Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Syv forlængelser gjorde ikke vikaransættelser permanente

IUNO
30/08/2021
Syv forlængelser gjorde ikke vikaransættelser permanente
IUNO logo
To vikarer fik forlænget deres tidsbegrænsede ansættelseskontrakter syv gange over en periode på lidt mere end 2 år, mens de arbejdede i den samme virksomhed. Ifølge vikarerne betød det, at deres vikaransættelser skulle anses for permanente. Virksomheden var uenig. Sø- og Handelsretten var heller ikke enig med medarbejderne, fordi forlængelserne var forårsaget på grund af forsinkelser, som virksomheden ikke havde haft indflydelse på eller kunne havde forudset.

Sagen handlede om to vikarer, der var ansat i en virksomheds IT-afdeling. I løbet af deres ansættelse blev deres tidsbegrænsede kontrakter forlænget syv gange. Det endte med, at de havde været ansat i den samme virksomhed i lidt over to år og uden afbrydelse.


Vikarerne mente herefter, at de var blevet forlænget så mange gange, at deres ansættelser havde fået en permanent karakter. De understregede samtidig, at virksomheden heller ikke havde haft nogen saglig grund til at forlænge deres kontrakter så mange gange og over en så lang periode. Ifølge dem, lavede de stort set også det samme, som alle de fastansatte. Vikaransættelserne skulle derfor nu anses for permanente.


Virksomheden var uenig og mente, at der havde været en saglig grund til hver af de mange forlængelser. Det skyldes, at virksomheden var i gang med en stor fusion med en anden virksomhed, og at it-afdelingen var i gang med at blive outsourcet til en udenlandsk virksomhed. Virksomheden havde derfor haft brug for at forlænge kontrakterne.


Hovedspørgsmålet i sagen var herefter, om vikaransættelserne var blevet permanente som følge af de mange forlængelser af deres ansættelsesforhold.


Forlængelserne skyldtes uforudsigelige forhold

Retten henviste indledningsvist til en tidligere EU-dom om vikaransættelse. I sagen fastslog EU-domstolen, at det er ulovligt, hvis en vikaransættelse ender med at blive en permanent situation, med det formål at omgå reglerne om midlertidigt vikararbejde. Virksomheder må derfor ikke kunstigt prøve at beholde en medarbejder, gennem permanent vikaransættelse. Vi har tidligere skrevet om dommen, her.


I den konkrete sag mente Sø- og Handelsretten dog ikke, at vikaransættelserne havde karakter af permanent ansættelse, til trods for de adskillige forlængelser. Retten pegede på, at perioden, hvor vikarerne arbejdede i virksomheden, var præget af en omfattende fusion og outsourcing af it-afdelingen.


Retten lagde vægt på, at fusionen oprindeligt ikke var tiltænkt at tage så langt tid, men at den blev forsinket ad flere omgange. Fordi virksomheden ikke havde indflydelse herpå eller havde haft mulighed for at forudse det, havde virksomheden som konsekvens fortsat havde brug for fleksibilitet og løbende tilpasning blandt medarbejderne. Det betød, at virksomheden lovligt kunne forlænge vikaransættelserne over en længere periode, uden at det medførte fastansættelser.


Afsluttende bemærkede retten, at vikarerne var dækket af en overenskomst. Det betød, at de under alle omstændigheder slet ikke var omfattet af forbuddet mod gentagne vikarudsendelser.


IUNO mener

Sagen viser, at helt særlige omstændigheder kan åbne op for, at der kan ske flere gentagne forlængelser uden at det nødvendigvis betyder at en vikaransættelse er permanent. Det vil dog sandsynligvis forudsætte, at der er tale om helt særlige omstændigheder, som virksomheden hverken kunne forudsige eller i øvrige havde indflydelse på. Samtidig bekræfter sagen, at der ikke er en bestemt grænse for antallet af forlængelser, før vikaransættelsen bliver permanent.


IUNO anbefaler, at virksomheder er opmærksomme på, at vikaransættelser kan blive permanente, hvis de bliver forlænget gentagne gange, og hvis forlængelserne ikke er sagligt begrundet. Virksomheder bør som udgangspunkt prøve at undgå at forlænge vikaransættelser flere gange i en længere periode, da der er risiko for, at forlængelserne vil blive anset for omgåelse af reglerne om midlertidigt vikararbejde. Det gælder dog ikke, hvis det er nødvendigt at forlænge ansættelserne på grund af årsager, som virksomheden ikke har kontrol over.


[Sø- og Handelsrettens dom i sag BS-3222/2021-SHR af den 18. august 2021]

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Tvillingeforældre får ekstra barsel
Tvillingeforældre får ekstra barsel
03/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
At ophæve på egen bekostning
At ophæve på egen bekostning
04/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Ekstra orlov til tvillingeforældre og lempeligere regler for udenlandsk arbejdskraft
Ekstra orlov til tvillingeforældre og lempeligere regler for udenlandsk arbejdskraft
12/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Flere ansatte indberetter om virksomhedens interne forhold til Den Nationale Whistleblowerordning
Flere ansatte indberetter om virksomhedens interne forhold til Den Nationale Whistleblowerordning
11/04/2024
Compliance, Ansættelses- og arbejdsret
PTSD-ramt politibetjent fik ret i Højesteret
PTSD-ramt politibetjent fik ret i Højesteret
16/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Aktieoptionernes akilleshæl
Aktieoptionernes akilleshæl
19/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted