træder i kraft med øjeblikkelig virkning (med visse mindre undtagelser).


Tirsdagens sanktioner omfattede også et forbud mod russiske medier i form af suspension af sendetilladelser og licenser.


Tidligere på ugen vedtog EU et forbud mod alle transaktioner, der er forbundet med forvaltningen af Ruslands centralbanks reserver, samt forbud mod russiske flys overflyvning og nødlanding på EU's område.


Dette skete samtidig med, at EU iværksatte indefrysning af yderligere 26 russiske personers og et enkelt selskabs midler. Denne runde af indefrysninger omfattede bl.a. Igor Sechin (Rosnefts CEO), Nikolay Tokarev (Transnefts CEO), Gennady Timchenko (grundlægger af Volga Group), Alisher Usmanov, Mikhail Fridman og Petr Aven (alle aktionærer i Alfa Group), og Vitaly Savelyev (transportminister).


Indefrysningerne sker med hjemmel i forordning 269/2014, der blev vedtaget i 2014 på baggrund af Ruslands annektering af Krim. Forordningen pålægger alle virksomheder og finansielle institutioner at indefryse alle pengemidler og økonomiske ressourcer, som tilhører, ejes, besiddes eller kontrolleres af sanktionerede personer eller virksomheder. Forbuddet har øjeblikkelig virkning.


Indefrysning indebærer også et forbud mod at stille midler indirekte til rådighed for sanktionerede enheder (personer og virksomheder), hvilket i praksis betyder, at det også er forbudt at stille midler til rådighed for virksomheder ejet eller kontrolleret af en sanktioneret enhed. Som udgangspunkt er det tilladt at sælge eller holde aktiver i russiske selskaber omfattet af indefrysningssanktioner, men ikke at købe dem. Det gælder dog ikke for russiske kreditinstitutter og lignende., der er omfattet af finansielle sanktioner (se vores tidligere nyhedsbrev herom).


Sammen med indefrysningerne foretaget i forbindelse med EU's 1. og 2. sanktionspakker, der trådte i kraft i sidste uge, er der nu tale om meget omfattende restriktioner. Virksomheder med russiske handelspartenere eller andre forbindelse bør kontrollerer, at disse - og deres ejere - ikke er omfattet af sanktionerne.


Sanktioner fra USA og Storbritannien

USA og Storbritannien har også udvidet deres sanktioner mod Rusland markant. USA har således også udstedt et forbud mod transaktioner mod den russiske centralbank, en lang række finansielle sanktioner og indefrysninger. Sanktionerne supplerer de tidligere vedtagne omfattende eksportrestriktioner, der bl.a. omfatter et generelt forbud mod eksport af dual-use produkter (med meget få undtagelser). Restriktionerne omfatter også re-eksport af amerikanske produkter, og ikke-amerikanske produkter der indeholder amerikansk teknologi. Det er relevant for danske virksomheder, der anvender amerikanske komponenter eller teknologi i egne produkter, der eksporteres til USA.


Storbritannien har vedtaget om end endnu mere omfattende finansielle sanktioner, herunder et generelt forbud mod handel med værdipapirer udstedt af russiske selskaber og deres engelske datterselskaber. UK har også vedtaget et forbud mod etablering af fortsættelse af korrespondentbankforbindelse med visse russiske banker (indtil videre kun Sberbank). Endelig har UK også vedtaget et forbud mod transaktioner med den russiske centralbank, et generelt forbud mod eksport af dual-use produkter og kritisk teknologi samt et forbud mod russiske skibes anløb i britiske havne.


Som modsvar har Rusland vedtaget en række mod-sanktioner, herunder bl.a. forbudt russiske mægleres salg af værdipapirer på vegne af udlændinge.


Vi følger situationen nøje og opdaterer vores nyhedsbreve og hjemmeside løbende.


Kromann Reumerts specialister i international handel rådgiver danske virksomheder om alle aspekter af sanktioner og embargoer, herunder relevante overgangsbestemmelser. Vi kan hjælpe din virksomhed med at afdække jeres risikoeksponering og formulere løsninger tilpasset jeres forretnings behov.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artiklen er forfattet af:
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Eksterne investorer - Hvor, hvornår og hvordan?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Eksterne investorer - Hvor, hvornår og hvordan?
Mange iværksætter overvejer før eller siden om de skal have eksterne investorer ind. Hvad skal man gøre sig af overvejelser inden man vælger at tage investorer ind i sin virksomhed?
Har du styr på din eksportkontrol, når du eksporterer varer til udlandet?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Har du styr på din eksportkontrol, når du eksporterer varer til udlandet?
Eksporterer din virksomhed varer til udlandet? Så er den formentligt underlagt reglerne om eksportkontrol. Annelise Lykke Schmidt, specialist i Trade Compliance, kommer i ovenstående video nærmere ind på reglerne relateret til eksportkontrol.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Hvornår er en advokatundersøgelse relevant?
Hvornår er en advokatundersøgelse relevant?
10/04/2024
Øvrige, Compliance
Ansvaret for cybersikkerhed ligger hos ledelsen
Ansvaret for cybersikkerhed ligger hos ledelsen
08/04/2024
Persondata, Compliance, Øvrige
ESG-rapportering
ESG-rapportering
12/04/2024
Finansiering og bankret, Compliance, EU-ret
Den europæiske mediefrihedslov – en ny beskyttelse af pressefrihed og journalister i EU
Den europæiske mediefrihedslov – en ny beskyttelse af pressefrihed og journalister i EU
09/04/2024
EU-ret, Øvrige, Medieret
Flere ansatte indberetter om virksomhedens interne forhold til Den Nationale Whistleblowerordning
Flere ansatte indberetter om virksomhedens interne forhold til Den Nationale Whistleblowerordning
11/04/2024
Compliance, Ansættelses- og arbejdsret
Refusion via rejsebureau
Refusion via rejsebureau
11/04/2024
Øvrige, Transportret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted