Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Værneting i Spanien selvom værnetingsklausul ikke fandt anvendelse

Værneting i Spanien selvom værnetingsklausul ikke fandt anvendelse
IUNO logo
I denne sag skulle retten vurdere, hvorvidt en erstatningssag mellem et rederi og et skibsværft havde værneting i Danmark. Spørgsmålet udsprang af en klausul i skibsværftets almindelige handelsbetingelser, som rederiet påstod ikke var en del af aftalen mellem parterne. Retten fandt, at værnetinget skulle vurderes ud fra hvor opfyldelsesstedet var aftalt, og derfor var værnetinget i Spanien.

En dansk skibsreder indgik en aftale med et spansk skibsværft angående reparation af et skib. Skibsværftet oplevede dog problemer med et af deres slæbesteder, og reparationen af skibet blev forsinket. Som følge af forsinkelsen var rederiet nødt til at aflyse et planlagt charter. Da reparationen var færdig, opstod der uenighed mellem parterne angående en manglende restbetaling til skibsværftet, der derfor arresterede skibet i Italien. Dette resulterede i, at rederiet igen måtte aflyse et planlagt charter. Som følge af de to aflyste charters og den mistede indtægt, sagsøgte rederiet skibsværftet for henholdsvis forsinkelsen ved reparationen og arresten af skibet.


I forbindelse med indgåelsen af aftalen, havde rederiet givet skibets kaptajn fuldmagt til at kunne indgå aftaler på maksimalt 10.000 euro. Kaptajnen havde efterfølgende en korrespondance med skibsværftet om at få et overslag på reparationen. Da overslaget blev fremsendt, vedlagde skibsværftet sine handelsbetingelser. Disse betingelser indeholdt en værnetingsklausul, der fastslog, at enhver tvist mellem parterne skulle afgøres af de spanske domstole.


Rederiet var uenig i, at de havde accepteret handelsbetingelserne, da kun skibets kaptajn havde modtaget dem, og han havde ikke fuldmagt til at acceptere dem som en del af aftalen. Rederiet mente derfor, at sagen måtte have dansk værneting, da det var i Danmark at rederiet hørte hjemme og det økonomiske tab indtrådte, da betalingerne for de to charters skulle være indbetalt til en dansk konto.


Sø- og Handelsretten: Værneting samme sted som aftalens opfyldelsessted

Retten fandt, at værnetingsklausulen i handelsbetingelserne ikke var vedtaget imellem parterne, fordi der ikke var en gældende skriftlig aftale. Det ikke at reagere på en værnetingsklausul kunne altså ikke forstås som en accept.

Retten fandt, at sagen udsprang af parternes oprindelige aftale om reparation, hvorfor der var tale om et erstatningskrav inden for kontrakt. Derfor skulle sagens værneting vurderes ud fra, hvor aftalen havde opfyldelsessted. Da dette var i Spanien, var værnetinget således også der og ikke i Danmark, hvorfor retten afviste sagen.


IUNO mener

Sagen viser, at spørgsmål om hvornår en værnetingsaftale er gældende kan stå og falde med små detaljer. I denne sag var der tale om en enkelt henvisning i ”det med småt” og selvom dette ikke er usædvanligt, var det ikke nok til at rederiet skulle have haft kendskab til den og havde accepteret dem. IUNO anbefaler, at værneting er aftalt så klart som muligt, og at man som det mindste har sikret, at modparten har modtaget og accepteret det aftalegrundlag, hvor værnetingsaftalen står.


[Sø- og Handelsrettens dom i sag BS-4721/2020-SHR af 1. september 2020]

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artiklen er forfattet af:
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Mange virksomheder er ikke opmærksomme på at udvide force majeure-begrebet i deres kontrakter og flere anvender begrebet helt forkert. Bliv klogere på hvornår noget er en force majeure-begivenhed og hvornår du kan benytte en force majeure-klausul ved manglende leveringer.
Eksterne investorer - Hvor, hvornår og hvordan?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Eksterne investorer - Hvor, hvornår og hvordan?
Mange iværksætter overvejer før eller siden om de skal have eksterne investorer ind. Hvad skal man gøre sig af overvejelser inden man vælger at tage investorer ind i sin virksomhed?
Bruger du Contract Management strategisk?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Bruger du Contract Management strategisk?
Hvordan bruger du contract management strategisk i din forretning? Hvorfor er det vigtigt, når vi oplever globale pandemier og den verserende krig i Europa?
Artikler, der kunne være relevante for dig
Irmapigen sejrer i Sø- og Handelsretten
Irmapigen sejrer i Sø- og Handelsretten
13/12/2023
Konfliktløsning, Immaterialret, Retssager og voldgift
Når syn og skøn går i tomgang
Når syn og skøn går i tomgang
02/01/2024
Fast ejendom og entreprise, Retssager og voldgift
Det bør alle gøre lige nu – manglende GDPR-kontrol førte til politianmeldelse og forventet bøde på mindst 1.500.000 kr.
Det bør alle gøre lige nu – manglende GDPR-kontrol førte til politianmeldelse og forventet bøde på mindst 1.500.000 kr.
08/02/2024
Persondata, Kontraktret, Compliance
Lovforslag om ændring af eksportkontrolloven i høring
Lovforslag om ændring af eksportkontrolloven i høring
19/03/2024
Compliance, Internationale retsforhold, EU-ret
En bæredygtig fremtid: producenter tager ansvar for emballageaffald
En bæredygtig fremtid: producenter tager ansvar for emballageaffald
19/03/2024
EU-ret, E-handel og markedsføring, Kontraktret
VIRK23 er på gaden
VIRK23 er på gaden
16/04/2024
Kontraktret, IT- og telekommunikation, Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted