Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Tvivl om lovligheden af visse danske ordregiveres (tidligere) evalueringspraksis

Bech-Bruun
01/04/2016
Tvivl om lovligheden af visse danske ordregiveres (tidligere) evalueringspraksis
Generaladvokat sår tvivl om lovligheden af visse danske ordregiveres (tidligere) evalueringspraksis. Hvis evalueringsmetoden fastsættes efter åbningen af tilbuddene, er der en formodning om, at evalueringen er sket i strid med udbudsreglerne. Det fastslår generaladvokat Mengozzi i et forslag til afgørelse.
Generaladvokat Mengozzi har i et forslag til afgørelse udtalt, at der er en formodning for, at det er i strid med ligebehandlingsprincippet og gennemsigtighedsforpligtelsen i det gamle udbudsdirektiv (direktiv 2004/18/EF) at fastsætte evalueringsmetoden efter åbningen af tilbuddene.


Sagen kort


Det flamske boligkontor iværksatte i 2012 et udbud om en offentlig tjenesteydelseskontrakt efter reglerne i det gamle udbudsdirektiv. Det fremgik af udbudsbetingelserne, at tildelingskriteriet var det økonomisk mest fordelagtige tilbud med underkriterierne ”kvalitet” og ”pris”, der begge vægtede 50 pct. Evalueringsmetoden var ikke beskrevet nærmere i udbudsbetingelserne, men det fremgik af bedømmelsesudvalgets evalueringsrapport, at underkriteriet ”Kvalitet” var bedømt efter skalaen ”høj-tilstrækkelig-lav”.

Spørgsmålet var, om der af det tidligere udbudsdirektiv – enten generelt eller i hvert fald under særlige omstændigheder – kunne statueres en pligt for ordregiver til at oplyse evalueringsmetoden i udbudsmaterialet, herunder særligt i en situation, hvor underkriterierne vægtede ens, og skalaen for bedømmelsen af det ene underkriterier var vagt formuleret.


Generaladvokatens forslag til afgørelse


Generaladvokaten udtaler, at en evalueringsmetode kan indeholde elementer, der kan have betydning for vægtningen af underkriterierne, og dermed – hvis de havde været oplyst på forhånd – kunne have påvirket tilbudsgivernes forberedelse af tilbuddene. Det gælder særligt i en situation, hvor underkriterierne vægter ens.

Generaladvokaten finder ikke, at der af det gamle udbudsdirektiv kan udledes en ubetinget pligt for ordregiver til, at offentliggøre evalueringsmetoden. I forslaget udtaler generaladvokaten, at evalueringsmetoden ikke skal offentliggøres på forhånd, hvis:

  • metoden ikke ændrer kontraktens tildelingskriterier eller den relative vægtning af disse kriterier, således som de fremgår af udbudsbekendtgørelsen eller udbudsbetingelserne,

  • metoden ikke indeholder forhold, der, såfremt de var kendt ved forberedelsen af tilbuddene, kunne have påvirket denne forberedelse, og

  • metoden ikke er blevet vedtaget under hensyntagen til forhold, der kan have en diskriminerende virkning i forhold til en af tilbudsgiverne.


Generaladvokaten udtaler imidlertid også, at det som udgangspunkt vil være ulovligt at fastsætte metoden efter åbningen af tilbuddene, da det i en sådan situation må formodes, at metoden er blevet fastsat for at diskriminere en eller flere af de fravalgte tilbudsgivere. Bevisbyrden for, at det ikke er sket, påhviler ordregiver.


Bech-Bruuns kommentarer


Generaladvokatens forslag til afgørelse sætter et stort spørgsmålstegn ved lovligheden af visse danske ordregiveres evalueringspraksis under det gamle udbudsdirektiv – en evalueringspraksis, som gentagne gange er blåstemplet af Klagenævnet for Udbud (se fx kendelse af 13. november 2012). Forslaget til afgørelse har betydning for de mange igangværende udbud, som gennemføres efter det gamle udbudsdirektiv.

Den nye udbudslov forpligter ordregiver til at offentliggøre evalueringsmetoden i udbudsmaterialet. Du kan læse mere om omfanget af pligten i partner Tina Braad og partner Anders Birkelund Nielsens bidrag til bogen ”udbudsloven” og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens vejledning om evalueringsmetoder.



 




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Kan du påvirke udbudsmaterialet fra det offentlige?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Kan du påvirke udbudsmaterialet fra det offentlige?
Kan man som privat tilbudsgiver påvirke udbudsmaterialet fra det offentlige? Det kommer Anja Piening, specialist i udbudsret, nærmere ind på her.
Biodiversitet i udbud. Er grøn det nye sort?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Biodiversitet i udbud. Er grøn det nye sort?
Biodiversitet ligger højt på den politiske agenda og kommer i fremtiden til at blive en større del af offentlige udbud. Hvor meget fylder biodiversitet i dag og på længere sigt? Det kommer vi ind på i denne episode, som er relevant for bøde offentlige ordregivere og private tilbudsgivere.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Region Syddanmarks annullering af udbud udfordret ved klagenævnet
Region Syddanmarks annullering af udbud udfordret ved klagenævnet
11/10/2024
Udbud
Hvad betyder vedtagelsen af "Listing Act" for udstedere af gældsinstrumenter og kapitalandele?
Hvad betyder vedtagelsen af "Listing Act" for udstedere af gældsinstrumenter og kapitalandele?
29/10/2024
EU-ret, Udbud
System- eller brugerfejl? Spørgsmål gik "off-road" på udbudsportalen
System- eller brugerfejl? Spørgsmål gik "off-road" på udbudsportalen
04/11/2024
Udbud
Er en bil bare en bil, når der gennemføres sortimentsudbud?
Er en bil bare en bil, når der gennemføres sortimentsudbud?
14/11/2024
Udbud
1, 2, 3 endelige tilbud - eller hvad?
1, 2, 3 endelige tilbud - eller hvad?
18/11/2024
Udbud
Nye afgørelser fra Klagenævnet for udbud
Nye afgørelser fra Klagenævnet for udbud
19/11/2024
Udbud
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du at udgive materiale?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted