Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Tilbuds­giver bærer risikoen for uklarhed i tilbuddet

Kromann Reumert
06/02/2018
Tilbuds­giver bærer risikoen for uklarhed i tilbuddet
Klagenævnet for Udbud har endnu engang slået fast, at ordregivere ikke har pligt til at stille opklarende spørgsmål til tilbudsmaterialet. Ordregivere har derfor ret til at lægge tilbuddets formuleringer til grund for evalueringen. Opfordringen til tilbudsgivere lyder: Formulér jeres tilbud klart!


Sagen kort

Klagenævnet for Udbuds kendelse den 13. december 2017, IP-Only Qbrick ApS mod Folketinget, handler om Folketingets udbud af en tjenesteydelseskontrakt om udvikling, hosting, support og vedligeholdelse af en ny "Video on Demand-platform" til Folketingets hjemmeside. Kontrakten blev tildelt IMG Denmark ApS, som havde givet det økonomisk mest fordelagtige tilbud. Den tidligere leverandør, IP-Only Qbrick ApS (Qbrick), klagede over tildelingen. Folketinget havde i flere tilfælde argumenteret for, at Qbricks lavere pointtildeling skyldtes usikkerhed om, hvorvidt Qbricks tilbud tog højde for nogle specifikke forhold. Qbrick argumenterede for, at Folketinget, i forbindelse med tilbudsevalueringen, burde have benyttet sig af muligheden for at stille opklarende spørgsmål til tilbuddet.

Klagenævnet udtalte, at der ikke var grundlag for at tilsidesætte Folketingets skøn og uddybede:
"Klagenævnet bemærker i den forbindelse, at risikoen for usikkerhed vedrørende indholdet af et tilbud påhviler tilbudsgiveren. Der er således ingen pligt for en ordregiver til at stille opklarende spørgsmål til tilbudsmaterialet."


Fast praksis


Muligheden for at stille opklarende spørgsmål omtales i udbudslovens § 159, stk. 5. Med formuleringen "Ordregiveren kan…" synes det klart, at der er tale om en mulighed for ordregiveren, men ikke en pligt til at søge uklarheder præciseret. Dette understøttes desuden af forarbejderne, hvor der står, at ordregiver ikke er forpligtet til at anmode en ansøger eller tilbudsgiver om at supplere, præcisere eller fuldstændiggøre sin ansøgning eller sit tilbud.

Kendelsen IP-Only Qbrick ApS mod Folketinget er i tråd med Klagenævnets tidligere praksis på området – også fra før udbudsloven. Klagenævnet har eksempelvis også vurderet, at risikoen for tilbuddets udformning hviler på tilbudsgiveren i f.eks. kendelsen den 31. oktober 2014, Akzo Nobel Industrial Chemicals B.v. mod Vejdirektoratet, og kendelsen den 29. september 2017, Construcciones y Auxiliar de ferrocarriles, S.A. CAF mod Odense Letbane P/S.


Tilbudsgiver, formulér dit tilbud klart!


Den efterhånden mangeårige faste praksis viser, at der ikke er tvivl om, at risikoen for uklarheder i tilbuddet hviler på tilbudsgiveren. Som tilbudsgiver kan man derfor ikke gå ud fra, at ordregiveren vil stille opklarende spørgsmål, hvis der er tvivl om tilbuddets indhold. Tværtimod må det forventes, at ordregivere i nogle tilfælde vil være tilbageholdende med at stille spørgsmål til tilbudsgiverne af frygt for at handle i strid med ligebehandlingsprincippet. Den "forsigtige" løsning for ordregivere er derfor at undlade af stille opklarende spørgsmål, selvom det står i udbudsloven, at det er muligt, også selvom det kan give en uklarhed om tilbuddets løsning – og dermed potentielt den endelige leverance. Som tilbudsgiver skaber man dog det bedst mulige udgangspunkt for at vinde udbuddet ved at gennemgå sit tilbud nøje med "ordregiverens briller på". Måske kan tilbudsgiveren endda få en anden til at gennemgå tilbuddet for at vurdere, om ordregiveren, som ikke kender de bagvedliggende tanker, opfatter tilbuddets indhold klart.

Læs kendelsen

 



 




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Kan du påvirke udbudsmaterialet fra det offentlige?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Kan du påvirke udbudsmaterialet fra det offentlige?
Kan man som privat tilbudsgiver påvirke udbudsmaterialet fra det offentlige? Det kommer Anja Piening, specialist i udbudsret, nærmere ind på her.
Biodiversitet i udbud. Er grøn det nye sort?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Biodiversitet i udbud. Er grøn det nye sort?
Biodiversitet ligger højt på den politiske agenda og kommer i fremtiden til at blive en større del af offentlige udbud. Hvor meget fylder biodiversitet i dag og på længere sigt? Det kommer vi ind på i denne episode, som er relevant for bøde offentlige ordregivere og private tilbudsgivere.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Region Syddanmarks annullering af udbud udfordret ved klagenævnet
Region Syddanmarks annullering af udbud udfordret ved klagenævnet
11/10/2024
Udbud
Hvad betyder vedtagelsen af "Listing Act" for udstedere af gældsinstrumenter og kapitalandele?
Hvad betyder vedtagelsen af "Listing Act" for udstedere af gældsinstrumenter og kapitalandele?
29/10/2024
EU-ret, Udbud
System- eller brugerfejl? Spørgsmål gik "off-road" på udbudsportalen
System- eller brugerfejl? Spørgsmål gik "off-road" på udbudsportalen
04/11/2024
Udbud
Er en bil bare en bil, når der gennemføres sortimentsudbud?
Er en bil bare en bil, når der gennemføres sortimentsudbud?
14/11/2024
Udbud
1, 2, 3 endelige tilbud - eller hvad?
1, 2, 3 endelige tilbud - eller hvad?
18/11/2024
Udbud
Nye afgørelser fra Klagenævnet for udbud
Nye afgørelser fra Klagenævnet for udbud
19/11/2024
Udbud
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du at udgive materiale?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted