At ophæve på egen bekostning
En sekretær havde været ansat i et år, før hun blev sygemeldt fra sit arbejde. Efter en måneds sygemelding fik medarbejderen en lønseddel, der ikke stemte overens med det hun skulle have.
Fordi hun ikke fik den korrekte løn, hævede hun ansættelsen uden varsel. Bagefter krævede hun den manglende løn, løn i opsigelsesperioden og godtgørelse for ulovlig opsigelse.
Noget tid efter medarbejderen havde sagt op, gik virksomheden konkurs og Lønmodtagernes Garantifond overtog derfor kravet.
Intet ønske om opsigelse
Der var ikke tvivl om, at medarbejderen kunne hæve ansættelsen på grund af den manglende løn. Men landsretten kom frem til, at medarbejderen ikke kunne få godtgørelse, som hvis medarbejderen var blevet ulovligt opsagt eller bortvist.
Retten mente heller ikke, at noget tydede på, at virksomheden prøvede at få medarbejderen til at sige op ved at betale den forkerte løn.
IUNO mener
En medarbejder, der bliver ulovligt opsagt kan normalt få en godtgørelse. Sagen bekræfter, at det kun gælder medarbejdere, som bliver ulovligt opsagt eller bortvist - og ikke medarbejdere, som selv ophæver deres ansættelse.
IUNO anbefaler, at virksomheder er opmærksomme på, at det kan være en grov misligholdelse, hvis medarbejderen ikke får den rigtige løn. Hvis det er tilfældet kan medarbejderen hæve sin ansættelse uden varsel og lade være med at udføre sit arbejde.
[Østre Landsrets dom af den 19. marts 2024 i Sag BS-28125/2022-OLR]