Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Vegansk patient blev ikke forskelsbehandlet under indlæggelser på Hvidovre Hospital

Bech Bruun
04/06/2024
Vegansk patient blev ikke forskelsbehandlet under indlæggelser på Hvidovre Hospital
Bech Bruun logo
Region Hovedstaden havde ikke krænket Den Europæiske Menneskerettighedskonvention i en sag, som handlede om, hvorvidt en patient på Hvidovre Hospital blev tilbudt tilstrækkelig vegansk kost.

Baggrunden for sagen

Sagen drejede sig om, hvorvidt en indlagt kvindes menneskerettigheder var blevet krænket i forbindelse med to kortvarige indlæggelser i marts og oktober/november 2020 på Hvidovre Hospital, Region Hovedstaden. 


Kvinden gjorde gældende, at hendes veganske overbevisning var beskyttet af Den Europæiske Menneskerettighedskonventions (herefter: ”EMRK”) artikel 9, og at hun var blevet udsat for forskelsbehandling i strid med EMRK artikel 14 ved ikke at få tilbudt tilstrækkelig vegansk kost under sine indlæggelser på Hvidovre Hospital. 


Dansk Vegetarisk Forening havde som mandatar for kvinden nedlagt påstand om, at Region Hovedstaden skulle betale en godtgørelse til kvinden. 


Her overfor havde Region Hovedstaden – der var repræsenteret af den ene af forfatterne til denne artikel, advokat Jacob Schall Holberg – nedlagt påstand om frifindelse.


Spørgsmålet i sagen var overordnet set, i) om kvindens veganske ”overbevisning” udgjorde en  beskyttet rettighed efter EMRK, herunder om en sådan rettighed kunne statuere en positiv forpligtelse for Region Hovedstaden, og i givet fald ii) om Region Hovedstaden uberettiget havde tilsidesat kvindens rettigheder/Region Hovedstadens positive forpligtelser med den konsekvens, at kvinden havde krav på godtgørelse. 


Byrettens dom 23. maj 2024

Byretten udtalte, at den daværende Menneskerettighedskommission og Den Europæiske Menne-skerettighedsdomstol i flere sager har taget stilling til spørgsmålet om, hvorvidt adgangen til særlige diæter, der er begrundet i religiøs eller anden overbevisning, er omfattet af anvendelsesområdet for EMRK artikel 9. Byretten henviste herefter til, at den daværende kommisssion ved dom af 10. februar 1993 i sagen C.W. mod Storbritannien havde fastslået, at EMRK artikel 9 beskytter veganske overbevisninger.


Byretten udtalte herefter, at spørgsmålet om, hvorvidt EMRK artikel 9 indebærer en positiv forpligtelse til at sikre, at personer kan få serveret veganske måltider på offentlige institutioner må bero på en konkret vurdering. 


Efter bevisførelsen, herunder forklaringer fra bl.a. en chefsygeplejerske og fra en servicechef med ansvar for mad og køkkenfunktionerne på Hvidovre Hospital, lagde byretten til grund, at hospitalet vederlagsfrit kunne tilbyde kvinden vegansk mad under indlæggelserne. Kvinden havde mulighed for selv at medbringe mad eller via pårørende og/eller andre at få leveret vegansk mad til hospitalet. Hun havde endvidere mulighed for at købe vegansk mad i en 7-Eleven, der var beliggende på hospitalets område. Kvinden havde således ikke under sine, i øvrigt kortvarige, indlæggelser været afskåret fra at spise vegansk mad i overensstemmelse med sin overbevisning. 


Herefter – og under henvisning til at Hvidovre Hospitals primære opgave er at behandle og pleje et stort antal borgere – fandt byretten, at der er ikke var sket en krænkelse af EMRK artikel 14 sammenholdt med EMRK artikel 9. 


Byretten bemærkede, at det forhold, at udbuddet af vegansk mad på hospitalet ikke var lige så stort og varieret som udbuddet af mad til patienter, der ikke levede efter en vegansk overbevisning, under de givne omstændigheder ikke i sig selv kunne føre til, at der forelå en krænkelse af EMRK. 


Region Hovedstaden blev som følge heraf frifundet.


Bech-Bruuns kommentarer

Byretten udtalte, at spørgsmålet om, hvorvidt der består positiv forpligtelse til at sikre, at personer kan få serveret veganske måltider på offentlige institutioner må bero på en konkret vurdering. 


I den konkrete sag havde Region Hovedstaden sikret, at Hvidovre Hospital havde sit eget udbud af vegansk mad, som patienterne kunne benytte sig af . Det forhold, at det ”veganske madudbud” på hospitalet ikke var lige så stort og varieret som hospitalets ”almindelige madudbud” kunne efter byrettens opfattelse ikke i sig selv  medføre, at der var grundlag for statuere en uberettiget forskelsbehandling af kvinden.


I Retten i Hjørrings dom af 8. februar 2024 blev en kommune dømt for at have tilsidesat EMRK artikel 9 og 14, fordi retten fandt det bevist, at en kommune reelt afviste, at et vegansk barn kunne få serveret udelukkende vegansk kost eller medbringe egen madpakke i en daginstitution i kommunen”.


Sagen fra Hjørring står i skærende kontrast til sagen med Region Hovedstaden på Hvidovre Hospital, idet Hvidovre Hospital døgnet rundt kunne tilbyde – og rent faktisk tilbød – vegansk mad til den indlagte kvinde, og idet personalet på Hvidovre Hospital på intet tidspunkt nægtede kvinden at kunne leve vegansk.


Retten i Hillerøds dom af 23. maj 2024 er omtalt i rettens egen pressemeddelelse af samme dato, der kan læses HER. Ankefristen er ikke udløbet.


Sagen har i øvrigt som nævnt – både før og efter domsafsigelsen – været meget medieomtalt og er blandt andet blevet dækket af Ritzau, Ekstra Bladet, DR, B.T., TV2 Nyheder og Kosmopol. 

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Bech Bruun logo
København
Gdanskgade 18
2150 Nordhavn
72 27 00 00
72 27 00 27
info@bechbruun.com
Aarhus
Værkmestergade 2
8000 Aarhus C
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Der kan særligt være en fordel ved at handle ejendomme inden den 1. januar 2024. Det kommer vi bl.a. nærmere ind på i denne episode.
Eksterne investorer - Hvor, hvornår og hvordan?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Eksterne investorer - Hvor, hvornår og hvordan?
Mange iværksætter overvejer før eller siden om de skal have eksterne investorer ind. Hvad skal man gøre sig af overvejelser inden man vælger at tage investorer ind i sin virksomhed?
Artikler, der kunne være relevante for dig
Skelforretning: Hvor går skellet mellem din og naboens ejendom?
Skelforretning: Hvor går skellet mellem din og naboens ejendom?
21/06/2024
Fast ejendom og entreprise, Øvrige
Endelige kriterier for navngivning af fonde med ESG- og bæredygtighedsrelaterede udtryk i navnet offentliggjort
Endelige kriterier for navngivning af fonde med ESG- og bæredygtighedsrelaterede udtryk i navnet offentliggjort
24/06/2024
Finansiering og bankret, EU-ret, Compliance
Lige rettigheder til vikarer på overenskomst
Lige rettigheder til vikarer på overenskomst
20/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret, EU-ret
Er erstatningsreglerne nu fortabte?
Er erstatningsreglerne nu fortabte?
I går
Forsikring og erstatning, EU-ret
ESG-rapport 2023: En ambitiøs vision for en bæredygtig fremtid
ESG-rapport 2023: En ambitiøs vision for en bæredygtig fremtid
I går
EU-ret, Finansiering og bankret, Compliance
Bødegrundlag i ILVA-sag for EU-Domstolen
Bødegrundlag i ILVA-sag for EU-Domstolen
24/06/2024
Persondata, EU-ret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted