Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Regler for hjemmearbejdspladsen

IUNO
19/02/2021
Regler for hjemmearbejdspladsen
IUNO logo
Med regeringens seneste anbefalinger vil hjemmearbejdspladsen for mange være en realitet et godt stykke tid endnu. Og for mange er hjemmearbejde kommet for at blive i et større omfang end tidligere. I nyhedsbrevet genbesøger vi derfor hvilke regler og anbefalinger der egentlig gælder for hjemmearbejdspladsen.

De fleste virksomheder befinder sig stadig i en ny og ekstraordinær situation, som fortsat giver anledning til en række spørgsmål og udfordringer i forbindelse med hjemmearbejdspladsen. Med den seneste forlængelse af de skærpede restriktioner, vil mange medarbejdere derfor fortsat skulle arbejde hjemmefra til og med i hvert fald den 28. februar 2021. Og for næsten lige så mange medarbejdere, er hjemmearbejde noget, som vil være en del af arbejdet fremover.


Husk arbejdsmiljøet

Virksomheder skal først og fremmest være opmærksomme på, at de almindelige pligter under arbejdsmiljølovgivningen gælder, når medarbejderen arbejder hjemmefra. De almindelige pligter indebærer helt overordnet, at virksomheder har pligt til at sørge for og medvirke til, at arbejdsforholdene på hjemmearbejdspladsen er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarlige. Hvis medarbejderen har flere arbejdsgivere, har virksomheder en samarbejdspligt.

Når hjemmearbejde er regelmæssigt og svarer til mindst en dag inden for en normal arbejdsuge, udløser det krav til indretning af arbejdsstedet, herunder til skærmarbejde. Det betyder, at medarbejdere som over en vis periode arbejder hjemmefra flere dage om ugen som følge af restriktioner udløst af coronavirus, er omfattet af reglerne under arbejdsmiljøloven.


Mere konkret betyder det, at virksomheder skal fokusere på regler for skærmarbejde, krav til arbejdspladsvurdering (APV), sundheds- og sikkerhedsarbejde, hvileperiode og fridøgn mv.


I forhold til krav om udarbejdelse af en APV har Arbejdstilsynet tilkendegivet, at virksomheder uanset den nuværende situation fortsat har pligt til at udarbejde en APV. Modsat har virksomheder dog mulighed for at udsætte valg af arbejdsmiljørepræsentanter. I forhold til hvileperiode og fridøgn har Arbejdstilsynet bemærket, at der er adgang til at fravige reglerne om, at medarbejdere skal have en hvileperiode på mindst 11 sammenhængende timer i døgnet og et ugentligt fridøgn. Det gælder dog kun hvis der er tale om konkrete arbejdsprocesser, som er ekstraordinært arbejdsbelastede på grund af coronavirus. Det betyder, at virksomheder, der kommer under særligt arbejdspres, kan have adgang til at opretholde deres aktiviteter.


Arbejdstilsynet har meldt ud, at der normalt ikke bliver ført tilsyn i private hjem, medmindre der er tale om alvorlige ulykker eller klager.


Øget fokus på databeskyttelse

Udover arbejdsmiljølovgivningens almindelige pligter kan hjemmearbejdet samtidig resultere i store udfordringer for datasikkerheden. Virksomheder skal derfor sikre iværksættelse af de rette sikkerhedsforanstaltninger, som blandt andet følger af persondatareglerne, når medarbejderne arbejder hjemmefra. I den forbindelse skal virksomheder især være opmærksomme på:

  • At sikkerhedsniveauet skal modsvare det øgede trusselsbillede mod Danmark
  • At processer for fjernadgang sikres, og at medarbejdere er bekendte med processen
  • At infrastruktur understøtter fjernadgang, og at virksomheden har tilstrækkelig kapacitet, licenser, mv.
  • At der stilles tilstrækkelige krav til sikring af fysiske sikkerhedsniveau
  • At der sikres jævnlige systemopdateringer

I lyset af at størstedelen af databrud opstår som led i forretningsrejser og hjemmearbejde, kan medarbejdere samtidig bidrage til at sikre at virksomheden overholder persondatareglerne ved eksempelvis at have særligt fokus på:

  • Udelukkende at benytte de sikre kommunikationskanaler som virksomheden stiller til rådighed
  • Overholdelse af de krav og sikkerhedspolitikker som virksomheden stiller til rådighed
  • Sikring af fjernadgang, brug af kryptering og jævnlige systemopdateringer
  • Sikring af fysisk adgang til computeren i overensstemmelse med virksomhedens retningslinjer

Hjemmearbejde fra udlandet

For medarbejdere, der bor i et EU/EØS-land og arbejder i et andet EU/EØS-land, kan hjemmearbejde rejse særlige spørgsmål om social sikring og skat.


I forhold til social sikring har Udbetaling Danmark oplyst, at hjemmearbejde på grund af coronavirus ikke kommer til at påvirke den sociale sikring i Danmark, da hjemmearbejde anses for nødvendig for at mindske smittespredningen.


Virksomheder med medarbejdere, der eksempelvis bor i Sverige og arbejder i Danmark, vil derfor ikke opleve, at der sker ændringer i deres sociale sikring på trods af hjemmearbejde.


For samme medarbejdere gælder Øresundsaftalen. Det indebærer normalt, at der bliver trukket skat i det land, medarbejderen arbejder i, selv om medarbejderen har hjemmearbejdsdage, der hvor medarbejderen bor. Denne aftale gælder, når arbejdet i det land medarbejderen pendler til, udgør mindst halvdelen af arbejdstiden i hver tre-måneders periode. Hvis medarbejderen på grund af coronavirus har flere hjemmearbejdsdage end normalt, kan det betyde, at medarbejderen ikke længere kun beskattes i det land, medarbejderen pendler til.


Det psykiske arbejdsmiljø

Hjemmearbejdet har også sat sit aftryk i det psykiske arbejdsmiljø, da den generelle trivsel og mentale sundhed hos medarbejderne kan blive sat under pres uden det almindelige sociale samvær med kollegaer.

Virksomheder har en forpligtelse til at sikre, at arbejdet planlægges, tilrettelægges og udføres, så det er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt. Det betyder, at virksomheder skal forebygge belastninger i det psykiske arbejdsmiljø.


For at sikre et sikkert og sundt psykisk arbejdsmiljø med de ændringer, som coronavirus har medført, kan virksomheder sørge for:

  • At holde en løbende dialog med medarbejderne over eksempelvis videomøder
  • At tale individuelt med medarbejderne om deres trivsel
  • At skabe klarhed i arbejdet og have en god kommunikation
  • At hjælpe medarbejderne, hvis det er nødvendigt, med at sætte grænser mellem arbejde og fritid

IUNO mener

Hjemmearbejdspladsen skaber forsat udfordringer, og virksomheder skal derfor sammen med medarbejderne sikre, at den midlertidige hjemmearbejdsplads sikres bedst muligt. Virksomheder bør derfor sørge for en løbende dialog med medarbejderne og søge at afhjælpe eventuelle gener, der måtte opstå som led i den nye hjemmearbejdsplads.


IUNO anbefaler desuden, at virksomheder udarbejder klare retningslinjer, der sikrer, at persondata fortsat behandles forsvarligt når medarbejderne arbejder hjemmefra, navnlig hvis hjemmearbejde bliver udgangspunktet fremadrettet. Det er samtidig vigtigt, at virksomheder også fører aktivt tilsyn med, at retningslinjerne faktisk overholdes i praksis.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
IUNO logo
København
Njalsgade 19C, 3
2300 København S
53 74 27 00
communication@iuno.law
Stockholm
Grev Turegatan 30
114 38 Stockholm
Oslo
Tollbugata 8
0152 Oslo
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Kaffetørst endte i fald: arbejdsskade under hjemmearbejde
Kaffetørst endte i fald: arbejdsskade under hjemmearbejde
04/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret, Forsikring og erstatning
Nye regler fra EU om platformsarbejde
Nye regler fra EU om platformsarbejde
11/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Regeringens lovprogram 2024/2025
Regeringens lovprogram 2024/2025
14/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Dom om opsigelse efter 120-dages-reglen
Dom om opsigelse efter 120-dages-reglen
19/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Ingen forskelsbehandling ombord på flyveren
Ingen forskelsbehandling ombord på flyveren
18/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Lovforslag om kønsfordeling i visse børsnoterede selskaber er nu 1. behandlet
Lovforslag om kønsfordeling i visse børsnoterede selskaber er nu 1. behandlet
27/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du at udgive materiale?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted