Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Udbudsrettens uadskillelige ydelser

Kromann Reumert
05/02/2021
Udbudsrettens uadskillelige ydelser
Kromann Reumert logo
Kan man adskille vedligeholdelse af lyslederkabler og et salg af en fællesantenne? Klagenævnet for Udbud har i en nylig kendelse taget stilling til spørgsmålet om "uadskillelige ydelser". Det kan du læse mere om i denne nyhed. Klagenævnet for Udbuds kendelse af 26. januar 2021, Ishøj Ny Antenneforening mod Ishøj Kommune

I sommeren 2020 annoncerede Ishøj Kommune, at kommunen, ved en udbudslignende proces, ville sælge Ishøj Fællesantenne. Kommunen var nemlig blevet opmærksom på, at internetforsyning – som fællesantennen blev brugt til – som udgangspunkt ikke er en lovlig kommunal opgave.


Overdragelsesaftalen indeholdt vilkår, som betød:

  1. at kommunen ville beholde en ejers rådighed over de lysledere i fiberkablerne, som kommunen anvendte til at forsyne kommunens egne institutioner (to ud af 24 lyslederpar i hvert kabel)
  2. at køberen efterfølgende ville bære det samlede ansvar for anlæggets (herunder lyslederkablernes) drift og vedligeholdelse.

Konsekvensen ved aftalen var, at kommunen opnåede en tidsubegrænset (og efterfølgende vederlagsfri) drifts- og vedligeholdelsesydelse, som måske blev betalt ved en lavere købssum for anlægget.


Ishøj Kommune tildelte kontrakten til Stofa, hvorefter Ishøj Ny Antenneforening (en forbigået byder) klagede over, at kommunen ikke havde udbudt den tidsubegrænsede drifts- og vedligeholdelsesydelse efter udbudsreglerne.


Klagenævnet for Udbuds afgørelse

Overdragelsesaftalen var ikke udbudspligtig efter udbudsreglerne, da reglerne kun gælder for det offentliges indkøb af varer og ydelser. Aftalen indeholdt imidlertid et tidsubegrænset indkøb af vedligeholdelse og drift af kommunens lyslederkabler.


Når en offentlig kontrakt indeholder forskellige dele, der ikke objektivt kan adskilles, tildeles hele kontrakten i udgangspunktet efter de regler, der gælder for den ydelse, der udgør kontraktens hovedformål. Det har EU-Domstolen tidligere slået fast i eksempelvis C-145/08 og C-149/08, Club Hotel Loutraki, ligesom Klagenævnet for Udbud nåede til den samme konklusion i sagen om Statens Serum Instituts salg af sin vaccineproduktion.


I sagen mod Ishøj Kommune slog Klagenævnet indledningsvis fast, at kontraktens hovedformål tydeligvis var salget af fællesantenneanlægget. Klagenævnet skulle dernæst tage stilling til, om indkøbet af vedligeholdelse af kommunens lyslederkabler kunne anses for at være uadskilleligt fra dette formål.


Klagenævnet udtalte, at det ikke kunne se, hvordan drift og vedligeholdelse af kommunens lyslederkabler teknisk – og økonomisk rimeligt – skulle kunne adskilles fra drift og vedligeholdelse af selve kablet og af køberens egne lyslederkabler, da kommunens lyslederkabler var placeret inde i de fiberkabler, som var blevet solgt.


Da der i øvrigt ikke var noget, som tydede på, at tilrettelæggelsen af salgsprocessen var sket med henblik på at omgå udbudsreglerne, kom Klagenævnet frem til, at drifts- og vedligeholdelsesopgaven måtte anses for at være uadskilleligt forbundet med kontraktens hovedformål om at sælge anlægget. Derfor havde Ishøj Kommune været berettiget til at tildele kontrakten uden at følge udbudslovens regler.


Vores bemærkninger

I kendelsen lagde Klagenævnet vægt på, at kommunens lyslederkabler er placeret inde i Stofas fiberkabler, hvilket utvivlsomt er et vægtigt argument for, at ydelserne er uadskillelige. Klagenævnet nævnte dog også, at ydelserne ikke "økonomisk rimeligt" kunne adskilles.


Netop denne formulering indikerer, at den konkrete vurdering ikke nødvendigvis er en streng (objektiv og teknisk) vurdering af muligheden for at adskille ydelserne. Den tager tydeligvis også hensyn til rimeligheden af de praktiske og økonomiske konsekvenser ved at adskille ydelserne.


Argumenter om, at det ikke er økonomisk og praktisk rimeligt at adskille ydelser, der har en nær sammenhæng, selv om det objektivt måske nok er muligt, kan være væsentlige i forbindelse med andre ydelser, som ikke har samme fysiske forbundenhed som lyslederkablerne.


Læs Klagenævnet for Udbuds kendelse.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Kan du påvirke udbudsmaterialet fra det offentlige?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Kan du påvirke udbudsmaterialet fra det offentlige?
Kan man som privat tilbudsgiver påvirke udbudsmaterialet fra det offentlige? Det kommer Anja Piening, specialist i udbudsret, nærmere ind på her.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Billigste bud – bare bedst?
Billigste bud – bare bedst?
08/03/2024
Udbud
En relativt retfærdig evalueringsmodel?
En relativt retfærdig evalueringsmodel?
15/03/2024
Udbud
Sekundær prismodel går i vasken
Sekundær prismodel går i vasken
14/03/2024
Udbud
Tak for kaffe - kan en forkert tilbudsliste berigtiges?
Tak for kaffe - kan en forkert tilbudsliste berigtiges?
19/03/2024
Udbud
Find fem fejl - og kunsten ikke at gå i for små (arbejds)sko
Find fem fejl - og kunsten ikke at gå i for små (arbejds)sko
21/03/2024
Udbud
Manglende anonymisering af et spørgsmål under udbudsprocessen var en overtrædelse af ligebehandlings- og gennemsigtighedsprincippet, men uden konkret og væsentlig betydning for udbuddets forløb og udfald
Manglende anonymisering af et spørgsmål under udbudsprocessen var en overtrædelse af ligebehandlings- og gennemsigtighedsprincippet, men uden konkret og væsentlig betydning for udbuddets forløb og udfald
22/03/2024
Udbud
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted