Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Tid til (jule)fest

Tid til (jule)fest
IUNO logo
Julefrokostsæsonen er godt i gang. I dette nyhedsbrev kan du læse om, hvornår der er tale om en arbejdsskade, og om en medarbejder kan blive opsagt for at gå i seng med chefens kone.

Firmafest og arbejdsskader

Der er som udgangspunkt kun tale om en arbejdsskade, hvis ulykken skyldes arbejdet eller de forhold, arbejdet sker under. Der kan være tvivl, om der er tale om en arbejdsskade, eller om skaden er sket i medarbejderens fritid, når skaden sker under en julefrokost eller et andet socialt arrangement.


I en konkret sag var det en arbejdsskade, da en medarbejder faldt og slog hovedet på dansegulvet. Retten lagde vægt på, at medarbejderen deltog i firmaarrangementet som led i sit arbejde, og at det varede flere dage. Der blev også lagt vægt på, at firmaarrangementet havde både fagligt og socialt indhold, og at chefen var til stede på tidspunktet af ulykken.


I en anden sag var der også tale om en arbejdsskade, da en beruset medarbejder faldt på en trappe og måtte på skadestuen og syes under en julefrokost. Det var frivilligt at deltage i festen, men virksomheden havde opfordret alle til at deltage. Der blev også lagt vægt på, at virksomheden havde stået for planlægningen og betalte for julefrokosten.


I modsætning til de to sager var der ikke tale om en arbejdsskade under et sækkevæddeløb, som var arrangeret af personaleforeningen. Det var fordi virksomheden hverken havde været arrangør, haft indflydelse på aktiviteterne, eller handlet ansvarspådragende.


Sagerne viser, at det er vigtigt at virksomheder er opmærksomme på, hvem der står som arrangør af julefrokosten, og hvem der betaler for festen.

Hvad der sker i det private, bli’r i det private – eller gør det?

Selv hvis julefrokosten holdes privat, kan episoder under særlige omstændigheder have konsekvenser for medarbejderens ansættelse.


I en sag havde en medarbejder givet sin kollega en lussing til en privat fest. Landsretten mente, at bortvisningen af den voldelige medarbejder var uberettiget, da det var sket i privat regi og ikke var tilknyttet arbejdet. En opsigelse havde til gengæld været lovlig, da der allerede var samarbejdsproblemer mellem de to medarbejdere.


I en anden sag havde nogle kollegaer fra et bosted været til en privat fest. En af medarbejderne havde hældt øl i en kollegas hår og groft verbalt krænket en anden kollega. Han havde også slået en kollegas ægtefælle i ansigtet. Bortvisningen var lovlig, fordi medarbejderens handlinger var så grove, selvom der var sket i det private.


Sagerne viser, at samarbejdsvanskeligheder ikke behøver at opstå på kontoret, og at alt afhængigt af grovheden, kan handlinger i privat regi gøre en opsigelse eller en bortvisning af medarbejderen lovlig.

Julen er hjerternes fest

Det kan gå lystigt for sig til julefrokosterne, men også medarbejdernes tilnærmelser over for hinanden kan få konsekvenser for deres ansættelse. For eksempel blev en medarbejder opsagt for umotiveret at have lagt sin hånd på en kvindelig kollegas lår og ført den op mellem benene på hende til et firmaarrangement. Virksomheden havde klare regler for at undgå seksuel chikane, og medarbejderen havde tidligere fået en advarsel for upassende sprog. Opsigelsen var derfor lovlig.


Helt galt gik det til et firmaarrangement, hvor en medarbejder endte med at gå i seng med chefens kone. Da chefen senere fandt ud af det, blev medarbejderen opsagt. Opsigelsen var lovlig, fordi medarbejderen måtte regne med, at det kunne skabe store samarbejdsvanskeligheder at gå i seng med chefens kone.


IUNO mener

Med disse vise ord opfordrer vi alle til at passe på hinanden derude. Vi håber, at I får en god (jule)fest.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Skift af forsikringsselskab - Dét skal du være opmærksom på
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Skift af forsikringsselskab - Dét skal du være opmærksom på
Mange virksomheder eller privatpersoner oplever at skulle skifte forsikringsselskab, hvilket der kan være mange gode grunde til. I forbindelse med et skift af forsikringsselskab er der dog visse ting man skal holde sig for øje.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Tvillingeforældre får ekstra barsel
Tvillingeforældre får ekstra barsel
03/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
At ophæve på egen bekostning
At ophæve på egen bekostning
04/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Ekstra orlov til tvillingeforældre og lempeligere regler for udenlandsk arbejdskraft
Ekstra orlov til tvillingeforældre og lempeligere regler for udenlandsk arbejdskraft
12/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Flere ansatte indberetter om virksomhedens interne forhold til Den Nationale Whistleblowerordning
Flere ansatte indberetter om virksomhedens interne forhold til Den Nationale Whistleblowerordning
11/04/2024
Compliance, Ansættelses- og arbejdsret
PTSD-ramt politibetjent fik ret i Højesteret
PTSD-ramt politibetjent fik ret i Højesteret
16/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Aktieoptionernes akilleshæl
Aktieoptionernes akilleshæl
19/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted