Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Tilbuds­platforme afgiver tilsagn om at fjerne mindste­priser

Kromann Reumert
17/09/2020
138
Tilbuds­platforme afgiver tilsagn om at fjerne mindste­priser
Kromann Reumert logo
Happy Helper og Hilfr har afgivet tilsagn om at fjerne mindstepriser på de rengøringsydelser, der udbydes via virksomhedernes platforme. Tilsagnene kommer i kølvandet på Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens betænkeligheder ved platformenes brug af faste minimumstakster som en del af deres vilkår og betingelser.

Konkurrencerådets afgørelser af 26. august 2020 – (1) Minimumspris på Happy Helpers platform og (2) Minimumspriser på Hilfrs platform


Baggrund

Happy Helper og Hilfr er tilbudsplatforme, som formidler kontakt mellem udbydere af rengøringsydelser og slutkunder. Som udgangspunkt er udbyderne af rengøringsydelserne selvstændigt erhvervsdrivende, som indgår aftaler om rengøringsydelser direkte med kunderne. Happy Helper og Hilfr faciliterer dermed blot kontakten mellem parterne.


I januar 2019 foretog Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen en kontrolundersøgelse hos platformsvirksomhederne, fordi styrelsen – i forbindelse med en generel kortlægning af platformes udbredelse i Danmark – var blevet opmærksom på, at begge platforme anvendte minimumspriser. Undersøgelserne resulterede i, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen indledte individuelle undersøgelser af begge platforme.


Et af vilkårene, som udbyderne af rengøringsydelserne skulle forpligte sig til for at kunne anvende platformene, var at kræve en vis minimumspris. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen vurderede, at dette vilkår skabte et "prisgulv", der kunne skade den frie konkurrence om netop prisen. Hilfr opererede med en timetakst på minimum 130 kr. (ekskl. diverse gebyrer), mens Happy Helpers minimumstakst var på 120 kr. (ekskl. diverse gebyrer).


Ud over minimumspriserne undersøgte Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen også Hilfr-platformens såkaldte "SuperHilfrere". På Hilfr-platformen overgår en rengøringsudbyder automatisk til at blive SuperHilfr, når vedkommende har arbejdet mere end 100 timer via platformen. Udbydere kan dog frit vælge at fortsætte som selvstændige Hilfr'ere. SuperHilfrere er omfattet af en overenskomst, der blandt andet giver ret til feriepenge, platformskommission, pension og sundhedsordning. SuperHilfrere modtager en jobbekræftelse for hver rengøringsydelse, men modtager dog også et ansættelsesbevis, når vedkommende starter som SuperHilfr. SuperHilfrere var også omfattet af kravet om minimumstakst.


Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens undersøgelse viste, at det ikke kan afvises, at SuperHilfere må betragtes som ansatte i konkurrenceretlig forstand. Dette er er en vigtig sondring, da man som ansat ikke er omfattet af konkurrencereglerne. Det er til gengæld selvstændigt erhvervsdrivende. Spørgsmålet blev dog aldrig endeligt afklaret, da sagen blev afsluttet med tilsagn.

 

Tilsagnene

Sagen, og dermed styrelsens undersøgelser, blev afsluttet ved, at Happy Helper og Hilfr afgav tilsagn om at ændre praksis, som Konkurrencerådet accepterede.


Tilsagnene angik følgende:


Happy Helper og Hilfr forpligter sig til at sikre og understøtte, at der ikke fremgår vilkår og udsagn om minimumspriser, eller at der på anden vis anvendes minimumspriser for selvstændige, der anvender platformene.


Hilfr forpligter sig til at sikre, SuperHilfrere er ansatte i konkurrenceretlig forstand:

  • Hilfr skal sikre et over-/underordnelsesforhold mellem Hilfr og SuperHilfere.
  • Hilfr skal bære den økonomiske risiko, hvilket skal sikres ved at indarbejde et nyt afsnit i forretningsbetingelserne, der tydeliggør dette.

Tilsagnene gælder tidsubegrænset.


Hvad viser afgørelserne?

Konkurrencemyndighederne udviser betydelig interesse for onlineplatforme, der faciliterer formidling mellem udbydere og kunder. Afgørelserne viser, at man som onlineplatform skal være varsom med, hvilke vilkår og betingelser man fastsætter for de brugere af platformen, der betragtes som selvstændige. Selvstændigt erhvervsdrivende, for eksempel konsulenter, er omfattede af konkurrencereglerne, og derfor vil vilkår, der påvirker konkurrenceparametrene på platformen – eksempelvis mindstepriser – mellem selvstændige, der er konkurrenter, være ulovlige.


Læs Konkurrencerådets afgørelse om minimumspris på Heppy Helpers platform.


Læs Konkurrencerådets afgørelse om minimumspris på Hilfrs platform

Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os. Du finder kontaktoplysningerne nedenfor.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Ledige jobs
Jurainfo logo
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 29.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Ny EU-forordning for screening af udenlandske direkte investeringer træder i kraft
Ny EU-forordning for screening af udenlandske direkte investeringer træder i kraft
21/10/2020
Konkurrenceret
Vestager: Ny politik for henvisninger fra nationale konkurrence­myndigheder
Vestager: Ny politik for henvisninger fra nationale konkurrence­myndigheder
21/10/2020
Konkurrenceret
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har udgivet en ny vejledning om konsortiesamarbejder i udbudsprocesser
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har udgivet en ny vejledning om konsortiesamarbejder i udbudsprocesser
09/10/2020
Konkurrenceret
Ny vejledning om fælles bud i offentlige og private udbud
Ny vejledning om fælles bud i offentlige og private udbud
29/09/2020
Konkurrenceret, Udbud
Dansk møbelvirksomhed bryder konkurrenceloven
Dansk møbelvirksomhed bryder konkurrenceloven
28/09/2020
Konkurrenceret
Design­virksomheds brug af bindende videresalgs­priser udløser millionbøde
Design­virksomheds brug af bindende videresalgs­priser udløser millionbøde
22/09/2020
Konkurrenceret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted