Yderligere sanktioner fra EU mod Rusland
EU har i dag vedtaget sanktioner, der udelukker syv navngivne russiske banker fra det internationale betalingssystem SWIFT. Det drejer sig om bankerne:
- Bank Otkritie
- Novikombank
- Promsvyazbank
- Bank Rossiya
- Sovcombank
- VNESHECONOMBANK (VEB)
- VTB BANK’
De store banker Sberbank og Gazprombank er således ikke omfattet af udelukkelsen på nuværende tidspunkt. Udelukkelsen får effekt den 12. marts 2022, hvorefter det ikke vil være muligt at sende og modtage betalinger til disse banker via SWIFT.
Sanktionerne vedtaget i dag onsdag den 2. marts omfatter desuden et forbud mod investeringer, bidrag og anden form for deltagelse i projekter, der er medfinansieret af den russiske fond for direkte investeringer. Endelig indeholder de et forbud mod salg, levering og overførsler af euro-sedler til Rusland og russiske personer og selskaber. Disse forbud træder i kraft med øjeblikkelig virkning (med visse mindre undtagelser).
Tirsdagens sanktioner omfattede også et forbud mod russiske medier i form af suspension af sendetilladelser og licenser.
Tidligere på ugen vedtog EU et forbud mod alle transaktioner, der er forbundet med forvaltningen af Ruslands centralbanks reserver, samt forbud mod russiske flys overflyvning og nødlanding på EU's område.
Dette skete samtidig med, at EU iværksatte indefrysning af yderligere 26 russiske personers og et enkelt selskabs midler. Denne runde af indefrysninger omfattede bl.a. Igor Sechin (Rosnefts CEO), Nikolay Tokarev (Transnefts CEO), Gennady Timchenko (grundlægger af Volga Group), Alisher Usmanov, Mikhail Fridman og Petr Aven (alle aktionærer i Alfa Group), og Vitaly Savelyev (transportminister).
Indefrysningerne sker med hjemmel i forordning 269/2014, der blev vedtaget i 2014 på baggrund af Ruslands annektering af Krim. Forordningen pålægger alle virksomheder og finansielle institutioner at indefryse alle pengemidler og økonomiske ressourcer, som tilhører, ejes, besiddes eller kontrolleres af sanktionerede personer eller virksomheder. Forbuddet har øjeblikkelig virkning.
Indefrysning indebærer også et forbud mod at stille midler indirekte til rådighed for sanktionerede enheder (personer og virksomheder), hvilket i praksis betyder, at det også er forbudt at stille midler til rådighed for virksomheder ejet eller kontrolleret af en sanktioneret enhed. Som udgangspunkt er det tilladt at sælge eller holde aktiver i russiske selskaber omfattet af indefrysningssanktioner, men ikke at købe dem. Det gælder dog ikke for russiske kreditinstitutter og lignende., der er omfattet af finansielle sanktioner (se vores tidligere nyhedsbrev herom).
Sammen med indefrysningerne foretaget i forbindelse med EU's 1. og 2. sanktionspakker, der trådte i kraft i sidste uge, er der nu tale om meget omfattende restriktioner. Virksomheder med russiske handelspartenere eller andre forbindelse bør kontrollerer, at disse - og deres ejere - ikke er omfattet af sanktionerne.
Sanktioner fra USA og Storbritannien
USA og Storbritannien har også udvidet deres sanktioner mod Rusland markant. USA har således også udstedt et forbud mod transaktioner mod den russiske centralbank, en lang række finansielle sanktioner og indefrysninger. Sanktionerne supplerer de tidligere vedtagne omfattende eksportrestriktioner, der bl.a. omfatter et generelt forbud mod eksport af dual-use produkter (med meget få undtagelser). Restriktionerne omfatter også re-eksport af amerikanske produkter, og ikke-amerikanske produkter der indeholder amerikansk teknologi. Det er relevant for danske virksomheder, der anvender amerikanske komponenter eller teknologi i egne produkter, der eksporteres til USA.
Storbritannien har vedtaget om end endnu mere omfattende finansielle sanktioner, herunder et generelt forbud mod handel med værdipapirer udstedt af russiske selskaber og deres engelske datterselskaber. UK har også vedtaget et forbud mod etablering af fortsættelse af korrespondentbankforbindelse med visse russiske banker (indtil videre kun Sberbank). Endelig har UK også vedtaget et forbud mod transaktioner med den russiske centralbank, et generelt forbud mod eksport af dual-use produkter og kritisk teknologi samt et forbud mod russiske skibes anløb i britiske havne.
Som modsvar har Rusland vedtaget en række mod-sanktioner, herunder bl.a. forbudt russiske mægleres salg af værdipapirer på vegne af udlændinge.
Vi følger situationen nøje og opdaterer vores nyhedsbreve og hjemmeside løbende.
Kromann Reumerts specialister i international handel rådgiver danske virksomheder om alle aspekter af sanktioner og embargoer, herunder relevante overgangsbestemmelser. Vi kan hjælpe din virksomhed med at afdække jeres risikoeksponering og formulere løsninger tilpasset jeres forretnings behov.