Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Tid til at håndtere de sidste IVS'er

Kromann Reumert
12/08/2021
Tid til at håndtere de sidste IVS'er
Kromann Reumert logo
Folketinget har besluttet, at Iværksætterselskaber (IVS) skal udfases. Derfor skal alle eksisterende iværksætterselskaber - med undtagelse af selskaber under konkurs eller tvangsopløsning - inden den 15. oktober 2021 beslutte, om selskabet skal omregistreres til anpartsselskab (ApS) eller opløses. Er beslutningen ikke truffet inden den 15. oktober, vil selskabet kunne blive tvangsopløst. Læs her, hvordan du skal forholde dig.

Før sommerferien var mindre end halvdelen af alle Iværksætterselskaber (IVS'er) omregistreret eller opløst. Vi hører fra rigtig mange, hvis holdingselskaber endnu er et IVS, og det er vigtigt at holde sig for øje, at en tvangsopløsning af et IVS også vil have konsekvenser for de aktiver, der ejes i IVS'et.


Blandt andet under henvisning til COVID-19 er fristen blevet udskudt flere gange, ligesom reglerne for, hvordan omregistrering kan ske, er blevet lempet. Det kan derfor ikke forventes, at Erhvervsstyrelsen vil være fleksible omkring fristen for omdannelse. Der er heller ikke umiddelbart noget, som indikerer, at man kan forvente endnu en forlængelse af fristerne.


Hvordan foretages omregistrering eller opløsning?

Den mest simple måde for de fleste at foretage omregistrering på er, at:
  1. selskabets generalforsamling træffer beslutning om forhøjelse af selskabskapitalen til min. 40.000 kroner, omregistrering og ændring af selskabets navn (fra IVS til ApS)
  2. selskabets kapitalejere indbetaler restkapitalen op til min. 40.000 kroner, og kapitalens tilstedeværelse bekræftes af eksempelvis en advokat
  3. selskabets vedtægter opdateres, så de opfylder kravene til anpartsselskaber, hvilket blandt andet indebærer, at selskabets navn og selskabskapitalen ændres i overensstemmelse med beslutningen herom
  4. anmeldelse af omregistreringen sker hos Erhvervsstyrelsen via virk.dk, hvor generalforsamlingsreferat, tilrettede vedtægter og dokumentation for indbetalt selskabskapital vedhæftes anmeldelsen.

Erhvervsstyrelsen opkræver ikke gebyr for omregistreringen, som skal anmeldes via virk.dk inden for to uger efter generalforsamlingens beslutning herom.


Hvis alle ejere i et IVS i stedet er enige om at opløse selskabet, vil det mest simpelt kunne gøres således:


  1. Selskabets virksomhed afvikles, og selskabets (kendte) kreditorer betales
  2. Der indhentes en § 216-erklæring fra Skattestyrelsen om, at der ikke foreligger afgifts- og skattekrav vedrørende selskabet
  3. Selskabets ejere afgiver en betalingserklæring over for Erhvervsstyrelsen om, at al gæld (forfalden som uforfalden) er betalt, og at det er besluttet at opløse kapitalselskabet. Alle ejerne skal underskrive erklæringen, og alle ejeres navne og adresser skal være angivet i erklæringen, da disse efterfølgende vil hæfte personligt for ubetalt gæld.

Bemærk dog, at ovenstående opløsningsmulighed primært egner sig til selskaber, hvor der ikke har været egentlig drift, og at det kan være noget mere omfangsrigt at likvidere selskaber, hvor betalingserklæring ikke egner sig.


Fristen og konsekvenserne ved manglende overholdelse

Det er beslutningen om omregistrering eller opløsning, som skal foretages senest den 15. oktober 2021. Det er derfor muligt at træffe beslutning om omregistrering den 15. oktober 2021 og først efter denne dato foretage anmeldelse hos Erhvervsstyrelsen, forudsat at anmeldelsen sker inden for anmeldelsesfristen på to uger. Vi anbefaler dog at sætte gang i processen væsentlig tidligere, da der for de fleste vil være behov for bistand fra rådgivere, og der kan være øget travlhed både hos rådgivere og hos Erhvervsstyrelsen i dagene op til fristen.

Konsekvensen ved ikke at have truffet beslutning om omregistrering eller opløsning inden den 15. oktober 2021 er, at selskabet modtager en henvendelse fra Erhvervsstyrelsen med en nærmere angivet frist til at lade sig omregistrere eller opløse. De iværksætterselskaber, som efter denne frist fortsat ikke er omregistreret eller opløst, vil blive tvangsopløst ved skifteretten. Det er i den forbindelse underordnet, om det er undskyldeligt, at selskabet ikke har ladet sig omregistrere, eksempelvis grundet sygdom, eller fordi selskabet i perioden har manglet kapital.


Ethvert iværksætterselskab bør derfor på oplyst grundlag træffe beslutning om omregistrering eller opløsning inden fristen den 15. oktober 2021.


Har du spørgsmål, eller ønsker du bistand i forbindelse med omregistrering af dit iværksætterselskab, står vi klar til at hjælpe dig.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Eksterne investorer - Hvor, hvornår og hvordan?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Eksterne investorer - Hvor, hvornår og hvordan?
Mange iværksætter overvejer før eller siden om de skal have eksterne investorer ind. Hvad skal man gøre sig af overvejelser inden man vælger at tage investorer ind i sin virksomhed?
Juridiske kandidater er i høj kurs
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Juridiske kandidater er i høj kurs
Mange virksomheder oplever, at det er svært at tiltrække kompetent juridisk arbejdskraft. Men det behøver det ikke nødvendigvis være - Hvordan kommer vi ind på i denne video hvor vi fortæller om vores erfaringer med markedet og giver gode råd til hvordan du får fat i de rigtige kandidater.
Husk din ejeraftale - Selskabslovens regler er ikke nok
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Husk din ejeraftale - Selskabslovens regler er ikke nok
Hvorfor er det så vigtigt at have en ejeraftale mellem ejerne af små og mellemstore virksomheder? Fordi fordi Selskabsloven ikke tager stilling til mange af de helt væsentlige forhold, som typisk opstår mellem ejerne. Bliv klogere i denne episode og få gode input til hvordan du kommer i gang samt hvad en ejeraftalen skal indeholde.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Koncernstruktur - en juridisk vejledning for iværksættere
Koncernstruktur - en juridisk vejledning for iværksættere
01/10/2024
Selskabsret
Opfordring til tagging ulovligt i Danmark
Opfordring til tagging ulovligt i Danmark
23/10/2024
E-handel og markedsføring, Øvrige
Parkeringsselskab har opkrævet rykkergebyrer uden dokumentation for, at rykkerbreve faktisk kom frem
Parkeringsselskab har opkrævet rykkergebyrer uden dokumentation for, at rykkerbreve faktisk kom frem
30/10/2024
Insolvens og rekonstruktion, Øvrige
Forbrugerombudsmandens nye anbefalinger til virksomheders miljømarkedsføring
Forbrugerombudsmandens nye anbefalinger til virksomheders miljømarkedsføring
04/11/2024
E-handel og markedsføring, Øvrige
Lang forsinkelse i horisonten
Lang forsinkelse i horisonten
06/11/2024
Transportret, Øvrige
Beskyttelse af forretningshemmeligheder og anvendelsen af NDA’er
Beskyttelse af forretningshemmeligheder og anvendelsen af NDA’er
18/11/2024
Kontraktret, Øvrige, Immaterialret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du at udgive materiale?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted