Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Tid til at håndtere de sidste IVS'er

Kromann Reumert
12/08/2021
Tid til at håndtere de sidste IVS'er
Kromann Reumert logo
Folketinget har besluttet, at Iværksætterselskaber (IVS) skal udfases. Derfor skal alle eksisterende iværksætterselskaber - med undtagelse af selskaber under konkurs eller tvangsopløsning - inden den 15. oktober 2021 beslutte, om selskabet skal omregistreres til anpartsselskab (ApS) eller opløses. Er beslutningen ikke truffet inden den 15. oktober, vil selskabet kunne blive tvangsopløst. Læs her, hvordan du skal forholde dig.

Før sommerferien var mindre end halvdelen af alle Iværksætterselskaber (IVS'er) omregistreret eller opløst. Vi hører fra rigtig mange, hvis holdingselskaber endnu er et IVS, og det er vigtigt at holde sig for øje, at en tvangsopløsning af et IVS også vil have konsekvenser for de aktiver, der ejes i IVS'et.


Blandt andet under henvisning til COVID-19 er fristen blevet udskudt flere gange, ligesom reglerne for, hvordan omregistrering kan ske, er blevet lempet. Det kan derfor ikke forventes, at Erhvervsstyrelsen vil være fleksible omkring fristen for omdannelse. Der er heller ikke umiddelbart noget, som indikerer, at man kan forvente endnu en forlængelse af fristerne.


Hvordan foretages omregistrering eller opløsning?

Den mest simple måde for de fleste at foretage omregistrering på er, at:
  1. selskabets generalforsamling træffer beslutning om forhøjelse af selskabskapitalen til min. 40.000 kroner, omregistrering og ændring af selskabets navn (fra IVS til ApS)
  2. selskabets kapitalejere indbetaler restkapitalen op til min. 40.000 kroner, og kapitalens tilstedeværelse bekræftes af eksempelvis en advokat
  3. selskabets vedtægter opdateres, så de opfylder kravene til anpartsselskaber, hvilket blandt andet indebærer, at selskabets navn og selskabskapitalen ændres i overensstemmelse med beslutningen herom
  4. anmeldelse af omregistreringen sker hos Erhvervsstyrelsen via virk.dk, hvor generalforsamlingsreferat, tilrettede vedtægter og dokumentation for indbetalt selskabskapital vedhæftes anmeldelsen.

Erhvervsstyrelsen opkræver ikke gebyr for omregistreringen, som skal anmeldes via virk.dk inden for to uger efter generalforsamlingens beslutning herom.


Hvis alle ejere i et IVS i stedet er enige om at opløse selskabet, vil det mest simpelt kunne gøres således:


  1. Selskabets virksomhed afvikles, og selskabets (kendte) kreditorer betales
  2. Der indhentes en § 216-erklæring fra Skattestyrelsen om, at der ikke foreligger afgifts- og skattekrav vedrørende selskabet
  3. Selskabets ejere afgiver en betalingserklæring over for Erhvervsstyrelsen om, at al gæld (forfalden som uforfalden) er betalt, og at det er besluttet at opløse kapitalselskabet. Alle ejerne skal underskrive erklæringen, og alle ejeres navne og adresser skal være angivet i erklæringen, da disse efterfølgende vil hæfte personligt for ubetalt gæld.

Bemærk dog, at ovenstående opløsningsmulighed primært egner sig til selskaber, hvor der ikke har været egentlig drift, og at det kan være noget mere omfangsrigt at likvidere selskaber, hvor betalingserklæring ikke egner sig.


Fristen og konsekvenserne ved manglende overholdelse

Det er beslutningen om omregistrering eller opløsning, som skal foretages senest den 15. oktober 2021. Det er derfor muligt at træffe beslutning om omregistrering den 15. oktober 2021 og først efter denne dato foretage anmeldelse hos Erhvervsstyrelsen, forudsat at anmeldelsen sker inden for anmeldelsesfristen på to uger. Vi anbefaler dog at sætte gang i processen væsentlig tidligere, da der for de fleste vil være behov for bistand fra rådgivere, og der kan være øget travlhed både hos rådgivere og hos Erhvervsstyrelsen i dagene op til fristen.

Konsekvensen ved ikke at have truffet beslutning om omregistrering eller opløsning inden den 15. oktober 2021 er, at selskabet modtager en henvendelse fra Erhvervsstyrelsen med en nærmere angivet frist til at lade sig omregistrere eller opløse. De iværksætterselskaber, som efter denne frist fortsat ikke er omregistreret eller opløst, vil blive tvangsopløst ved skifteretten. Det er i den forbindelse underordnet, om det er undskyldeligt, at selskabet ikke har ladet sig omregistrere, eksempelvis grundet sygdom, eller fordi selskabet i perioden har manglet kapital.


Ethvert iværksætterselskab bør derfor på oplyst grundlag træffe beslutning om omregistrering eller opløsning inden fristen den 15. oktober 2021.


Har du spørgsmål, eller ønsker du bistand i forbindelse med omregistrering af dit iværksætterselskab, står vi klar til at hjælpe dig.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Mange virksomheder er ikke opmærksomme på at udvide force majeure-begrebet i deres kontrakter og flere anvender begrebet helt forkert. Bliv klogere på hvornår noget er en force majeure-begivenhed og hvornår du kan benytte en force majeure-klausul ved manglende leveringer.
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Eksterne investorer - Hvor, hvornår og hvordan?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Eksterne investorer - Hvor, hvornår og hvordan?
Mange iværksætter overvejer før eller siden om de skal have eksterne investorer ind. Hvad skal man gøre sig af overvejelser inden man vælger at tage investorer ind i sin virksomhed?
Artikler, der kunne være relevante for dig
Bæredygtighedsrapportering – husk dialogen med medarbejderne!
Bæredygtighedsrapportering – husk dialogen med medarbejderne!
03/07/2024
Selskabsret
Regeringen offentliggør ny strategi for iværksætteri
Regeringen offentliggør ny strategi for iværksætteri
04/07/2024
Øvrige
"Et stærkere erhvervsliv": Bedre rammer for generationsskifte
"Et stærkere erhvervsliv": Bedre rammer for generationsskifte
05/07/2024
Øvrige, Skatte- og afgiftsret
Pas på at dine penge ikke bliver beslaglagt!
Pas på at dine penge ikke bliver beslaglagt!
05/07/2024
Finansiering og bankret, Øvrige
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen udsender ny redegørelse om realkreditlån
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen udsender ny redegørelse om realkreditlån
08/07/2024
Fast ejendom og entreprise, Øvrige, Finansiering og bankret
Hvad betyder den ”risikobaserede tilgang” i AI-forordningen i virkelighedens verden?
Hvad betyder den ”risikobaserede tilgang” i AI-forordningen i virkelighedens verden?
11/07/2024
EU-ret, IT- og telekommunikation, Øvrige
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted