Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Værneting afgjort efter reglerne i ansættelseskontrakten

Bech Bruun
22/03/2021
Værneting afgjort efter reglerne i ansættelseskontrakten
Bech Bruun logo
EU-Domstolen har i sin dom (C-804/19) af 25. februar 2021 taget stilling til flere forskellige spørgsmål om forståelsen af artikel 21 i forordning nr. 1215/2012 (Domsforordningen).

Sagen kort

En kvindelig arbejdstager med bopæl i Østrig blev ansat som rengøringsassistent hos selskabet Markt24 med hjemsted i München. Ansættelsen var tidsbegrænset i perioden 6. september til 15. december 2017.  Markt24 havde ved aftalens indgåelse et kontor i Salzburg, men det blev aftalt, at arbejdet skulle udføres fra arbejdsgiverens hjemsted i München. Den kvindelige arbejdstager fik imidlertid aldrig tildelt noget arbejde i perioden på trods af, at hun stod til rådighed for arbejdsgiveren. I december 2017 blev den kvindelige medarbejder afskediget af Markt24.


Den 27. april 2018 anlagde den kvindelige arbejdstager sag an mod Markt24 ved den regionale domstol i Salzburg med påstand om, at selskabet skulle tilpligtes at betale hende et beløb for udestående lønbetalinger, enkeltbetalinger samt feriegodtgørelse.


Af ansættelsesaftalen fremgik Markt24’s østrigske telefonnummer samt deres tyske adresse, men da stævningen efter flere forkyndelsesforsøg ikke kunne forkyndes for Markt24, blev der ved kendelse udpeget en forkyndelsesbemyndiget person, der skulle repræsentere selskabet i overensstemmelse med de østrigske regler herom.   


Ved processkrift af den 7. januar 2019 anfægtede den forkyndelsesbemyndigede person de østrigske retters kompetence til at behandle sagen i almindelighed og i særdeleshed den foreliggende rets stedlige kompetence. Den forkyndelsesbemyndigede person gjorde gældende, at den stedlige kompetence til behandling af sagen var i Tyskland, hvor Markt24 var hjemmehørende.


På den baggrund besluttede domstolen i Salzburg at udsætte sagen og forelægge EU-Domstolen en række præjudicielle spørgsmål om, hvordan artikel 21 i forordning nr. 1215/2012 skulle forstås.


Artikel 21 i forordning nr. 1215/2012 har følgende ordlyd:


”1. En arbejdsgiver, der har bopæl på en medlemsstats område, kan sagsøges:


a) ved retterne i den medlemsstat, på hvis område han har bopæl, eller

b) i en anden medlemsstat:


i. ved retten på det sted, hvor eller hvorfra arbejdstageren sædvanligvis udfører sit arbejde, eller ved retten på det sidste sted, hvor han sædvanligvis udførte sit arbejde, eller

ii. såfremt arbejdstageren ikke sædvanligvis udfører eller udførte sit arbejde i et bestemt land, ved retten på det sted, hvor den virksomhed, som har antaget arbejdstageren, er eller var beliggende.


2. En arbejdsgiver, der ikke har bopæl på en medlemsstats område, kan i overensstemmelse med stk. 1, litra b), sagsøges ved en ret i en medlemsstat.”


Den regionale domstol ønskede svar på, om forordningen fandt anvendelse på ansættelsesforhold, hvor arbejdstageren ikke havde udført nogen arbejdsydelse. Såfremt dette var tilfældet, ønskede den foreliggende ret svar på, om artikel 21 i forordningen havde forrang fremfor nationale bestemmelser om værneting, som stillede arbejdstageren bedre end efter forordningen. I sagen havde arbejdstage-renigennem nationale bestemmelser nemlig også adgang til sagsanlæg mod sin arbejdsgiver fra b.la. den pågældendes bopæl. Såfremt dette blev besvaret benægtende, ønskede den foreliggende ret svar på, om sagens rette værneting efter artikel 21 i det konkrete tilfælde var det sted, hvor arbejdstageren havde holdt sig parat til at arbejde, eller om det var i den medlemsstat, hvor arbejdet efter ansættelsesaftalen var blevet stillet i udsigt til at skulle udføres.


EU-Domstolens afgørelse

Til det første spørgsmål fastslog EU-Domstolen, at artikel 21 finder anvendelse, uanset om arbejdet ikke er blevet udført af en grund, som kan tilskrives arbejdsgiveren. Nationale retsregler, som måtte stille arbejdstageren bedre end reglerne i artikel 21, kunne i øvrigt ikke anvendes med forrang fremfor forordningen. EU-Domstolen lagde b.la. vægt på foreliggende praksis, hvor det tidligere er blevet præciseret, at der ved forordningen er sigtet på at fastsætte udtømmende og ensartede regler i med-lemsstaterne.


Afslutningsvist fremhævede EU-Domstolen, at det i vurderingen af artikel 21’s anvendelsesområde for den konkrete sag var afgørende, hvor arbejdstageren i henhold til arbejdsaftalen i det væsentligste skulle opfylde sine forpligtelser over for arbejdsgiveren og altså som udgangspunkt ikke, hvor arbejdstageren havde holdt sig parat til at udføre sit arbejde.


Det tilkom den foreliggende ret at efterprøve, om arbejdstageren i stedet kunne anvende reglerne i forordningens artikel 7, nr. 5 om adgangen til at anlægge en sag mod en filial som følge af, at arbejdsgiveren ved ansættelsesforholdets etablering havde haft et kontor i Salzburg.


Bech-Bruuns kommentarer

Dommen viser, at forordningen må tillægges forrang fremfor nationale bestemmelser, selvom nationale bestemmelser måtte stille arbejdstageren bedre. Hvis der ikke er udført noget arbejde, vil det afgørende for arbejdstagerens mulighed for at anlægge sag efter forordningens artikel 21, stk. 1, litra b, være, hvorfra arbejdet i det væsentligste skulle udføres ifølge ansættelseskontrakten.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Eksterne investorer - Hvor, hvornår og hvordan?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Eksterne investorer - Hvor, hvornår og hvordan?
Mange iværksætter overvejer før eller siden om de skal have eksterne investorer ind. Hvad skal man gøre sig af overvejelser inden man vælger at tage investorer ind i sin virksomhed?
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Mange virksomheder er ikke opmærksomme på at udvide force majeure-begrebet i deres kontrakter og flere anvender begrebet helt forkert. Bliv klogere på hvornår noget er en force majeure-begivenhed og hvornår du kan benytte en force majeure-klausul ved manglende leveringer.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Tvillingeforældre får ekstra barsel
Tvillingeforældre får ekstra barsel
03/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
At ophæve på egen bekostning
At ophæve på egen bekostning
04/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Ekstra orlov til tvillingeforældre og lempeligere regler for udenlandsk arbejdskraft
Ekstra orlov til tvillingeforældre og lempeligere regler for udenlandsk arbejdskraft
12/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Flere ansatte indberetter om virksomhedens interne forhold til Den Nationale Whistleblowerordning
Flere ansatte indberetter om virksomhedens interne forhold til Den Nationale Whistleblowerordning
11/04/2024
Compliance, Ansættelses- og arbejdsret
PTSD-ramt politibetjent fik ret i Højesteret
PTSD-ramt politibetjent fik ret i Højesteret
16/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
VIRK23 er på gaden
VIRK23 er på gaden
16/04/2024
Kontraktret, IT- og telekommunikation, Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted