Artikel
Retsforbehold og planlægning i familien
Sager om fx skilsmisse, børn og ægtefællebidrag på tværs af landegrænser kan foregå efter samme regler som i resten af EU, og danske statsborgere får ret til at vælge, at deres dødsbo skal behandles efter dansk ret – også selvom vedkommende bor i et andet EU-land eller har aktiver der. Det kan få stor betydning for skilsmisser og arveplanlægning i familier med forbindelse til flere lande, når der bliver folkeafstemning om Danmarks retsforbehold.
En række partier i Folketinget har aftalt, at danskerne skal stemme om ændring af Danmarks retsforbehold til en såkaldt tilvalgsordning. Hvis forslaget bliver vedtaget ved folkeafstemningen, bliver en række EU-forordninger og direktiver gældende i Danmark.
Flere og flere danskere flytter til udlandet i kortere eller længere perioder, køber aktiver i udlandet og har familie i udlandet. De internationale regler om familier, børn og bidrag får derfor større og større betydning. Hvis forordningerne bliver en del af dansk ret, vil det uden tvivl blive lettere at behandle disse sager.
Mere enkelt at behandle sager om skilsmisse og samvær på tværs af grænser
Formålet med to af forordningerne er at gøre det mere enkelt og effektivt at behandle sager om separation, skilsmisse, forældremyndighed, børns bopæl, samvær, børnebortførelser, børnebidrag og ægtefællebidrag på tværs af landegrænser.
Danmark står i øjeblikket uden for det europæiske samarbejde på disse områder. Derfor kan det være vanskeligt for danskere at få hjælp til fx at inddrive ægtefællebidrag fra en person, som bor i et andet EU-land. Det kan også være vanskeligt at gennemføre en dansk afgørelse om samvær, hvis barnet bor i et andet EU-land.
Lettere at planlægge arvefordelingen
Formålet med en anden af forordningerne er at gøre det mere enkelt at behandle sager om dødsboer og arv på tværs af landegrænser. Danmark står i øjeblikket også uden for det europæiske samarbejde på disse områder. Derfor kan det fx være vanskeligt at få adgang til aktiver i udlandet, når et dødsbo behandles i Danmark. Det kan også være vanskeligt for danskere at bestemme efter hvilket lands regler, arven efter dem skal fordeles.
Hvis forordningen bliver en del af dansk ret, vil danske statsborgere kunne vælge, at arven efter dem skal fordeles efter danske regler. Forordningen gør det også muligt at få udstedt et såkaldt europæisk arvebevis af en dansk skifteret. Myndigheder i andre EU-lande skal acceptere dette dokument som bevis på eksempelvis hvem, der er arving efter dansk ret.
Bech-Bruuns kommentar
Reglerne vil uden tvivl gøre det lettere for danskere med forbindelser til flere lande at planlægge arv og dødsbobehandling, ligesom det bliver mere enkelt at behandle sager om skilsmisse, samvær mv.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice
her →