Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Ny EU-forordning skal beskytte virksomheder mod forsinkede betalinger

Focus Advokater
22/08/2024
Ny EU-forordning skal beskytte virksomheder mod forsinkede betalinger
Focus Advokater logo
EU ønsker at beskytte de mindre erhvervsdrivende med en ny EU-forordning om forsinkede betalinger. Forordningen indfører blandt andet maksimale betalingsfrister, større kompensationsbeløb for forsinket betaling og stærkere håndhævelse. Læs mere her.

Direktiv om forsinket betaling – som det er i dag

I dag gælder der allerede regler, der skal hjælpe den erhvervsdrivende, der har penge til gode hos en kunde. Blandt andet i renteloven er implementeret et EU-direktiv om bekæmpelse af forsinket betaling i handelstransaktioner. Her er der f.eks. regler om, at aftaler indgået mellem erhvervsdrivende om levering af varer eller tjenesteydelser, ikke må have en betalingsfrist på mere end 30 dage regnet fra tidspunktet for afsendelse eller fremsættelse af betalingsanmodning. Dog med den undtagelse, at de erhvervsdrivende kan aftale længere betalingsfrister, hvis den aftalte frist ikke er urimelig for den, der vil kræve betaling. Det er også i medfør af direktivets regler, at den erhvervsdrivende har ret til et kompensationsbeløb ved forsinket betaling.


Forslag til ny forordning

I EU-Parlamentet er vedtaget et revideret udkast af EU-Kommissionens forslag til en forordning om forsinkede betalinger i handelstransaktioner. Forslaget skal nu viderebehandles politisk, før det træder i kraft. Det nuværende direktiv om forsinket betaling står dermed til at blive konverteret til en forordning. Flere nationale parlamenter har anfægtet overgangen til en forordning (da en forordning har direkte virkning i modsætning til et direktiv, der skal implementeres i national lovgivning). Det har dog ikke nogen særlig betydning i Danmark. Generelt ser vi også fra EU, at anvendelsen af forordninger i stedet for direktiver er stigende.


Initiativet, der af EU præsenteres som en del af en “SMV-hjælpepakke”, har til formål at indsnævre rammerne for forsinket betaling og forbedre håndhævelsen af dem. Forslaget lægger op til, at der indføres nye eller justeres på en række gældende foranstaltninger, herunder betalingsfrister, renter, kompensationsbeløb og håndhævelse.


  • Konkret vil reglerne omfatte maksimale betalingsfrister på 30 dage i både business-to-business (B2B) og government-to-business (G2B) transaktioner; dog 60 kalenderdage i B2B-transaktioner, hvis det udtrykkeligt er aftalt i kontrakten og 120 dage i detailsektorer med lav produktomsætning eller sæsonudsving (f.eks. legetøj, smykker, sportsudstyr eller bøger).
  • Rente- og kompensationsbeløb justeres, så betaling af renter skal være obligatorisk (en kreditor kan ikke ved aftale give afkald på sin ret til renter), og den nuværende sats for kompensationsbeløbet hæves fra 40 EUR til 50 EUR. I det reviderede udkast fra EU-Parlamentet er der desuden lagt op til differentierede højere satser, når fordringen overstiger 1500 EUR.
  • I den enkelte medlemsstat skal der desuden udpeges en myndighed til at håndhæve forordningen. Myndigheden skal modtage klager, indlede undersøgelser, inspicere og vil også kunne uddele bøder for overtrædelse af forordningen (f.eks. hvis en erhvervsdrivende fastholder en ulovlig praksis med at kræve for lange betalingsfrister hos sine leverandører).


Det er på nuværende tidspunkt ikke muligt at sige, hvornår reglerne træder i kraft, men for kontrakter indgået før datoen for ikrafttræden, vil forordningen være gældende, hvis ydelserne under kontrakten leveres efter ikrafttræden.


Focus Advokater bemærker

Modsat rentelovens regler giver den nye forordning ikke mulighed for at have en længere betalingsfrist end 30 dage og i visse tilfælde maksimalt 120 dage. Som erhvervsdrivende skal du derfor i de interne processer, udformningen af dine salgs- og leveringsbetingelser og gennemgangen af dine kunders betingelser være opmærksom på reglerne om betalingsfrister, der er ufravigelige og kan medføre sanktioner for dem, der ikke overholder reglerne. Dertil kommer retten til renter og kompensation ved forsinket betaling, som din virksomhed eventuelt kan opkræve automatisk ved forsinket betaling.


Vi anbefaler, du gennemgår virksomhedens aftaler, så du sikrer, at betingelserne ikke er i strid med lovgivning generelt, men særligt for, at du har den bedst mulige beskyttelse mod den økonomiske risiko ved betalingsforsinkelser hos dine kunder. Ved effektivt brug af reglerne kan især de mindre erhvervsdrivende opnå forbedret likviditet og reduceret kreditrisiko.


Erhvervsdrivende bør desuden være opmærksomme på kredittider og priser i eksisterende eller kommende længerevarende kontrakter, da reglerne også vil gælde for kontrakter udfærdiget før reglernes ikrafttræden. Der kan være behov for genforhandling, hvis aftalen er indgået på grundlag af en lang kredittid.


For erhvervsdrivende, der handler med virksomheder udenfor EU, opstår spørgsmålet om forordningens betydning for disse kontrakter. Umiddelbart gælder forordningen i det omfang kontraktens lovvalgsklausul peger på reglerne i en EU-medlemsstat.


I et stadigt mere reguleret europæisk marked er udviklingen ikke overraskende. Fastsættelse af maksimale betalingsfrister er en alvorlig indgriben i de europæiske virksomheders muligheder for at indgå aftaler på de vilkår, der passer bedst til deres forretningsmodel. Forordningen medfører også en øget kompleksitet grundet den nye differencering i produkter med eller uden lav produktomsætning eller sæsonudsving og i kompensationsbeløbet. I lyset af behovet for at støtte SMV’erne er det positivt, men reglernes effektivitet kræver også en indsats fra SMV’erne, som skal gøre brug af reglerne. Husk også at den endelige tekst kan ændre sig inden ikrafttræden.


Focus Advokater følger udviklingen og er behjælpelig med rådgivning om både gældende og kommende regler om inddrivelse og kontrakter.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Focus Advokater logo
Odense
Cortex Park Vest 3
5230 Odense M
63 14 20 20
mail@focus-advokater
Kolding
Toldbodgade 10, 4
6000 Kolding
Svendborg
Havnepladsen 3 A
5700 Svendborg
København
Amaliegade 40 B, 2
1256 København K
Hamborg
Grimm 8
D-20457 Hamburg
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Erhvervslejekontrakter - Her er de typiske fejl du skal være opmærksom på
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Erhvervslejekontrakter - Her er de typiske fejl du skal være opmærksom på
Hvad skal du være opmærksom på ved erhvervslejekontrakter. Det kommer advokat, Kristina Meier Risbjerg, ind på her.
Bruger du Contract Management strategisk?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Bruger du Contract Management strategisk?
Hvordan bruger du contract management strategisk i din forretning? Hvorfor er det vigtigt, når vi oplever globale pandemier og den verserende krig i Europa?
Artikler, der kunne være relevante for dig
Forbrugerombudsmanden griber ind over for influenter
Forbrugerombudsmanden griber ind over for influenter
09/10/2024
E-handel og markedsføring
Opfordring til tagging ulovligt i Danmark
Opfordring til tagging ulovligt i Danmark
23/10/2024
E-handel og markedsføring, Øvrige
Parkeringsselskab har opkrævet rykkergebyrer uden dokumentation for, at rykkerbreve faktisk kom frem
Parkeringsselskab har opkrævet rykkergebyrer uden dokumentation for, at rykkerbreve faktisk kom frem
30/10/2024
Insolvens og rekonstruktion, Øvrige
Forbrugerombudsmandens nye anbefalinger til virksomheders miljømarkedsføring
Forbrugerombudsmandens nye anbefalinger til virksomheders miljømarkedsføring
04/11/2024
E-handel og markedsføring, Øvrige
Lang forsinkelse i horisonten
Lang forsinkelse i horisonten
06/11/2024
Transportret, Øvrige
Beskyttelse af forretningshemmeligheder og anvendelsen af NDA’er
Beskyttelse af forretningshemmeligheder og anvendelsen af NDA’er
18/11/2024
Kontraktret, Øvrige, Immaterialret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du at udgive materiale?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted