Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Strenge krav til habitatkonsekvensvurderinger uddybet

Bech-Bruun
05/01/2015
Strenge krav til habitatkonsekvensvurderinger uddybet
Natur- og Miljøklagenævnet har ophævet miljøgodkendelsen af Endelave Havbrug. Nævnet fortsætter således sin praksis med at stille strenge krav til habitatkonsekvensvurderinger og giver principielle retningslinjer for vurderingerne.

 

Natur- og Miljøklagenævnet har ophævet Miljøstyrelsens miljøgodkendelse af Endelave Havbrug. Det sker som en konsekvens af, at hverken VVM-redegørelsen, der beskriver et projekts påvirkning af det omgivende miljø, eller beskrivelsen af habitatkonsekvenserne ifølge nævnet udgjorde en tilstrækkelig vurdering af, om havbruget kunne påvirke miljøforholdene i projektområdet.

Natur- og Miljøklagenævnet udtalte sammenfattende, at det med habitatkonsekvensredegørelsen og VVM-redegørelsen ikke med tilstrækkelig sikkerhed blev udelukket, at etableringen af Endelave Havbrug kan medføre skade på området. Nævnet ophævede derfor Miljøstyrelsens afgørelse.

Godkendelse til forurenende virksomhed, herunder havbrug
Miljøgodkendelse til at drive forurenende virksomhed meddeles efter miljøbeskyttelsesloven. En forudsætning for at meddele tilladelse er blandt andet, at det ansøgte ikke vil skade såkaldte Natura 2000 områder.

Natura 2000 er betegnelsen for et netværk af beskyttede naturområder i EU. Områderne skal bevare og beskytte naturtyper og vilde dyre- og plantearter, som er sjældne, truede eller karakteristiske for EU-landene.

Inden en godkendelse til forurenende virksomhed, herunder havbrug, kan meddeles, skal der foretages en vurdering af, om projektet kan skade et Natura 2000-område.

Hvis en myndighed vurderer, at projektet kan påvirke et Natura 2000-område væsentligt, skal der foretages en nærmere habitatkonsekvensvurdering. Der gælder i den forbindelse ifølge EU-retten et forsigtighedsprincip. Det betyder, at hvis skader ikke kan udelukkes, skal tvivlen komme Natura 2000-området til gode.

Kort om den konkrete, principielle sag
Miljøstyrelsen meddelte den 8. maj 2014 godkendelse til, at Endelave Havbrug årligt kan udlede op til 88 tons kvælstof, 9,6 tons fosfor og 463 tons organisk stof. Havbruget er beliggende cirka 1,3 km. fra et Natura 2000-område.

Godkendelsen blev blandt andet meddelt på baggrund af en habitatkonsekvensvurdering, som var baseret på en meget avanceret hydraulisk og eutrofieringsmodelberegning, der inddrog mange miljøprocesser ved havbruget.

Natur- og Miljøklagenævnet udtalte principielt, at:

Modelberegningen eller lignende modeller kan anvendes som en del af grundlaget for en habitatkonsekvensvurdering (men kan altså ikke stå alene)
Modelberegningen skulle suppleres af en miljøfaglig vurdering af modelberegningens resultater, inklusiv en usikkerhedsvurdering, fordi modellen var meget avanceret.
Natur- og Miljøklagenævnet fandt ikke, at habitatkonsekvensvurderingen med tiltrækkelig sikkerhed kunne udelukke, at etableringen af Endelave Havbrug kunne medføre skade på Natura 2000-området. Nævnet ophævede derfor afgørelsen.

Nævnet fortsatte dermed sin restriktive praksis med at kræve meget detaljerede vurderinger under henvisning til EU-Domstolens praksis og forsigtighedsprincippet, således at enhver tvivl om en konkret påvirkning skal komme Natura 2000-områderne til gode.

Dansk Akvakultur har vurderet, at afgørelsen vil vanskeliggøre mulighederne for at skabe vækst i havbrugssektoren, fordi afgørelsen vil besværliggøre indførelsen af ny teknologi i erhvervet betydeligt.

Natur- og Miljøklagenævnets afgørelse af 23. december 2014 kan læses her.




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Biodiversitet i udbud. Er grøn det nye sort?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Biodiversitet i udbud. Er grøn det nye sort?
Biodiversitet ligger højt på den politiske agenda og kommer i fremtiden til at blive en større del af offentlige udbud. Hvor meget fylder biodiversitet i dag og på længere sigt? Det kommer vi ind på i denne episode, som er relevant for bøde offentlige ordregivere og private tilbudsgivere.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Direktiv om virksomheders due diligence endeligt vedtaget
Direktiv om virksomheders due diligence endeligt vedtaget
02/05/2024
EU-ret, Compliance, Miljøret
Aktindsigt - set fra helikopterperspektiv
Aktindsigt - set fra helikopterperspektiv
31/05/2024
Offentlig ret, Stats- og forvaltningsret, Udbud
Ny lov om energiparker vedtaget – regler om kortere sagsbehandlingstid er på vej
Ny lov om energiparker vedtaget – regler om kortere sagsbehandlingstid er på vej
07/06/2024
Energi og forsyning, Offentlig ret
EU-Rådet vedtager forordning om naturgenopretning
EU-Rådet vedtager forordning om naturgenopretning
04/07/2024
EU-ret, Miljøret
Det Digitale Produktpas
Det Digitale Produktpas
01/10/2024
Miljøret, EU-ret, Compliance
Nye retningslinjer fra Social- og Boligstyrelsen: Hvad betyder de for opførelse af almene boliger?
Nye retningslinjer fra Social- og Boligstyrelsen: Hvad betyder de for opførelse af almene boliger?
19/11/2024
Fast ejendom og entreprise, Offentlig ret, Stats- og forvaltningsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du at udgive materiale?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted