Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Substitutionsprisprincippet gælder også for levering af varme i interessentskabsforhold

Horten
13/12/2016
Substitutionsprisprincippet gælder også for levering af varme i interessentskabsforhold






Ny afgørelse fra Energitilsynet fastslår, at substitutionsprisprincippet også gælder mellem et interessentskab og dets interessenter. Underdækning som følge heraf kan ikke videreføres til andre varmeaftagere.










I en ny afgørelse fra Energitilsynet, har tilsynet taget stilling til, om substitutionsprisprincippet gælder i et leveringsforhold mellem Vestegnens Kraftvarmeselskab I/S (VEKS) og Ishøj Varmeværk (IVV). IVV er ejet af Ishøj Kommune, som samtidig er interessent i VEKS. Tilsynet fastslog i afgørelsen, at substitutionsprisprincippet også gælder mellem et interessentskab som VEKS og dettes interessenter, som aftager varme.

Derudover tog Energitilsynet stilling til, hvilke konsekvenser dette juridisk set har for interessentskabets øvrige varmeaftagere.


Sagens baggrund


Sagen vedrører spørgsmålet, om substitutionsprisprincippet gælder mellem VEKS og IVV. IVV har gjort substitutionsprisprincippet gældende over for VEKS, da IVV vurderede, at IVV kunne levere varme billigere fra IVV's egne kedler, som efter etableringen af VEKS af Energistyrelsen anses varmeplanmæssigt at være overgået til at være spids- og reservelastanlæg.

Energitilsynet har tidligere behandlet sagen om forholdet mellem VEKS og IVV. Energiklagenævnet fandt imidlertid, at Energitilsynet skulle tage sagen op til fornyet behandling, særligt med henblik på en undersøgelse af om substitutionsprisprincippet fandt anvendelse på interessentskaber, herunder betydningen for VEKS' interessenter og øvrige varmeaftagere. Da Energitilsynet ikke tidligere har taget stilling til spørgsmålet om anvendelsen af substitutionsprisprincippet over for interessentskaber, blev sagen forelagt for Energitilsynet.


Anvendelsen af substitutionsprisprincippet mellem et interessentskab og en af dets deltagere


Energitilsynet har nu efter fornyet overvejelse truffet afgørelse om, at substitutionsprisprincippet finder anvendelse også i forholdet mellem et interessentskab og dettes deltagere.

Energitilsynet bekræftede således sekretariatets vurdering af, at det samme bør gælde, når en varmeforsyningsvirksomhed som VEKS har flere varmeaftagere, hvor én (eller flere) har mulighed for at påberåbe sig en lavere substitutionspris end den omkostningsbestemte pris. Ishøj Varmeværks eget produktionsanlæg kan derfor danne grundlag for beregning af substitutionsprisen i henhold til VEKS' leverancer til Ishøj Varmeværk, jf. varmeforsyningslovens § 20, stk. 1 og 2.


Konsekvenserne af substitutionsprisprincippet - De de udækkede omkostninger


Det anses for fast administrativ praksis, at de omkostninger, der overstiger substitutionsprisen, ikke betragtes som nødvendige omkostninger. Disse omkostninger er derfor ikke indregningsberettigede i selve prisen.

En varmeleverandør (og dennes ejer) er ansvarlig for løsningen af eventuelle økonomiske problemer i forbindelse med et underskud som følge af prisreguleringen. Det kan f.eks. være nødvendigt at effektivisere, genforhandle aftaler om køb af varme eller foretage yderligere indskud fra ejernes side.

De udækkede omkostninger, som varmeleverandører står tilbage med, udgør efter afgørelsen fra Energitilsynet heller ikke nødvendige omkostninger for de øvrige varmeaftagere. Varmeleverandøren kan derfor heller ikke få dækket underskuddet ved at pålægge de øvrige varmeaftagere en højere varmepris. En sådan prisdifferentiering skal være omkostningsmæssigt begrundet. VEKS er derfor nødt til at finde andre løsningsmuligheder.

Konsekvenserne af substitutionsprisprincippets anvendelse vil således være de samme for alle virksomheder, der er underlagt princippet om nødvendige omkostninger; uanset organisationens form eller ejerskab.

Læs Energitilsynets afgørelse her

Energitilsynet har netop også taget stilling til spørgsmålet om, hvorvidt tilsynets kompetence fortsat består i priseftervisningssager, efter leveringsforholdet er ophørt.

Du kan læse mere om sagen her.

 










 




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Horten logo
Hellerup
Philip Heymans Allé 7
2900 Hellerup
33 34 40 00
33 34 40 01
info@horten.dk
Aarhus
Frederiks Plads 36
8000 Aarhus C
Herning
Godsbanevej 1B
7400 Herning
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Hvad har cybersikkerhed med offentlige kontrakter at gøre – NIS2 i et udbudsretligt lys
Hvad har cybersikkerhed med offentlige kontrakter at gøre – NIS2 i et udbudsretligt lys
26/04/2024
Udbud, Offentlig ret
Aktindsigt - set fra helikopterperspektiv
Aktindsigt - set fra helikopterperspektiv
31/05/2024
Offentlig ret, Stats- og forvaltningsret, Udbud
Ny lov om energiparker vedtaget – regler om kortere sagsbehandlingstid er på vej
Ny lov om energiparker vedtaget – regler om kortere sagsbehandlingstid er på vej
07/06/2024
Energi og forsyning, Offentlig ret
Regeringen udgiver ny solcellestrategi
Regeringen udgiver ny solcellestrategi
04/06/2024
Energi og forsyning, Fast ejendom og entreprise, Øvrige
FIDIC Yellow Book i vedvarende energiprojekter
FIDIC Yellow Book i vedvarende energiprojekter
29/10/2024
EU-ret, Fast ejendom og entreprise, Energi og forsyning
Nye retningslinjer fra Social- og Boligstyrelsen: Hvad betyder de for opførelse af almene boliger?
Nye retningslinjer fra Social- og Boligstyrelsen: Hvad betyder de for opførelse af almene boliger?
19/11/2024
Fast ejendom og entreprise, Offentlig ret, Stats- og forvaltningsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du at udgive materiale?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted